تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,983 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,851 |
ارزیابی اثر سطوح و انواع مختلف کود نیتروژن بر رشد، عملکرد زیستی و اسانس و ترکیبات آن در دو توده شوید | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 7، دوره 52، شماره 2، تیر 1400، صفحه 83-95 اصل مقاله (1.2 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2020.291335.654651 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ابوالفضل باغبانی آرانی؛ ظهراب اداوی* | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
استادیار بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور بررسی اثر ورمیکمپوست، کود شیمیایی نیتروژن و تلفیق آنها بر رشد، عملکرد زیستی و اسانس و ترکیبات آن در دو توده ورامین و اصفهانی گیاه دارویی شوید، آزمایشی بهصورت فاکتوریل و در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مرکز تحقیقات گیاهان دارویی استان اصفهان در سال 1395 اجرا شد. فاکتور اول، تیمارهای کودی شامل شاهد (بدون کود)، 100% تامین نیتروژن از منبع اوره، ورمیکمپوست 3/33 بههمراه اوره 6/66%، ورمیکمپوست 6/66 بههمراه اوره 3/33%، 100% ورمیکمپوست و شاهد بدون کود و فاکتور دوم، تیمار توده شامل توده ورامین و اصفهانی شوید بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش کود نیتروژن و توده بر تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار شد، به گونهای که در هر دو توده، کود نیتروژن سبب بهبود ارتفاع، عملکرد زیستی و اسانس، محتوای ترکیبات اسانس (دکاروون و عملکرد آن، آلفافلاندرن، لینالول، بهجز پی–سیمن و لیمونن در توده اصفهان) شد. با توجه به اینکه در گیاهان دارویی، کمیت (عملکرد زیستی) و کیفیت (اسانس و دکارون، مهمترین ماده موثره شوید و بیشترین میزان اجزای اسانس آن در این آزمایش) نقش مهم و اقتصادی دارد، سطح کودی 6/66 ورمیکمپوست بههمراه 3/33% اوره در توده ورامین، بهترین تیمار در این آزمایش بود؛ ضمن اینکه در راستای سلامتی انسان و کشاورزی پایدار، میتوان 33% از مصرف کودهای شیمیایی و آلودگیهای ناشی از آن کاست، ولی در مورد محتوای سایر ترکیبات اسانس (آلفافلاندرن، لینالول و پیسیمن)، تیمار کودی 100% ورمیکمپوست در توده اصفهانی برتر بود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آلفافلاندرن؛ د- کارون؛ ترکیبات اسانس؛ عملکرد اسانس؛ کود آلی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Effect of levels and different types of nitrogen fertilizer on growth, biological and essential oil yields and its components in two populations of Dill | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Abolfazl Baghbani-Arani؛ Zohrab Adavi | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Department of Agriculture Science, Payame Noor University, Tehran, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
To investigate the effect of vermicompost, N fertilizer and their integration on growth, biological and essential yields oil and its components in two populations (Varamin and Isfahan), an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the field of Isfahan Medicinal Plants Research Center in 2016. Fertilizer treatments including 100% urea, vermicompost 33.3 and urea 66.6%, vermicompost 66.6 and urea 33.3%, 100% vermicompost and control treatment (without fertilizer) as the first factor and Varamin and Isfahan populations as the second factor were selected. The results showed that the interaction effects of nitrogen fertilizer and populations on all studied traits were significant. In both populations, nitrogen fertilizer improved height, biological and essential oil yields, content of essential oil compounds (d-Carvone and its yield, α-phellandrene and linalool; except p-Cymene and Limonene in Isfahan population). Since in medicinal plants, the quantity (biological yield) and quality (essential oil and d-Carvone; the most important ingredient and the highest amount of essential oil in this experiment), 66.6% vermicompost + 33.3% urea in Varamin population, was the best treatment in the experiment. In addition an in the direction of human health and sustainable agriculture, it is possible to reduce 33% of chemical fertilizers application and pollution; however, in terms of other essential oil contents (α-phellandrene, Linalool and p-Cymene), 100% vermicompost fertilizer treatment was superior in Isfahan population. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
α-phellandrene, d-Carvone, essential oil components, essential oil yield, organic fertilizer | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه گیاه شوید یا شبت با نام علمی (Anethum graveolens L.)، گیاهی است یکساله، علفی و معطر که مصارف مختلف دارویی و غذایی دارد و تنها گونه زراعی از خانواده چتریان در ایران است. تمام پیکر رویشی گیاه، محتوی اسانس است که مقدار آن در اندامهای مختلف و شرایط اقلیمی متفاوت، بسیار متغیر است و بیشترین درصد اسانس، در بذرهای کاملاً رسیده قرار دارد که محققان مقدار آن را بین دو تا پنج و حداکثر 5/7 درصد گزارش کردهاند. کمترین مقدار اسانس در ساقه این گیاه (1/0 تا 5/0 درصد) وجود دارد، و گلها نیز حاوی درصد بالایی از اسانس (12/3 درصد) میباشند (Andalibi et al., 2010). مهمترین ترکیبات اسانس در پیکر رویشی گیاه، کارون و فلاندرن و مهمترین ترکیبات اسانس حاصل از بذرهای کاملا رسیده گیاه، کارون و لیمونن میباشد. رشد و نمو گیاهان دارویی مانند سایر گیاهان زراعی، متأثر از عوامل محیطی و ژنتیکی است و حداکثر عملکرد، تنها زمانی حاصل میشود که ترکیب مناسبی از این عوامل فراهم باشد. با توجـه بـه اهمیـت و نقـش گیاهـان دارویـی، یکی از نکات حائز اهمیت در تولید و پرورش این گونهها، افــزایش تولیــد زیستتوده آنها، بــدون کــاربرد نهادههای مضر شیمیایی از جمله کود یـا سـموم دفـع آفـات و علفهایهرز است (Makkizadeh Tafti et al., 2012). بهکارگیری انواع کودهای آلی و شیمیایی به منظور تولید عملکرد بالا در محصولات زراعی لازم است (Baghbani- Arani et al., 2017)؛ با این وجود، استفاده درازمدت از کودهای شیمیایی، به سبب تخریب ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک، میتواند منجر به کاهش محصولات زراعی شود (Gholamhoseini et al., 2013). در بررسی تأثیر کود نیتروژن زیستی و شیمیایی (110کیلوگرم اوره در هکتار) در رشد و عملکرد اسانس شوید گزارش شد که کاربرد کود زیستی، عملکرد و دیگر شاخصهای گیاهی را افزایش داد و استفاده از کود زیستی یا ترکیب کود زیستی و 10 درصد کود شیمیایی، توانست عملکرد شوید را با کاهش آلودگی محیطی بهبود بخشد (Makkizadeh Tafti et al., 2012)؛ همچنین استفاده از کودهای آلی (نیتروکسین) و اثر متقابل نیتروکسین و نیتروژن، عملکرد دانه بالاتری نسبت به عدم مصرف آنها در شوید داشت (Nejatzadeh-Barandozi, 2014). در تحقیقی دیگر در خصوص اثر متقابل کود نیتروژن و آبیاری در گیاه شوید، مشخص شد که مصرف 300 کیلوگرم اوره در هکتار بههمراه آبیاری در فواصل پهار روز یکبار، حداکثر عملکرد دانه را تولید کرد. فواصل آبیاری و کود نیتروژن، تأثیر معنیداری بر تعداد چتر و چترک در بوته، عملکرد زیستی، عملکرد ساقه و برگ، ارتفاع بوته و قطر ساقه شوید نداشت و مصرف 200 کیلوگرم اوره در هکتار، دارای بالاترین شاخص برداشت بود، ولی در فواصل آبیاری هشت روزه بههمراه مصرف 200 کیلوگرم اوره در هکتار، بالاترین محتوای کلروفیل a، b و کل را بین اکثر تیمارها داشت (Amiri et al., 2016). با توجه به اثرات زیست محیطی و افزایش هزینههای تحمیلی ناشی از کاربرد نهادههای شیمیایی، فراهمی عناصرغذایی مورد نیاز رشد گیاهان از منابع جایگزین مانند کودهای آلی (ورمیکمپوست) میتواند ضمن افزایش عملکرد، نقش موثری در کاهش مشکلات ذکر شده داشته باشد (Baghbani- Arani et al., 2017). ورمیکمپوست، نوعی کود آلی است که در نتیجه فعالیت گونهای از کرمهای خاکی روی ضایعات شهری، صنعتی و کشاورزی تولید میشود. ورمیکمپوست، غنی از هورمونهای رشد و ویتامینها است که افزایش جمعیت میکروبی خاک و نگهداری طولانی مدت عناصر غذایی، بدون اثرات منفی بر محیط را در پی دارد (Arancon et al., 2004). گزارش شدهاست که ورمیکمپوست بهعنوان اصلاح کننده آلی خاک، در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاهان موثر است (Baghbani- Arani et al., 2017). در تحقیقی نشان داده شد که مصرف ورمیکمپوست، بهطور چشمگیری عملکرد دانه گیاه دارویی ریحان را در مقایسه با شاهد افزایش داد (Arancon et al., 2004). در ﺗﺤﻘﯿﻘﯽ دیگر، ریحان ﮐﺸﺖ ﺷﺪه ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﯾﻂ ارﮔﺎﻧﯿﮏ، دارای ﻋﻤﻠﮑﺮد اﺳﺎﻧﺲ ﺑـﯿﺶ از دو ﺑﺮاﺑﺮ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رﯾﺤﺎن ﺗﻐﺬﯾﻪ ﺷﺪه ﺑـﺎ ﮐـﻮدهای ﺷـﯿﻤﯿﺎﯾﯽ راﯾـﺞ ﺑـﻮد (Masciandaro Ceccanti, 2008). کاربرد ورمیکمپوست در گیاه ریحان، سبب افزایش عملکرد اسانس و زیستتوده شده و میزان اسانس گیاه را دو برابر افزایش داد با توجه به اهمیت و نقش گیاهان دارویی، یکی از نکات مهم در تولید و پرورش این گونهها، افزایش تولید زیستتوده آنها، بدون کاربرد نهادههای مضر شیمیایی، اعم از کود یا سموم دفع آفات و علفهایهرز میباشد. بنابراین و با توجه به لزوم مدیریت تغذیه گیاهی در راستای افزایش و پایداری تولید و حفظ محیط زیست، این تحقیق با هدف بررسی تأثیر کودهای آلی و شیمیایی نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی دو توده شوید و همچنین یافتن تلفیقی مناسب از کودها، به منظور کاهش مصرف و افزایش کارایی مصرف کودهای شیمیایی انجام شد.
مواد و روشها پژوهش حاضر، در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان (طول جغرافیایی ۵۱ درجه و ۳۹ دقیقه و ۴۰ ثانیه شرقی و عرض جغرافیایی ۳۲ درجه و ۳۸ دقیقه و ۳۰ ثانیه شمالی، ارتفاع ۱۵۷۰ متر از سطح دریا) طی بهار و تابستان سال 1395 طراحی و اجرا شد. این منطقه دارای اقلیم نیمهخشک با متوسط بارندگی حدود 250 میلیمتر و فاقد بارندگی تابستانه میباشد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در جدول 1 آمده است. میزان نیتروژن خاک محل، 052/0 درصد بود که این مقدار، کم بود و شرایط لازم برای تأمین نیتروژن مورد نیاز از طریق کود اوره و ورمیکمپوست و تلفیق این دو وجود داشت. آنالیز نمونه ورمیکمپوست در جدول 2 آمده است. آزمایش بهصورت فاکتوریل ،بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار بر روی دو توده شوید در 10 کرت آزمایشی انجام گرفت. فاکتور اول شامل تیمارهای کودی :b0 شاهد (بدون کاربرد کود)، :b1100 درصد اوره (86/260 کیلوگرم در هکتار اوره)، :b2 ورمیکمپوست 3/33 درصد و 6/66 درصد اوره (73/173 کیلوگرم در هکتار اوره و 85/1141 کیلوگرم در هکتار ورمیکمپوست)، :b3 ورمیکمپوست 6/66 درصد و 3/33 درصد اوره (86/86 کیلوگرم در هکتار اوره و 71/2283 کیلوگرم در هکتار ورمیکمپوست)، :b4 100 درصد ورمیکمپوست (3429 کیلوگرم در هکتار ورمیکمپوست) که مبنای مقادیر ورمیکمپوست و اوره بر اساس 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بر اساس توصیه کودی انتخاب شد و فاکتور دوم، دو توده ورامین و اصفهانی بودند. در هر واحد آزمایشی، 10 ردیف کاشت به طول چهار متر و به فاصله 30 سانتیمتر از همدیگر در نظر گرفته شد. در تاریخ 20 فروردین، بذرهای شوید با دست در عمق 5/1 تا دو سانتیمتر و با تراکم 40 بوته در مترمربع به شکل خطی کشت شدند (Carrubba et al., 2013). بین دو کرت مجاور، یک پشته 75 سانتیمتری به عنوان نکاشت و بین دو تکرار مجاور، چهار متر فاصله گذاشته شد. پیش از کشت، مقادیر 15 کیلوگرم فسفر از نوع سوپرفسفات تریپل و 20 کیلوگرم پتاس بهصورت سولفات پتاسیم به خاک اضافه شد. بر اساس تیمارهای تعریف شده، کود آلی ورمیکمپوست در یک مرحله قبل از کاشت (اوایل فروردین) توسط بیل با خاک مخلوط شد. در تیمارهای مورد نظر، کود اوره تقسیط شده و در دو مرحله به زمین داده شد؛ در مرحله اول برای تیمارهای مختلف کودی در هنگام آبیاری اول به زمین داده شد و سپس انتهای کرتها بسته شد تا اوره موجود در هر کرت با آب آبیاری از کرتها خارج نشود. مرحله دوم کوددهی یک ماه پس از کاشت بود که نصف باقی مانده کود اوره به زمین داده شد. برای اطمینان از جوانهزنی و حفظ تراکم در حد مطلوب، در مرحله سه تا چهار برگی، تنک بر اساس تراکم مورد نظر انجام شد. آبیاری کرتها با توجه به شرایط اقلیمی و نوع خاک تنظیم شد. در ابتدای دوره کشت، هر رچها روز یکبار بود و بهتدریج به هفت روز یکبار تغییر یافت. در اول شهریور، هنگامی که برگها و ساقهها، زرد و چتر و چترکهای گیاهان زرد مایل به قهوهای شدند، برای نمونهبرداری و اندازهگیری فاکتورهای مورد نظر، دو ردیف کناری هر کرت و 5/0 متر از ابتدا و انتهای هر کرت بهعنوان اثرات حاشیهای حذف شد و سطح باقیمانده هر کرت برداشت شد. نمونهها به محض برداشت و برای جلوگیری از ریزش بذرها، در کیسههای کتانی قرار داده شدند و سریعا به آزمایشگاه انتقال یافتند. در این تحقیق، صفاتی از قبیل ارتفاع، عملکرد زیستی، عملکرد اسانس و محتوی د- کارون و عملکرد آن و سایر ترکیبات اصلی اسانس (آلفافلاندرن، لینالول، پی سیمن و لیمونن) اندازهگیری و محاسبه شدند. تعداد 10 گیاه در هر کرت انتخاب شدند و سپس میانگین نمونهها جهت ثبت عملکرد زیستی گزارش شد. به منظور تعیین وزن خشک بوتهها، نمونهها در آونی با دمای 70 درجه سانتیگراد به مدت 72 ساعت خشک شدند و سپس با ترازوی دیجیتال وزن آنها اندازهگیری شد. همچنین برای محاسبه عملکرد دانه، پس از جدا کردن کاه و کلش و بوجاری بذرها، عملکرد دانهها از سطحی معادل شش مترمربع در وسط هر کرت بهدست آمد. استخراج اسانس توسط دستگاه اسانسگیر کلونجر در آزمایشگاه دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد و بر اساس آن، مقدار عملکرد اسانس (عملکرد دانه در درصد اسانس) در واحد سطح (کیلوگرم در هکتار) تعیین شد. اجزای اسانس در دانشگاه صنعتی اصفهان توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC/MS)، با مشخصات مدل TRACE MS و ساخت شرکت Thermo Quest-Finnigan تعیین شد. طول ستون مورد استفاده 60 سانتیمتر و گاز حامل در دستگاه گاز H2 بود طیف جرمی ترکیبات بدست آمد و شناسایی ترکیبها با بررسی طیفهای جرمی پیشنهادی کتابخانه های کامپیوتر دستگاه GC/MS انجام گرفت. تجزیه واریانس دادهها با استفاده از نرمافزار آماری
نتایج و بحث ارتفاع بوته تجزیه واریانس داده ها نشان داد که ارتفاع بوته شوید، تنها تحت تاثیر انواع کود نیتروژن در سطح یک درصد قرار گرفت. مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین و کمترین ارتفاع بوته، بهترتیب به سطح کودی 6/66 درصد ورمیکمپوست بههمراه 3/33 درصد اوره و تیمار شاهد (بدون کود)، بهترتیب با 41/70 و 36/59 سانتیمتر تعلق داشت (شکل 1).
جدول 1- خصوصیات فیزیکی و شیمیائی خاک محل آزمایش Table 1. Physiochemical properties of the the experimental field soil.
جدول 2- خصوصیات فیزیکی و شیمیائی ورمیکمپوست مورد استفاده در آزمایش Table 2. Physiochemical properties of the vermicompost used in experimental
شکل 1- اثر سطوح کودی بر ارتفاع بوته شوید. فاکتورهای کودی b0 تا b4 : بهترتیب شاهد، 100% اوره، ورمیکمپوست 3/33% و 6/66% اوره، ورمیکمپوست 6/66% و 3/33% اوره و 100% ورمیکمپوست. ستونهای با حروف مشابه بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد تفاوت معنیداری ندارند. Figure 1. Effect of different levels of fertilizers on dill plant height. Fertilizer tratments b0- b4: control treatment (without fertilizer), 100% urea, vermicompost 33.3 and urea 66.6%, vermicompost 66.6 and urea 33.3% and 100% vermicompost.Means with the same letters in the same columns are not significantly different at 5% of probability level, using LSD test.
نتایج تحقیقی نشان داد که ارتفاع بوته شوید، تحـت تاثیر تیمارهای مختلف کود نیتروژن در سطح یک درصد قـرار گرفـت، بهگونهایکه بالاترین ارتفاع بوته (67/79 سانتیمتر) به کاربرد کود شیمیایی تعلق داشت؛ هرچند بین این تیمار و کاربرد کود زیستی بههمراه 50 درصد کود شیمیایی (67/77 سانتیمتر)، اختلاف معنیداری مشاهده نشد و کمترین آن در تیمار بدون کود (55 سانتیمتر) گزارش شد عملکرد زیستی بر اساس جدول تجزیه واریانس، تاثیر تیمارهای مختلف کودی بر عملکرد زیستی در سطح یک درصد معنیدار بود. همچنین برهمکنش بین توده و تیمار کودی در سطح پنج درصد معنیدار شد. نتایج مقایسه میانگین (جدول 2) حاکی از آن است که در همه ترکیبات تیماری، بیشترین و کمترین عملکرد زیستی، بهترتیب به تیمار کودی 6/66 درصد ورمیکمپوست بههمراه 3/33 درصد اوره در توده ورامین و تیمار شاهد (بدون کود) در توده ورامین (5224 و 2459 کیلوگرم در هکتار) تعلق داشت و همین روند در توده اصفهانی نیز مشاهده شد (جدول 3). همچنین کاربرد کود نیتروژن (b1 تا b4) نسبت به شاهد (b0)در هر دو توده ورامین و اصفهانی، بهترتیب سبب افزایش معنیدار (75/33، 81/39، 93/53، 62/28 و 7/28، 15/33، 24/38، 32/12 درصدی) عملکرد زیستی گیاه شوید شد (جدول 3). در تحقیقی گزارش شد که عملکرد زیستی شوید، تحـت تاثیر معنیدار تیمارهای مختلف کود نیتروژن در سطح یک درصد قـرار گرفـت، بهگونهایکه بیشترین عملکرد زیستی در تیمار کاربرد کود شیمیایی بود؛ هرچند بین این تیمار و کاربرد کود زیستی بههمراه 50 درصد کود شیمیایی، اختلاف معنیداری مشاهده نشد و کمترین آن در تیمار بدون کود گزارش شد (Makkizadeh Tafti et al., 2012). محققین این پژوهش در تفسیر نتایج حاصله چنین عنوان کردند که مصرف ورمیکمپوست از طریق بهبود خواص بیولوژیک خاک مانند افزایش زیستتوده میکروبی و عرضه پایدار عناصرغذایی پر مصرف نظیر نیتروژن و فسفر و نیز وجود تنظیم کنندههای رشد گیاهی همچون هورمونهای رشد گیاه در ورمیکمپوست میتواند موجب بهبود رشد، نمو و عملکرد گیاه فلفل شود. در پژوهشی دیگر که با استفاده از مقادیر مختلف ورمیکمپوست در گیاه دارویی ریحان انجام شد، نتایج نشان داد که مصرف ورمیکمپوست، باعث افزایش کمیت و کیفیت اسانس، عملکرد اسانس و عملکرد زیستی نسبت به تیمار شاهد شد همچنین همراستا با نتایج این تحقیق، Gholamhoseini et al. (2013) اظهار داشتند که سیستم تغذیه تلفیقی دربین سایر سیستمهای تغذیهای شیمیایی و آلی خالص، بیشترین عملکرد زیستی را در گیاه آفتابگردان تولید کردند که علت این امر را فراهمی بیشتر نیتروژن قابل دسترس خاک با نیازهای گیاه در طول دوره رشد و همچنین حفظ و نگهداری عناصرغذایی خاک و جلوگیری از آبشویی نیتروژن، افزایش فعالیتهای زیستی و بهبود ساختمان خاک توسط کود آلی عنوان کردند. عملکرد اسانس اثر تیمار کودی و برهمکنش تیمار کودی و توده بر عملکرد اسانس دانه شوید در سطح یک درصد معنیدار شد. مقایسه میانگین برهمکنش توده و تیمار کودی نشان میدهد که در هر دو توده، بیشترین و کمترین عملکرد اسانس، بهترتیب در تیمار کودی 6/66% ورمیکمپوست بههمراه 3/33% اوره و تیمار شاهد (بدون کود)، (بهترتیب 05/17 و 21/1 کیلوگرم در هکتار) مشاهده شد و همانطور که مشاهده میشود، تیمار 100 درصد اوره بعد از تیمار شاهد، کمترین عملکرد اسانس را تولید کرد (جدول 3). همچنین مشاهده شد که مصرف کود نیتروژن (b1 تا b4) نسبت به شاهد (b0)در هر دو توده ورامین و اصفهانی، بهترتیب سبب افزایش معنیدار (75/4، 58/6، 83/14، 58/7 و 6، 54/7، 10، 69/7 برابری) عملکرد اسانس شوید شد (جدول 3). با توجه به اینکه عملکرد اسانس، حاصلضرب عملکرد دانه در درصد اسانس است، یک صفت اقتصادی مهم بهشمار میرود. بهنظر میرسد که در اثر افزودن ورمیکمپوست به خاک، نه تنها در دسترس بودن عناصرغذایی مورد نیاز گیاه (بهویژه نیتروژن و فسفر) افزایش پیدا کرده است، بلکه ورمیکمپوست با بهبود شرایط فیزیکی و فرآیندهای حیاتی خاک، ضمن ایجاد یک بستر مناسب برای رشد ریشه، باعث افزایش تولید ماده خشک، عملکرد دانه و درصد اسانس شد که در نهایت سبب بهبود عملکرد اسانس نیز گشت. همچنین با توجه به اینکه اسانس، دارای پایه نیتروژنی و فسفری است، کاربرد کود اوره به تنهایی، تاثیر کمتری نسبت به ورمیکمپوست در افزایش عملکرد اسانس داشتهاست
جدول 3- اجزای تشکیل دهنده ترکیبات اسانس توده های شوید Table 3. Essential oil components in dill populations
بررسی روی گیاه شوید نشان داد که کاربرد کودهای زیستی، باعث افزایش چشمگیر درصد اسانس، عملکرد بذر و بهدنبال آن عملکرد اسانس شد ترکیبات اسانس دانه شوید نتایج حاصل از بررسی دستگاه GC/MS نشان داد که مقدار پنج ترکیب د-کارون، آلفا- فلاندرن، لینالول، پی-سیمن و لیمونن از بقیه ترکیبات اسانس بذر شوید بیشتر بود. بیان شدهاست که ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس بذر شوید در شرایط اقلیمی متفاوت، فرق میکند (Chahal et al., 2017). همچنین در بررسی ترکیبات اسانس اندامهای مختلف شوید نشان داده شد که بیشترین ترکیبات اسانسی در برگها، آلفا-فلاندرن و بتا فلاندرن و در بذرها، د-کارون عمدهترین بود (Andalibi et al., 2010). در تحقیقی دیگر گزارش شد که لیمونن (34/51) و د-کارون (23/45)، بیشترین ترکیب تشکیل دهنده بذر شوید میباشند درصد محتوای د-کارون و عملکرد آن تجزیه واریانس نشان داد که درصد و عملکرد د-کارون، تحت تاثیر معنیدار برهمکنش تیمار کودی و توده در سطح یک درصد قرار گرفت و علاوه بر این، تاثیر تیمار کودی بر عملکرد د–کارون نیزدر سطح یک درصد معنیدار بود. بیشترین میزان دـ کارون (49/91 درصد)، به توده اصفهان در تیمار کودی 100 درصد ورمیکمپوست تعلق داشت که با اکثر کرتهای آزمایشی که با کود نیتروژن تیمار شده بودند، اختلاف آماری معنیداری نداشت و کمترین میزان (05/83 درصد)، در تیمار کودی شاهد در توده ورامین مشاهده شد (جدول 4). مقایسه میانگین عملکرد د-کارون نشان داد که تیمار تلفیقی ورمیکمپوست و اوره (b3) خصوصا در توده ورامین، بالاترین میزان (04/16 کیلوگرم در هکتار) را به خود اختصاص داد و کمترین میزان آن در تیمار شاهد و در توده اصفهانی (98/0 کیلوگرم در هکتار) بهدست آمد (جدول 4). د-کارون در بین سایر ترکیبات شوید، بخش عمدهای از اسانس این گیاه را تشکیل میدهد و تغییرات اندک در درصد این ترکیب، میتواند از نظر اکولوژیکی، ژنتیکی و اقتصادی دارای اهمیت باشد. طبق تحقیقات انجام شده بهوسیلهCarrubba (2009)، ترکیبات اسانس شوید در واکنش به تیمارهای کودی مختلف، پاسخهای متفاوتی نشان دادند، بهطوریکه نمیتوان تیمار کودی مشخصی پیشنهاد کرد. حتی در بعضی موارد، از تیمار شاهد (بدون کود)، نتایج بهتری حاصل بهدست آمده است که میتواند بهدلایل مختلف از جمله شرایط آب و هوایی، توده و شرایط مکانی کشت باشد. بهطورکلی، کیفیت اسانس شوید در آزمایشات کودی مختلف، از روندی مشابه با عملکرد اسانس تبعیت نمیکند که نتایج این تحقیق نیز موید آن است. در تحقیقی نشان دادند که کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن، بر ترکیبات تشکیل دهنده اسانس شوید تاثیر داشت و با مصرف تیمارهای مختلف کودی، میزان د-کاروون نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت و از نظر مقدار د-کاروون، برتری با تیمار تلفیقی کود زیستی و شیمیایی بود، ولی از نظر درصد لیمونن و ترانس دی هیدروکارون، حتی از تیمار شاهد (بدون کود) نیز کمتر بود (Makkizadeh Tafti et al., 2012). در آویشن نیز افزایش میزان نیتروژن تا 150 کیلوگرم در هکتار، باعث افزایش عملکرد ماده خشک بهدست آمده در گیاه شد، اما در میزان ماده موثره تیمول تاثیری نداشت
جدول 4- مقایسه میانگینهای صفات زراعی و کیفی توده های شوید، تحت تاثیر برهمکنش توده و سطوح کود نیتروژن Table 4. Mean comparison of agronomical and qualitative traits of Dill populations affected by fertilizer levels × populations interaction
فاکتورهای کودی b0 تا b4 : بهترتیب شاهد، 100 درصد اوره، ورمیکمپوست 3/33 درصد و 6/66 درصد اوره، ورمیکمپوست 6/66 درصد و 3/33 درصد اوره و 100 درصد ورمیکمپوست). میانگینهای دارای حروف یکسان در هر ستون بر اساس آزمون LSD در سطح پنج درصد، اختلاف معنیدار با هم ندارند. Fertilizer factors including b0- b4: control treatment (without fertilizer), 100% urea, vermicompost 33.3 and urea 66.6%, vermicompost 66.6 and urea 33.3% and 100% vermicompost).Means with the same letters in the same columns are not significantly different at 5% of probability level, using LSD test.
Carrubba (2009) به این نکته اشاره دارد که کود نیتروژن، باعث بهبود پروتئین و محتوای اسانس گیاه شوید میشود؛ بنابراین تغذیه نیتروژنی بهواسطه تأثیر قابل توجهی که بر عاملهای رشد و صفات فیزیولوژیک و در نتیجه کیفیت اسانس گیاه شوید دارد، از اهمیت خاصی برخوردار است. وی همچنین نشان داد که در اثر استفاده همزمان از ورمیکمپوست و کود معدنی نیتروژن، نه تنها میتوان مقدار کاربرد کودهای شیمیایی را کاهش داد، بلکه میتوان باعث افزایش عملکرد د-کارون نیز شد. نتایج تحقیقات مختلف، حاکی از بهبود کیفیت اسانس، تحت تاثیر کودهای شیمیایی و آلی بهصورت تلفیقی میباشد. همچنین در تحقیقی روی شنبلیله گزارش کردند که بالاترین مقدار عملکرد تریگونلین دانه، در تیمار مصرف 50 % کود آلی و 50 % کود شیمیایی اوره بهدست آمد سایر ترکیبات اسانس دانه شوید (آلفافلاندرن، لینالول، پی سیمن و لیمونن) تجزیه واریانس نشان داد که تمامی صفات گفته شده، تحت تاثیر اثر برهمکنش تیمارهای کودی و توده قرار گرفتند و علاوه بر این، اثر تیمار کودی بر میزان لیمونن در سطح پنج درصد و اثر توده بر میزان آلفافلاندرن در سطح یک درصد نیز معنیدار شد. مقایسه میانگین این ترکیبات نشان داد که بیشترین مقدار آلفافلاندرون، لینالول و پی – سیمن، به توده اصفهان در پلاتهایی که با 100 درصد ورمیکمپوست تیمار شده بودند، تعلق داشت، درحالیکه همین تیمار، کمترین میزان لیمونن را به خود اختصاص داد (جدول 4). ولی در خصوص عملکرد اسانس و د-کارون، برتری با تیمار تلفیقی 6/66 ورمیکمپوست و 3/33 درصد اوره در توده ورامین بود، درحالیکه بیشترین درصد اسانس در تیمار تلفیقی 6/66 ورمیکمپوست و 3/33 درصد اوره در توده اصفهان مشاهده شد (جدول 4). با توجه به اینکه د- کارون در حدود 83 تا 92 درصد میزان اسانس دانه گیاه شوید را در تیمارهای مختلف به خود اختصاص داده است، منطقی به نظر میرسد که از روند عملکرد اسانس که بالاترین آن در توده ورامین مشاهده شد، پیروی نماید، ولی در ترکیبات دیگر (آلفافلاندرون، لینالول و پی - سیمن)، برتری با توده اصفهان است. در خصوص کمترین میزان مشاهده شده درصد پی - سیمن در تیمار تلفیقی ورمیکمپوست و اوره (b4) در توده ورامین و یا در درصد لیمونن در تیمار (b4) در توده اصفهان نیز با نتایج سایر محققین مطابقت دارد. در بسیاری از پژوهشهای مرتبط با کشاورزی پایدار مشاهده میشود که مصرف کودهای آلی در گیاهان دارویی اسانسدار، ضمن افزایشی که در بعضی از اجزای اسانس ایجاد میکند، سبب کاهش در بعضی دیگر از ترکیبات اسانس میشود (Anwar et al., 2005; Younesian et al., 2013). در تحقیقی گزارش شد که کودهای زیستی و آلی، سبب افزایش درصد آنتول و استراگول اسانس رازیانه شد، درحالیکه میزان فنکون و لیمونن آن کاهش یافت؛ آنها همچنین نشان دادند که با توجه به گونه گیاهی، اثرات این کودها بر کیفیت اسانس میتواند متفاوت باشد و در مجموع بیان داشتند که با توجه به متفاوت بودن اثرات کودی و توده بر ترکیبات اسانس، باید تیمار مطلوب بر اساس درصد آنتول (عامل اصلی کیفیت رازیانه) معرفی شود (Younesian et al., 2013). نتایج تحقیقی نشان داد که تودههای بومی در گیاه زیره سبز، واکنشهای متفاوتی در بازده و کیفیت اسانس داشتند که علت آن را تاثیر شرایط اکولوژیکی و جغرافیایی آن منطقه عنوان کردند (Valadabadi et al., 2010). در تحقیقی دیگر، میزان اسانس در گونههای مختلف نعنا در چند منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت؛ یافتهها حاکی از آن بود که میزان اسانس و ترکیبات آن در گونههای مختلف بسیار متفاوت بود (Abbaszadeh et al., 2016). با توجه به نتایج متفاوت کیفیت اسانس دو توده ورامین و اصفهان شوید در این تحقیق، گویای میتوان گفت که تودههای مختلف در یک منطقه رویشی یکسان، واکنشهای متفاوت از نظر درصد و ترکیبات اسانس نشان میدهند. وجود روابط معکوس در میزان ترکیبات اصلی اسانس گیاهان دارویی معطر، تحت تاثیر عناصرغذایی میباشد که توسط محققین دیگر نیز گزارش شدهاست. در تحقیقی مشخص شد که میزان مونوترپنها و هیدروکربنهای سزکویی ترپن، به شدت با تعادل شیمیایی در خاک (مواد آلی، فسفر و اشباع بازی) مرتبط میباشند. تنوع شیمیایی مشاهده شده در متابولیتهای ثانویه، با محیط زیست در ارتباط هستند (Curado et al., 2006). در بررسی اثر انواع کودهای آلی و شیمیایی و تلفیقی بر خواص بیوشیمیایی گیاه زولنگ (خانواده چتریان) مشخص شد که بیشترین درصد ماده لیمونن در تیمار کمپوست، 5-متیل- پایریمندون و بتا-سزکویی فولاندرین در تیمار تلفیقی کمپوست + ورمیکمپوست و بیشترین عملکرد وزن تر و درصد ماده 4- (5، 1-دایمیتلکس- 4-انیل) سیکولکس- 2- انون در تیمار 10 تن ورمیکمپوست تولید شد و درصد لیمونن با درصد و عملکرد اسانس و هر سه ترکیب گفته شده همبستگی منفی داشت (Kashefi et al., 2015). در تحقیقی نشان دادند که افزودن کود نیتروژن به خاک، درصد کاروون را افزایش و بر عکس درصد دیل آپیول اسانس دانه شوید را کاهش داد (Bist et al., 2008). همچنین گزارش شد که مصرف کود دامی در زیره سبز، سبب افزایش معنیدار میزان کومینآلدهید، پاراسیمن و میرسن شده است؛،اما میزان آلفاپینن، بتاپینن، گاماترپینن و
نتیجهگیری کلی نتایج نشان داد که برهمکنش کود نیتروژن و توده، تاثیر معنیداری بر ارتفاع، عملکرد زیستی و اسانس و ترکیبات اسانس دانه شوید داشت، بهگونهایکه در هر دو توده، کود نیتروژن سبب بهبود ارتفاع، عملکرد زیستی و اسانس، محتوای ترکیبات اسانس (دکاروون و عملکرد آن، آلفافلاندرن، لینالول بهجز پی – سیمن و لیمونن در توده اصفهان) شد. با توجه به اینکه کمیت و کیفیت اسانس در گیاهان دارویی، نقش مهم و اقتصادی دارد و با در نظرگرفتن عملکرد زیستی و اسانس و دکارون (مهمترین ماده موثره شوید و بیشترین میزان اجزای اسانس آن در این تحقیق)، سطح کودی 6/66 درصد ورمیکمپوست بههمراه 3/33 درصد اوره در توده ورامین، بهترین تیمار در این آزمایش بود؛ ضمن اینکه در راستای سلامتی انسان و کشاورزی پایدار، میتوان در جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی و آلودگیهای ناشی از آن گام برداشت. ولی در خصوص محتوای سایر ترکیبات اسانس (آلفافلاندرن، لینالول و پی سیمن)، تیمار کودی 100 درصد ورمیکمپوست در توده اصفهانی برتر بود. References
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 866 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 342 |