تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,093 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,707 |
اثر تیمارهای مختلف بر میزان قهوهایشدن و ریز ازدیادی تعدادی از ارقام گیلاس (Prunus avium L.) | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 53، شماره 4، دی 1401، صفحه 849-858 اصل مقاله (1.43 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2021.314166.1873 | ||
نویسندگان | ||
آرزو جلالی1؛ ابراهیم گنجی مقدم* 2؛ علی مرجانی3 | ||
1دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاداسلامی، بجنورد، ایران | ||
2دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران | ||
3استادیار، دانشکده کشاورزی، واحد بجنورد، دانشگاه آزاداسلامی، بجنورد، ایران | ||
چکیده | ||
از آنجایی که گیلاس یکی از مهمترین محصولات باغی مناطق معتدله در کشور محسوب میشود، استفاده از ریز ازدیادی جهت تسریع در تکثیر آن ضروری است. این مطالعه به منظور بررسی تیمارهای کاهش قهوهای شدن و تاثیر نوع و غلظت تنظیم کنندههای رشد بر ریز ازدیادی در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول، رقم در دو سطح (عدلی و تکدانه)، فاکتور دوم تیمار کاهش قهوهای شدن در چهار سطح (تاریکی، سرما، تاریکی و سرما و آنتی اکسیدان (100 میلیگرم در لیتر اسید آسکوربیک و 150 میلیگرم در لیتر اسید سیتریک)) و فاکتور سوم تنظیم کنندههای رشد شاخهزایی شامل BAP (صفر، 1 و 2 میلیگرم در لیتر) و IBA (صفر و 01/0 میلیگرم در لیتر) و تیمار NAA (صفر و 1 میلیگرم در لیتر) و IBA (صفر و 2 میلیگرم در لیتر) جهت ریشهزایی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اختلاف معنیداری بین تیمارها وجود داشت. بیشترین و کمترین میزان قهوهای شدن به ترتیب در تیمار سرما و تیمار آنتی اکسیدان بود. بیشترین تعداد شاخساره در رقم تکدانه و عدلی به ترتیب با میانگین 6/5 و 5 ریز شاخه بود. بالاترین درصد ریشهزایی در رقم تکدانه 73/78 درصد و در رقم عدلی 4/69 درصد مشاهده گردید. بهطور کلی، محیط کشت MS حاوی 2 میلیگرم بر لیتر BAP و 01/0 میلیگرم در لیتر IBA در مرحله پرآوری و 2 میلیگرم بر لیتر IBA در مرحله ریشهزایی برای تکثیر درون شیشه ای رقم عدلی و تکدانه توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
ازدیاد رویشی؛ اسید آسکوربیک؛ تاریکی؛ سرما | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Effect of various treatments on browning and micropropagation of some sweet cherry cultivars (Prunus avium L.) | ||
نویسندگان [English] | ||
Arezoo Jalali1؛ Ebrahim Ganji Moghadam2؛ Ali Marjani3 | ||
1Ph.D. Student, Bojnourd Branch, Islamic Azad University, Bojnourd, Iran | ||
2Associate Professor, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran | ||
3Assistant Professor, Bojnourd Branch, Islamic Azad University, Bojnourd, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In Iran, Sweet cherry is one of the most important horticultural products in temperate regions. So it is necessary to use micropropagation methods to accelerate its reproduction. This study was conducted as factorial experiment based on completely randomized design with two cultivars (Adli and Takdaned), and browning reduction treatments in four levels (dark, cold, dark and cold, antioxidant (100 mg/l ascorbic acid and 150 mg/l citric acid)) and proliferation growth regulators BAP at concentrations of (0, 1 and 2 mg/l) and IBA (0 and 0.01mg/l) and rooting stage treatments consisted of NAA (0 and 1 mg/l) and IBA (0 and 2 mg/l).The results showed that there was significant difference between treatments. The highest and lowest levels of browning were in cold treatment and antioxidan treatment, respectively. The highest number of shoots for Takdaneh (5.6) and for Adli (5) cultivars were 5.6 and 5, respectively. The highest rooting percentage was obtained for Takdaneh (78.73%) and Adli (69. 4%). In general, for Adli and Takdaneh cultivars in vitro propagation, MS culture medium containing 2 mg/L BAP and 0.01 mg/L IBA in the proliferation stage and 2 mg/L IBA in the rooting stage is recommended. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Ascorbic acid, cold, dark, vegetative propagation | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 185 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 333 |