تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,166 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,770 |
اثر زنجبیل و پروبیوتیک بر عملکرد، پاسخ ایمنی همورال و جمعیت میکروبی روده بلدرچین ژاپنی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 13، دوره 19، شماره 1، اردیبهشت 1396، صفحه 189-200 اصل مقاله (838.71 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2016.59964 | ||
نویسندگان | ||
میثم پورطاهری1؛ فرزاد باقرزاده کاسمانی* 2؛ مهران مهری1؛ حسن محمدی عمارت1 | ||
1دانشگاه زابل | ||
2استادیار، دانشگاه زابل، تخصص: تغذیه طیور/افزودنی ها/ مایکوتوکسین ها | ||
چکیده | ||
اثر سطوح زنجبیل (Zingiber officinale) و پروبیوتیک پروتکسین بر عملکرد، پاسخ ایمنی همورال و جمعیت میکروبی رودة بلدرچین ژاپنی با استفاده از 360 پرنده در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3 × 2 با سه سطح پودر زنجبیل (صفر، 5/2 و پنج گرم در کیلوگرم) و دو سطح پروبیوتیک (صفر و 150 میلیگرم در کیلوگرم) در شش تیمار، پنج تکرار و 12 پرنده در هر تکرار به مدت 28 روز بررسی شد. پرندگان از جیرۀ حاوی 5/2 گرم در کیلوگرم زنجبیل به مقدار بیشتری مصرف نمودند )05/0>(P. پرندگان تغذیه شده با جیرۀ حاوی 150 میلیگرم در کیلوگرم پروبیوتیک، مصرف خوراک و افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند )05/0>(P. پرندگان دریافت کننده جیرۀ حاوی 5/2 گرم در کیلوگرم زنجبیل با 150 میلیگرم در کیلوگرم پروبیوتیک مصرف خوراک بیشتری نسبت به پرندگان دریافت کننده سطح صفر زنجبیل با سطح صفر پروبیوتیک داشتند (05/0P(P. افزودن زنجبیل و پروبیوتیک به جیره اثری بر عیار پادتن تولیدشده در چالش با ویروس نیوکاسل نداشت. مصرف پروبیوتیک و مصرف توأم زنجبیل با پروبیوتیک جمعیت باکتریهای اسید لاکتیک و کل جمعیت باکتریایی ایلئوم را نسبت به پرندگانی که سطح صفر زنجبیل با سطح صفر پروبیوتیک را دریافت کردند افزایش داد (05/0>P). بر اساس نتایج پژوهش حاضر، مکمل کردن جیرۀ بلدرچین ژاپنی با 5/2 گرم در کیلوگرم زنجبیل و 150 میلیگرم در کیلوگرم پروبیوتیک موجب بهبود عملکرد، پاسخ ایمنی و اکوسیستم میکروبی ایلئوم میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
ایمنی؛ باکتریهای اسیدلاکتیک؛ پروبیوتیک؛ زنجبیل؛ عملکرد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of ginger and probiotics on performance, humoral immune response and intestinal microbial population of Japanese quail | ||
چکیده [English] | ||
Effect of different levels of ginger (Zingiber officinale) and Protexin® probiotics on performance, humoral immune response and Ileal microbial population were evaluated using 360 birds in a completely randomized design as 2 × 3 factorial arrangement with 3 levels of ginger powder (0, 2.5 and 5 g per kg), and 2 levels of probiotics (0 and 150 mg per kg) in 6 treatments and 5 replicates of 12 birds for 28 days. Birds consumed greater amount of diet containing 2.5 g/kg ginger (P<0.05). Birds fed diet containing 150 mg/kg of probiotics had higher feed intake and weight gain, and lower feed conversion ratio (P<0.05). Feed intake was higher in birds fed diet containing 2.5 g/kg ginger and 150 mg/kg probiotics compared with those birds received diet without ginger and probiotics (P<0.05). Consumption of probiotics, ginger and combination of probiotics and ginger increased antibody titer against secondary challenge with sheep red blood cells compared with those birds received diet without ginger and probiotics (P<0.05). Antibody titers against Newcastle virus were not affected by supplementation of ginger and probiotics. Supplementation of diet with probiotics alone and in combination with ginger increased Ileal lactic acid bacteria and total bacterial population compared with diet without ginger and probiotics (P<0.05). Based on the result of current study, supplementation of Japanese quail’s diet with 2.5 g/kg ginger and 150 mg/kg probiotics could improve feed intake, immune response and ileal microbial ecosystem. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Ginger, Immunity, Lactic Acid Bacteria, performance, Probiotics | ||
مراجع | ||
2. صابونی ص، ایلا ن، صالحی م و غلامحسینی ب (1386) اثر افزودن پروبیوتیک و پربیوتیک به جیرۀ غذایی بر عملکرد و جمعیت باکتریایی و مورفولوژی بخش ایلئوم رودۀ کوچک جوجه های گوشتی. مجله دانش و پژوهش علوم دامی. 6 : 11-23.
3. Adeyemo G, Olowookere I and Longe O (2016) Effect of dietary inclusion of ginger (Zingiber officinale) dried with different methods on performance and gut microbial population of broiler chicks. American Journal of Experimental Agriculture, 2016. 11(4): 1-7. 4. Ali BH, Blunden G, Tanira MO and Nemmar A (2008) Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicolog. 46: 409-420. 5. Arsalan C and Saatci M (2004) Effect of probiotic administration either as feed additive or by drinking water on performance and blood parameters in Japanese quails. European Poultry Science. 68: 160-163 6. Azhir D, Zakeri A and Kargare-Rezapour A (2012) Effect of ginger powder rhizome on homural immunity of broiler chickens. European Journal of Experimental Biology. 2(6): 2090-2092. 7. Chen YC, Nakthong C and Chen TC (2005) Improvement of laying hen performance by dietary prebiotic chicory oligofructose and inulin. International Journal of Poultry Science, 4(2): 103-108. 8. Collins MD and Gibson GR (1999) Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. The American Journal of Clinical Nutrition. 69(5): 1052-1057. 9. Diarra SS, Kwari ID and Igwebuike JU (2011) The use of sorrel (Hibiscuss sabdariffa) seed as a feed ingredient for poultry. International Journal of Sciences and Nature. 2(1): 22-27. 10. Hashimoto K, Satoh K, Murata P, Makino B, Sakakibara I, Kase Y, Ishige A, Higuchi M and Sasaki H (2002) Component of Zingiber officinale that improves the enhancement of small intestinal transport. Planta Medica. 68 (10): 936-939. 11. Incharoen T and Yamauchi K (2009) Production performance, egg quality and intestinal histology in laying hens fed dietary dried fermented ginger. Poultry Science. 8(11): 1078-1085. 12. Jin LZ, Abdullah N and Jalaleldin S (1998) Growth performance, intestinal microbial population and serum cholesterol of broilers diets containing Lactobacillus cultures. Poultry Science. 77(9): 1259-1265. 13. SLM, Rahman MM and Ahmed SU (2004) The dynamic of probiotic on gowth performance and immune response in broilers. Poultry Science. 3(5): 361-364. 14. Khan RU, Naz S, Nikousefat Z, Tufarelli V, Javdani M, Qureshi MS and Laudadio V (2012) Potential applications of ginger (Zingiber officinale) in poultry diets. World's Poultry Science Journal. 68(2): 245-252. 15. Martel J, Lajeunesse D, Reboul P and Pelletier JP (2003) Therapeutic role of dual inhibitors of 5-LOX and COX, selective and non-selective non-steroidal anti-inflammatory drugs. Annals of the Rheumatic Diseases. 62(6): 501–509. 16. Najafi S and Taherpour K (2014) Effects of dietary ginger (Zingiber Ofjicinale), cinnamon (Cinnamomum), synbiotic and antibioticsupplementation on performance of broilers. Journal of Animal Science Advances. 4(1): 658-667. 17. NRC (1994) Nutrient requirements of poultry. National academy press, Washington, DC. 18. Pereyra BS and Lemonnier D (1993) Induction of human cytokines by bacteria used in dairy foods. Nutrition Research. 13(10): 1127-1140. 19. Rial DR (2000) The role of probiotic cultures in the control of gastrointestinal health. Journal of Nutrition Health and Aging.130(2): 396-402. 20. Saman S and Cook NC (1996) Flavonoids chemistry, metabolism, cardio protective effects, dietary sources. Journal of Nutrition Biochemistry. 7(2): 66-76. 21. Sasidharan I, and Menon AN (2010) Comparative chemical composition and antimicrobial activity fresh and dry ginger oils (Zingiber officinale Roscoe). International Journal of Current Pharmaceutical Research, 2(4), 40-43. 22. Scherezenmeir JD and Verse M (2001) Probiotics, and synbiotics-approaching a definition. American Journal of Clinical Nutrition. 73(2): 361-364. 23. Sharma I, Gusain D and Dixit VP (1996) Hypolipidemic and antiatherosclerotic effects of Zingiber officinale in cholesterol fed rabbits.Phytotherapy Research. 10:517-518. 24. Thayer SG and Beard CW (1998) Serological procedures. A laboratory manual for the isolation and identification of avian pathogens, 4th ed. DE Swayne, JR Glisson, MW Jackwood, JE Pearson and WM Reed, eds. American Association of Avian Pathologists, Pennsylvania, USA. pp. 255-266. 25. Windisch W, Schedle K, Plitzner C and Kroismayr A (2008) Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science. 86:140-148. 26. Yeo J and Kim KI (1997) Effect of feeding diets containing an antibiotic, a probiotic or yucca extract on growth and intestinal urease activity in broiler chicks. Poultry Science. 76 (2): 381-385. 27. Zakeri A and Kashefi P (2011) The comparative effects of five growth promoters on broiler chickens humoral immunity and performance. Animal and Veterinary Advances. 10(9): 1097-1101. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,541 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 478 |