تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,100,668 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,207,592 |
تأثیر زمان برداشت و روش خشککردن بر کیفیت فیزیولوژیک و محتوای قندهای محلول در بذرهای باقلا (Vicia faba L.) رقم شامی | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 17، دوره 48، شماره 2، شهریور 1396، صفحه 493-506 اصل مقاله (737.14 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2017.208122.654120 | ||
نویسندگان | ||
عزت الله کریمی آرپناهی1؛ علی مرادی* 2؛ محسن موحدی دهنوی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه یاسوج | ||
2استادیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه یاسوج | ||
3دانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه یاسوج | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر زمان برداشت و روش خشککردن بر کیفیت بذر باقلا، آزمایشی در سال 1393بهصورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذردانشگاه یاسوج انجام شد. عاملهای آزمایششامل زمان برداشت در 84 (برداشت اول)، 96 (برداشت دوم) و 108 (برداشت سوم) روز پس از کاشت، نوع اندام برداشت (بذر، غلاف و بوته) و روش خشککردن (سایهخشک و آفتابخشک) بودند. یک زمان برداشت نیز در 125روز پس از کاشت و به روش متداول کشاورزان منطقه انجام شد. نتایج نشان داد، در برداشت اول، بیشترین و کمترین وزن صد بذر، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص بنیۀ گیاهچه و محتوای قندهای محلول به ترتیب در تیمار بوتۀ سایهخشک و بذر آفتابخشک مشاهده شد. در برداشت دوم نیز وضعیتی همسان مشاهده شد، اما مقادیر این صفات بهطور شایانتوجهی افزایش یافتند. در برداشت سوم میزان این صفات به بیشترین میزان خود رسید و تیمار بوتۀ سایهخشک نسبت به دیگر تیمارها بهطور معنیداری برتری نشان داد. در هر سه زمان برداشت، میزان نشت الکترولیتها و درصد گیاهچههای غیرطبیعی بین تیمارها روندی مخالف با دیگر صفات داشت. نتایج کلی پژوهش، مؤید نقش قندهای محلول در تحمل به پسابش و ارتقاء قابلیت جوانهزنی بذرهای باقلا بوده و بهعنوان شاخص ارزیابی کیفیت بیوشیمیایی بذر این گیاه پیشنهاد میشوند. | ||
کلیدواژهها | ||
باقلا؛ بلوغ بذر؛ روش خشککردن؛ کیفیت بذر؛ وزن بذر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of harvesting time and drying method on seed physiological quality, soluble sugars content of faba bean seeds (Vicia faba L.) cultivar Shami | ||
نویسندگان [English] | ||
Ezatalla Karimi Arpanahi1؛ Ali Moradi2؛ Mohsen Movahhedi Dehnavi3 | ||
1M.Sc. Student, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Iran | ||
2Assistant Professor, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Iran | ||
3Associate Professor, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Iran | ||
چکیده [English] | ||
To evaluate the effect of harvesting time and drying methods on seed quality of faba bean, a three factors experiment was conducted based on completely randomized design with five replications at laboratory of seed science and technology, Yasouj University, in 2014. Experimental factors were as; harvesting in three dates after sowing (DAS) including 84 (first harvest), 96 (second harvest) and 108 (third harvest) DAS; three organ harvesting types (seed, pod and bushes); and two drying methods; shade-dried (SHD) and sun-dried (SD). In addition, an extra harvest (fourth harvest) was done 125 DAS according to the conventional harvest of local farmers. The results showed that in the first harvest, the highest and lowest 100-seed weight, germination percentage, germination rate, soluble sugars content, seedling vigor index were observed in the SHD bushes and SD seed treatments, respectively. A similar trend was observed in the second harvest. In this stage quantity of measured characteristics was increased. In the third harvest, these characteristics reached their maximum value and the SHD bushes treatment had significantly higher values compared to other treatments in terms of most measured characteristics. However, in all three harvesting time, electrolyte leakage and abnormal seedlings values showed different trend compared to other studied characteristics. Generally, results confirmed the role of soluble sugars in desiccation tolerance process and germinability promotion of faba bean seeds and therefore it can be suggested as biochemical index for evaluating seeds quality in this plant. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Drying method, Faba bean, seed maturation, seed quality, Seed weight | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 494 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 420 |