تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,349 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,862 |
ارزیابی عملکرد غده و برخی صفات کمی و کیفی 15 ژنوتیپ امیدبخش سیبزمینی در منطقه اردبیل | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 52، شماره 2، شهریور 1400، صفحه 293-303 اصل مقاله (731.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2020.292072.1737 | ||
نویسندگان | ||
یوسف جهانی جلودار1؛ طاهر برزگر* 2؛ داود حسن پناه3؛ زهرا قهرمانی4 | ||
1دانشآموخته دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | ||
2دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | ||
3دانشیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران | ||
4استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
رقمهای جدید سیبزمینی با عملکرد بالا، زودرس و با کیفیت مطلوب نقش مهمی در امنیت غذایی، کاهش نوسانات قیمت و هزینه های انبارداری و دسترسی به محصول تازه در تمام فصول سال دارند. در این تحقیق صفات کمی و کیفی 15 ژنوتیپ سیبزمینی حاصل از جمعیت های اصلاحی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه اردبیل به مدت دو سال (1397 و 1398) بررسی شدند. نتایج نشان داد اثر متقابل ژنوتیپ در سال بر عمکلرد کل، عملکرد بازارپسند، تعداد و وزن غده در بوته، ارتفاع بوته و تعداد روز تا غدهزایی در سطح یک درصد معنیدار بود و بر تعداد ساقه اصلی در بوته، درصد ماده خشک، وزن مخصوص غده، درصد نشاسته، ویتامین ث غده و درصد پروتئین غده تاثیر معنی داری نداشت. ژنوتیپ های 901375، 90275، ساوالان، 90527، 90127، 90827، آگریا و مارفونا در طی دو سال آزمایش دارای بیشترین عملکرد غده بودند. از بین ژنوتیپهای پرمحصول، ژنوتیپهای شماره1 (901375) و 4 (ساوالان) از بالاترین درصد ماده خشک غده، وزن مخصوص غده، درصد نشاسته غده، مقدار ویتامین ث غده و درصد پروتئین برخوردار بودند. بر اساس عملکرد و اجزای آن و صفات کیفی اندازه گیری شده ژنوتیپ های 901375 و ساوالان به عنوان ژنوتیپ های پرمحصول با صفات کیفی مناسب انتخاب شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
درصد نشاسته؛ سیبزمینی؛ عملکرد غده؛ غدهزایی؛ ویتامین ث | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Evaluation of tuber yield and some quantitative and qualitative traits of 15 promising potato genotypes in Ardebil region | ||
نویسندگان [English] | ||
Yousef Jahani Jelodar1؛ Taher Barzegar2؛ Davod Hassanpanah3؛ Zahra Ghahremani4 | ||
1Ph.D. Graduate, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran | ||
2Associate Professor, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran | ||
3Associate Professor, Horticulture Crops Research Department, Ardabil Agricultural and Natural Resources Research Centre, AREEO, Ardabil, Iran | ||
4Assistant Professor, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
High yield, earliness and high quality of new potato cultivars have an important role in food security, reducing price fluctuations and warehousing costs, and access to fresh produce all season years. In this study, quantitative and qualitative traits of 15 potato genotypes from breeding populations were studied in a completely randomized block design (RCBD) with three replications for two years (2017 and 2018) in Ardebil region. The results showed that interaction effect of genotype in year was significant for total tuber yield, marketable tuber yield, tuber number and weight per plant, plant height and days number to tuberization significant at the 1% level, and had no significant effects on number of main stem per plant, tuber dry matter percentage, tuber specific gravity, starch percentage, vitamin C and tuber protein percentage. Genotypes 901375, 90275, Savalan, 90527, 90127, 90827, Agria and Marfona had the highest yield during two years of experiment. Among the high yielding genotypes, genotypes 901375 and Savalan had the highest percentage of tuber dry matter, tuber specific gravity, tuber starch percentage, vitamin C of tuber and protein percentage. Genotypes 901375 and Savalan were selected as high yielding genotypes with appropriate qualitative traits based on yield and yield components of tuber and measured traits. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Potato, tuber yield, tuberization, starch percentage, vitamin C | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 397 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 478 |