تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,083,915 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,439 |
شبیهسازی اثرات تغییر اقلیم بر محصول جو آبی (Hordeum vulgare) در استانهای لرستان و همدان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 79-91 اصل مقاله (2.09 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.354454.654977 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علی ولی پور1؛ خسرو عزیزی* 2؛ سجاد رحیمی مقدم3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استاد گروه تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مطالعه حاضر بهمنظور شبیهسازی اثرات تغییر اقلیم بر محصول جو آبی در استانهای لرستان و همدان انجام شد. بدینمنظور، نه منطقه (الیگودرز، بروجرد، خرمآباد، کوهدشت، پلدختر، همدان، ملایر، نهاوند و کبودرآهنگ) در سطح استانهای مذکور انتخاب شدند. برای شبیهسازی رشد و نمو محصول جو آبی از مدل APSIM-barley استفاده شد. ابتدا مدل APSIM-barley بااستفادهاز دو آزمایش مستقل مزرعهای، مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش اول در شهرستان خرمآباد انجام شد که برای واسنجی مدل زراعی مورد استفاده قرار گرفت؛ درحالیکه آزمایش دوم در شهرستان همدان برای اعتبارسنجی مدل بهکار برده شد. اقلیم آینده بااستفادهاز روش AgMIP تحت دو سناریوی RCP4.5 و RCP8.5 برای دوره 2070-2040 شبیهسازی شد. نتایج اعتبارسنجی مدل نشان داد که مدل زراعی توانست عملکرد و بیوماس گیاه جو را با ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده بهترتیب بهمیزان 4/16 و 3/13 درصد شبیهسازی کند. همچنین نتایج نشان داد که عملکرد دانه جو بهطور میانگین در سراسر مناطق مورد بررسی تحت دو سناریوی RCP4.5 و RCP8.5 در دوره آینده بهترتیب 8/3 و 7/5 درصد کاهش خواهد یافت. بااینوجود در شهرستان پلدختر تحت سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5 عملکرد دانه گیاه جو بهترتیب 3/1 و 8/4 درصد افزایش پیدا کرد. بر اساس این نتایج، باید راهکارهای سازگاری در آینده برای جلوگیری از کاهش عملکرد محصول جو آبی در استانهای مورد بررسی در نظر گرفته شود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سناریو RCP؛ عملکرد دانه؛ گیاه جو؛ AgMIP؛ مدل APSIM | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Simulating the Effects of Climate Change on Irrigated Barley (Hordeum vulgare) in Lorestan and Hamedan Provinces | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ali Valipoor1؛ Khosro Azizi2؛ Sajad Rahimi Moghadam3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Department of Production and Plant Genetics, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Iran. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Department of Production Engineering and Plant Genetics, Faculty of Agriculture , Lorestan University, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3Department of Production and Plant Genetics, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
The present research was conducted to simulate the impact of climate change on irrigated barley in Lorestan and Hamadan provinces. For this purpose, nine regions including Aligudarz, Borujerd, Khorramabad, Kuhdasht, Pol-e Dokhtar, Hamedan, Malayer, Nahavand, and Kabudarahang were selected in the two provinces. The APSIM-barley model was employed to simulate the growth and development of irrigated barley. Firstly, the APSIM-barley model was evaluated using two independent field experiments. The first experiment was conducted in Khorramabad to calibrate the crop model; while the second experiment was done in Hamedan to validate the crop model. The future climate was projected using the AgMIP methodology under two scenarios (RCP4.5 and RCP8.5) for the period 2040-2070. The results of the model validation showed that the crop model was able to simulate barley yield and biomass with nRMSE of 16.4% and 13.3%, respectively. Additionally, the results indicated that on average across the study locations, barley grain yield would decrease by 3.8% and 5.7% under RCP4.5 and RCP8.5, respectively. However, in Pol-e Dokhtar, barley grain yield is projected to increase by 1.3% and 4.8% under RCP4.5 and RCP8.5, respectively. Based on these findings, adaptation strategies should be considered in the future to prevent the reduction of irrigated barley yield in the studied provinces. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
AgMIP, APSIM model, barley plant, grain yield, RCP scenario | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. مقدمه در میان محصولات زراعی، گیاه جو (Hordeum vulgare) با اختصاصدادن سطح زیر کشتی برابر با 587447 هکتار جو آبی و 1282948 هکتار جو دیم و در مجموع 1765538 هکتار و تولید 4/3 میلیون تن در ایران از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. در این بین استانهای لرستان و همدان بهترتیب با داشتن بیش از 153867 و 154424 هکتار نقش بسزایی در تولید (563155 تن) این گیاه زراعی در کشور داشتهاند (Anonymous, 2017). تغییر اقلیم بر اساس تعریف کنوانسیون چارچوب تغییر اقلیم سازمان ملل (UNFCCC[1]) به تغییر در شرایط اقلیمی گفته میشود که بهطور مستقیم یا غیر مستقیم به فعالیتهای انسانی که موجب تغییر در ترکیبات اتمسفر میشود، وابسته است و علاوه بر تغییرپذیری اقلیمی طبیعی، در طول دورههای زمانی متفاوت قابل مقایسه است. تغییرات اقلیمی پیشبینیشده در ارتباط با افزایش غلظت اتمسفری گازهای گلخانهای و تأثیر آن در تغییر میزان و پراکنش فصلی الگوهای بارش و دما در بسیاری از مناطق دنیا بهخوبی پذیرفته شده است (IPCC[2], 2014). نتایج ذکرشده در گزارش پنجم هیئت بینالدول تغییر اقلیم (IPCC, 2014) نشان میدهد که از سال 1880 تا 2012، میانگین دمای جهانی 65/0 تا 06/1 درجه سانتیگراد افزایش یافته است و پیشبینی میشود که تا سالهای 2100-2081 در مقایسه با سالهای 2005-1986 میانگین دما تحت سناریوهای خوشبینانه 7/1-3/0 درجه سانتیگراد و تحت سناریوهای بدبینانه 8/4-6/2 درجه سانتیگراد افزایش یابد. همچنین در این گزارش بیان شده است که در میان گازهای گلخانهای دیاکسید کربن دارای بیشترین اثر تابشی بوده و بر موازنه تابشی و در نتیجه موازنه گرمایی کل زمین تأثیر میگذارد. متغیرهای اقلیمی بهعنوان یکی از ورودیهای اصلی در فرآیند تولید محصولات کشاورزی محسوب میشوند و هر گونه تغییر و تنوع در این متغیرها از جمله غلظت دیاکسید کربن جوی، دما و بارش میتواند اثرات معنیداری بر فنولوژی، رشد و عملکرد محصولات زراعی داشته باشد (Babaeian & Kouhi, 2012; Rahimi-Moghadam et al., 2017; Kumagai et al., 2014). تغییرات اقلیمی میتواند در نواحی که دارای آسیبپذیری بیشتری هستند اثرات شدیدتری داشته باشند. از جمله این نواحی، مناطق خشک و نیمهخشک هستند که ایران از لحاظ طبقهبندی اکولوژیکی جزء مناطق خشک و نیمهخشک میباشد (https://www.yieldgap.org/Iran). این تاثیرات منفی بر عملکرد برخی گیاهان زراعی مختلف ایران همچون گندم برای ارزیابی اثرات اقلیمی روی محصولات زراعی میتوان از مدلهای شبیهسازی رشد و نمو گیاه زراعی بهره گرفت. یکی از این مدلهای شبیهسازی رشد و نمو گیاهان زراعی مدل APSIM میباشد. این مدل که توسط محققان استرالیایی طراحی شده است توانایی شبیهسازی 25 محصول زراعی از جمله گیاه جو، رشد و زیستتوده مراتع و درختان، رقابت محصولات با علفهای هرز، سیستمهای کشت مخلوط، تناوب و آیش، سیستمهای جنگل زراعی، عوامل مدیریتی و پیشبینیهای دقیق تولید محصول در ارتباط با متغیرهای آب و هوا از جمله دما، بارش، تشعشع و دیاکسید کربن را دارد (Keating et al., 2003; باتوجهبه اهمیت اثرات تغییر اقلیم روی محصولات کشاورزی بهویژه تاثیرات بیشتر آن بر مناطق خشک و نیمهخشک مانند کشور ایران و همچنین اهمیت جایگاه محصول جو در کشور و استانهای لرستان و همدان و لزوم توجه و استفاده از رهیافتهای جدید در راستای صرفهجویی در زمان و هزینههای مانند مدلهای شبیهسازی رشد و نمو گیاهان زراعی این تحقیق بهمنظور ارزیابی تأثیر تغییر اقلیم بر عملکرد جو آبی در استانهای لرستان و همدان بااستفادهاز مدل APSIM انجام شد.
2-1. مناطق مورد بررسی و مشخصات این مناطق: استانهای لرستان و همدان این تحقیق در تعدادی از شهرستانهای استان لرستان شامل الیگودرز، بروجرد، خرمآباد، کوهدشت و پلدختر و استان همدان شامل همدان، ملایر، نهاوند و کبودرآهنگ انجام شد. استان لرستان در غرب ایران، بین 46 درجه و 51 دقیقه تا 50 درجه و 3 دقیقة طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ و 32 درجه و 37 دقیقه تا 34 درجه و 22 دقیقة عرض شمالی از خط استوا قرار گرفته و وسعت آن حدود 28559 کیلومتر مربع است. این استان، از شمال به استانهای مرکزی و همدان، از جنوب به استان خوزستان، از شرق به استان اصفهان و از غرب به استانهای کرمانشاه و ایلام محدود است. استان همدان بین مدارهای 59 درجه و 33 دقیقه تا 49 درجه و 35 دقیقه عرض شمالی و 34 درجه و 47 دقیقه تا 34 درجه و 49 دقیقه طول شرقی از نصفالنهار گرینویچ قرار گرفته است. استان همدان با مساحت 20 هزار و 172 کیلومتر مربع، 1/2 درصد از مساحت کل کشور را در بر میگیرد. استان همدان جزء استانهای غربی ایران است که از شمال به استان زنجان، از جنوب به استان لرستان، از شرق به استان مرکزی و از غرب به استانهای کرمانشاه و کردستان محدود میشود. آب و هوای استان همدان متغیر است و معمولاً دارای زمستانهای سرد و پر برف و تابستانهای معتدل و ییلاقی است و بهطور کلی در درههای شمالی کوه الوند و شمال استان سردتر و جنوب استان ملایمتر است. ویژگیهای اقلیمی و جغرافیایی مناطق در جدول 1 مشاهده میشوند.
جدول 1. ویژگیهای اقلیمی، جغرافیایی و مدیریتی مناطق مورد مطالعه.
2-2. مدل زراعی مورد استفاده و پارامترهای مورد نیاز در این تحقیق شبیهساز سیستمهای تولید محصولات کشاورزی ([3]APSIM) که توسط واحد تحقیقاتی سیستمهای تولید محصولات کشاورزی در استرالیا (APSRU[4]) تهیه شده است بهکار گرفته شد. این مدل توسط محققان استرالیایی طراحی شده است و از قدرت بالایی برای شبیهسازی رشد و عملکرد گیاهان زراعی برخوردار است. این مدل، رشد و نمو گیاه را بهصورت روزانه شبیهسازی میکند و به عوامل مختلف از جمله آب و هوا (دما، بارش و تابش)، خاک (آب خاک و نیتروژن خاک)، ضرایب ژنتیکی و اطلاعات مدیریتی گیاه زراعی وابسته است. ﻣﺪل مذکور ﻣﺮاﺣﻞ ﻧﻤﻮی، ﺗﺠﻤﻊ و ﺗﺨﺼﯿﺺ بیوماس، ﺷﺎﺧﺺ ﺳﻄﺢ ﺑﺮگ و ﻧﯿﺰ رﺷﺪ رﯾﺸﻪ، ﺳﺎﻗﻪ، ﺑﺮگ و داﻧﻪ را در ﻣﻘﯿﺎس روزاﻧﻪ از ﻣﺮﺣﻠﻪ ﮐﺎﺷﺖ ﺗﺎ رﺳﯿﺪﮔﯽ ﺷﺒﯿﻪسازی میکند. در مدل APSIM، افزایش غلظت دیاکسید کربن از طریق تاثیر بر کارایی مصرف نور، کارایی تعرق و غلظت بحرانی نیتروژن برگ بر رشد گیاه زراعی تاثیر میگذارد پارامترهای مورد نیاز برای اجرای مدل شامل پارامترهای اقلیمی، خاکی، مدیریتی و گیاهی میباشند. پارامترهای خاکی برای هر شهرستان شامل توصیف خاک، طبقهبندی خاک، طول و عرض جغرافیایی، اسیدیته، ضخامت لایه (cm)، وزن مخصوص ظاهری (g cm-3)، محتوای آب در نقطه پژمردگی (mm mm-1)، مزرعه (mm mm-1) و اشباع (mm mm-1)، هدایت الکتریکی (mS m-1) و ماده آلی (%) خاک میباشد. این دادهها از طریق مکاتبه با سازمان جهاد کشاورزی، مراکز تحقیقات منابع طبیعی و کشاورزی، آزمایشگاههای خاک، گزارشهای سازمان خوار و بار جهانی و همچنین سایت اطلس خلاء ایران در سطح هر شهرستان جمعآوری شد (جدول 2).
جدول 2. ویژگیهای خاکی مناطق مورد مطالعه.
پارامترهای اقلیمی شامل حداقل و حداکثر دمای روزانه (°C)، بارش (mm) و تابش خورشیدی (MJ m-2 day-1) بهصورت بلندمدت (2010 -1980) برای شهرستانهای مورد مطالعه است که از ایستگاههای هواشناسی جمعآوری شد. باتوجهبه عدم وجود تابش در برخی مناطق، این دادهها بااستفادهاز روشهای متداول در بازسازی دادههای هواشناسی تولید شد. بههمین منظور در صورت نیاز برای محاسبه تابش و تصحیح آن بر اساس ساعات آفتابی از رابطه خطی آنگستروم (Almorox et al., 2005) استفاده شد: معادله 1 در این معادله، Rs نشاندهنده تابش روزانه (MJ m-2 day-1)، n تعداد ساعات آفتابی، N حداکثر تعداد ساعات آفتابی ممکن و Ra تابش فرازمینی1 (MJ m-2 day-1) میباشد. پارامترهای a و b ظرایب آنگستروم کالیبرهشده محلی هستند. در این تحقیق مقدار پارامترهای a و b برای مناطق مختلف در استانهای همدان و لرستان بهترتیب 25/0 و 5/0 در نظر گرفته شد. ورودیهای مدیریتی شامل تراکم بوته (350 بوته در متر مربع)، فاصله بین ردیف (25 سانتیمتر)، نوع شخم (مرسوم)، عمق کاشت (پنج سانتیمتر)، تاریخ کاشت (30 مهر)، تعداد آبیاری و مقدار کود نیتروژن میباشند. این اطلاعات مربوطبه کشاورزان هر شهرستان میباشد که از طریق تهیه پرسشنامه و توزیع بین کشاورزان جمعآوری شده است (جدول 1). افزونبراین، ورودی دیگر مورد نیاز برای اجرای مدل، اطلاعات گیاهی است. در واقع اطلاعات گیاهی یک رقم شامل ضرایب ژنتیکی آن رقم میباشد که بهوسیله آزمایشهای مزرعهای اندازهگیری میشوند که در بخش بعد به آن پرداخته شده است. 2-3. ارزیابی مدل زراعی ارزیابی مدل شامل واسنجی و اعتبارسنجی مدل زراعی بود که از آزمایش اول برای واسنجی و از آزمایش دوم بهمنظور اعتبارسنجی استفاده شد. آزمایش اول در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، واقع در شهرستان خرمآباد، کیلومتر پنج جاده خرمآباد- اندیمشک با طول جغرافیایی 48 درجه و 22 دقیقه شرقی و عرض 33 درجه و 29 دقیقه شمالی و ارتفاع 1125 متر از سطح دریا در شرایط پتانسیل انجام گرفت. آزمایش بهصورت اسپلیتپلات در پایه بلوکهای کامل تصادفی بود. کرتهای اصلی شامل تیمارهای تاریخ کاشت در چهار سطح ( 15 مهر، 30 مهر، 15 آبان و 30 آبان) و کرتهای فرعی شامل ارقام مختلف جو آبی (رقم زودرس آذران، متوسطرس جلگه و دیررس بهمن) بود. معیار انتخاب چهار تاریخ کاشت، بازه کاشت کشاورزان در منطقه خرمآباد بود، بهطوریکه تاریخ کاشتهای زودهنگام تا دیرهنگام را پوشش دهد. پیش از شروع آزمایش نمونهبرداری از نقاط مختلف خاک محل اجرای طرح از سه عمق 0 تا 30، 30 تا 60 و 60 تا 90 سانتیمتر انجام گرفت. بعد از کشت بلافاصله آبیاری صورت گرفت (جدول 3). هر کرت شش ردیف به طول شش متر با فاصله ردیف 20 سانتیمتر بود و بذرها در عمق سه تا پنج سانتیمتری کاشته و تراکم نهایی بر اساس 400 بوته در متر مربع تنظیم شد. ﻋﻤﻠﯿﺎت داﺷﺖ ﺷﺎﻣﻞ آبیاری، کوددهی و ﻣﺒﺎرزه ﺑﺎ ﺑﯿﻤﺎریﻫﺎ و آﻓﺎت ﺷﺎﯾﻊ در منطقه و علفهای هرز در ﻣﻮاﻗﻊ ﻟﺰوم اﻧﺠﺎم گرفت، بهطوریکه هیچگونه آثاری از تنش خشکی، کمبود عناصر غذایی، آفتزدگی، بیماری و خسارت علفهای هرز در گیاه جو مشاهده نشد و گیاه توانست در شرایط پتانسیل رشد کند. برای اندازهگیری مراحل فنولوژیک ابتدا تعداد شش بوته در هر کرت در مرحله سبزشدن با علامتگذاری مشخص و تمامی یاداشتبرداریهای فنولوژیک تا انتهای دوره رشد روی این بوتهها انجام شد. بهمنظور اندازهگیری عملکرد نهایی و اجزای عملکرد با رعایت حاشیه تعداد دو خط کاشت در پایان فصل رشد برداشت و عملکرد آن تعیین شد. برای واسنجی از صفات روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی، بیوماس و عملکرد دانه استفاده شد و پارامترهای ویژه رقم جلگه (بهعنوان رقم مرسوم مناطق مورد بررسی) از طریق واسنجی مدل بهدست آمد (جدول 4). برای واسنجی از تیمارهای رقم جلگه در چهار تاریخ کاشت ذکرشده استفاده شد. در مرحله واسنجی گیاه جو ابتدا پارامترهای مربوطبه نمو و فنولوژی واسنجی و سپس پارامترهای مربوطبه سرعت رشد دانه، تعداد دانه و عملکرد دانه واسنجی شدند. در واسنجی هر پارامتر ابتدا دادههای اندازهگیریشده (در سطح مزرعه) وارد مدل شد، اگر داده واردشده (اندازهگیریشده) و شبیهسازی شده با یک درصد خطای قابل قبول به یکدیگر نزدیک باشد، بهعنوان پارامتر واسنجیشده در نظر گرفته میشود. اگر درصد خطا بالا بود، مقدار ورودی با تغییر، به مقدار شبیهسازیشده نزدیک شده و این کار تا جایی ادامه یافت که دقت شبیهسازی دارای درصد خطای قابل قبولی شود. همچنین باید ذکر شود که تغییرات در مقدار هر پارامتر در دامنهای که در مدل برای گروههای مختلف رسیدگی تعریف کرده است صورت گرفت. آزمایش دوم شامل آزمایش مزرعهای در قالب طرح اسپلیتپلات فاکتوریل در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی واقع در شهر همدان (طـول و عرض جغرافیایی 48 درجه و 32 دقیقه شرقی و 34 درجه و 52 دقیقه شمالی و ارتفاع از سطح دریا 1740 متر) در سال 1398 انجام شد. در آزمایش مذکور سطوح مختلف آبیاری، نیتروژن و رقم مورد بررسی قرار گرفتند. فاکتور اصلی شامل سه سطح آبیاری بهصورت 90تا 100 درصد ظرفیت مزرعه، 60 تا 70 درصد ظرفیت مزرعه و 30 تا 40 درصد ظرفیت مزرعه بودند. فاکتورهای فرعی شامل سه سطح رقم (رقم زودرس آذران، متوسطرس جلگه و دیررس بهمن) و سه سطح نیتروژن (سه سطح صفر، 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهعنوان متوسط و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهعنوان بهینه) بودند. تعیین میزان نیتروژن باتوجهبه میزان آزمون خاک بود (جدول 4).
جدول 3. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاکهای محل آزمایش در خرمآباد و همدان برای واسنجی مدل و اعتبارسنجی مدل.
BD: وزن مخصوص ظاهری؛ OC: کربن آلی؛ pH: اسیدیته خاک؛ EC: هدایت الکتریکی؛ N: نیتروژن؛ K: پتاسیم؛ P: فسفر. بر این اساس، تعداد کل واحدهای آزمایشی 81 واحد بود. تراکم برابر 400 بوته در متر مربع بود. در تاریخ هفدهم آبان 1398 کاشت تمامی ارقام با فاصله ردیف 25 سانتیمتر انجام شد. عملیات کنترل حشرات، بیماریهای احتمالی و علفهای هرز بهخوبی صورت گرفت؛ بهطوریکه هیچگونه آثاری از آفتزدگی، بیماری و خسارت علفهای هرز در مزرعه مشاهده نشد. برای اعتبارسنجی از تیمارهای رقم جلگه در سطوح مختلف ذکرشده نیتروژن و آبیاری استفاده شد.
جدول 4. مقدار ضرایب ژنتیکی برای رقم جلگه که از طریق واسنجی مدل بهدست آمد.
◦Cd: درجه روز رشد؛ mg kernel–1d–1: میلیگرم وزن دانه بر روز.
برای ارزیابی مدل و مقایسه مقدارهای شبیهسازی و اندازهگیریشده روز تا گلدهی، روز تا رسیدگی، بیوماس و عملکرد دانه از شاخصهای آماری nRMSE: ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده (Wallach & Goffinet, 1987)؛ d-index: شاخص توافق (Willmott, 1982)؛ MBE: میانگین انحراف خطا (Willmott & Matsuura, 2005) باتوجهبه رابطههای زیر استفاده شد:
رابطه 1 رابطه 2 رابطه 3 که در این روابط n: تعداد مشاهدات؛ O: داده مشاهدهشده؛ S: داده شبیهسازیشده و Ō: میانگین داده مشاهدهشده میباشند. مقادیر شاخص nRMSE در بازههای 10-0، 20-10، 20-30 درصد بهترتیب نشاندهندۀ وضعیت ایدهآل (عالی) مناسب (خوب) و متوسط مدل در پیشبینی و بیشتر از 30 درصد بیانگر عدم کارابودن مدل میباشد (Dettori et al., 2011; 2-4. شبیهسازی اقلیم آینده: مدل و سناریوهای اقلیمی بهمنظور شبیهسازی رشد و عملکرد جو آبی در شرایط تغییر اقلیم آینده در استان لرستان و همدان ابتدا اقلیم آینده شهرستانهای این استانها بااستفادهاز مدل گردش عمومی HadGEM2-ES، سناریوهای اقلیمی RCP4.5 و RCP8.5 و روش AgMIP[5] شبیهسازی شد. در این روش سناریوهای اقلیمی آینده بر اساس دادههای اقلیمی دوره پایه (شامل دمای بیشینه و کمینه، بارندگی و تابش) از سال 1980 تا 2010 برای دوره آینده (2070 -2040) تحلیل شدند. معیار استفاده از مدل گردش عمومی
3-1. واسنجی اعتبارسنجی مدل نتایج مرحله واسنجی نشان داد که مدل با دقت بسیار خوبی صفات مختلف برای رقم جو جلگه را شبیهسازی میکند (جدول 5). همانطورکه در جدول 5 مشخص میباشد ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده، شاخص توافق و میانگین انحراف خطا بهترتیب برای روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی بهترتیب برابر با 2/2 و 04/1 درصد، 99/0 و 97/0 و 5/0- و 5/0+ روز بود. همچنین تغییرات در شبیهسازی روز تا گلدهی در تیمارهای مختلف تاریخ کاشت از 102 تا 151 روز متغیر و مقدارهای مشاهدهشده از 103 تا 147 روز تغییرات داشت. همچنین این مقدارها برای روز تا رسیدگی بهترتیب برابر با 172 تا 189 روز و 173 تا 188 روز بود. برای بیوماس و عملکرد دانه ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده، شاخص توافق و میانگین انحراف خطا بهترتیب برابر با 18/5 و 74/4 درصد، 97/0 و 95/0 و 212/0- و 814/0+ تن در هکتار بود.
جدول 5. نتایج واسنجی مدل برای صفات مختلف رقم جلگه تحت تاریخ کاشتهای مختلف.
S و O بهترتیب مقدارهای شبیهسازی و مشاهدهشده صفات مختلف را نشان میدهند؛ nRMSE: ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده؛ d-index: شاخص توافق؛ MBE: میانگین انحراف خطا؛ n: تعداد مشاهدات.
نتایج اعتبارسنجی مدل حاکی از دقت نسبتا خوب مدل در شبیهسازی صفات بیوماس و عملکرد دانه برای رقم جو جلگه تحت شرایط مدیریتهای مختلف آب و نیتروژن بود (شکل 1). ضریب تعیین، ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده، شاخص توافق و میانگین انحراف خطا برای بیوماس بهترتیب برابر با 66/0، 4/16 درصد، 77/0 و 2/1- تن در هکتار بود. این در حالی بود که شاخصهای بیانشده برای عملکرد دانه بهترتیب برابر با 9/0، 3/13 درصد، 97/0 و 166/0- تن در هکتار بود (شکل 1). بهطور کلی نتایج واسنجی و اعتبار سنجی مدل APSIM-Barley نشان داد که این مدل میتواندبه خوبی رشد، نمو و عملکرد رقم جو جلگه را شبیهسازی کند. واسنجی دقیق و تعیین پارامترهای رقم میتواند در نهایت باعث شبیهسازی دقیق در مرحله اعتبارسنجی مدل شود. بهطور کلی واسنجی دقیق پارامترهای فنولوژیک میتواند باعث پیشبینی دقیقی در شاخص سطح برگ و نهایتا بیوماس شود. این بیوماس تولیدی نهایتا باید در بین اندامهای مختلف گیاه تقسیم شود که ارزیابی دقیقی از پارامترهایی نظیر وزن دانه و تعداد دانه در ساقه میتواند به این موضوع کمک کند. نشان داده شده است که شبیهسازی دقیق مرحله گلدهی باعث شبیهسازی دقیق شاخص سطح برگ میشود که باعث برآورد دقیق تشعشع جذبی توسط گیاه میشود و در نهایت بیوماس با دقت بالایی شبیهسازی میشود (Archontoulis et al., 2014). با وجود اینکه مدل عملکرد دانه را بهخوبی شبیهسازی کرد، اما در شبیهسازی بیوماس ضعیفتر عمل کرد. همانطورکه بیان شد اعتبارسنجی مدل تحت شرایط محدودیت آب و نیتروژن صورت گرفته است. بهنظر میرسد تحت این شرایط نسبتبه شرایط پتانسیل کارایی مدل کمتر میباشد. گزارش شده است که ضعف اصلی مدل APSIM، عدم حساسیت مدل نسبتبه تأثیر کمبود نیتروژن بر فنولوژی گیاه است (Madadizadeh et al., 2022). این موضوع میتواند تحت شرایط محدودیت نیتروژن در نهایت روی بیوماس از طریق تاثیر روی طول دوره رشد تا حدودی تاثیرگذار باشد. بیان شده است که میزان رطوبت خاک در طول فصل رشد گندم با دقت بالایی توسط مدل APSIM شبیهسازی شد؛ بهطوریکه ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده از 3/5 درصد تا 11 درصد و مقادیر شاخص توافق از 86/0 تا 97/0 در تیمارها و فصول مختلف کشت متغیر بود. همچنین نشان داده شده که مدل APSIM عملکرد دانه گندم در مرحله اعتبارسنجی را بهخوبی شبیهسازی کرد؛ بهطوریکه ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده برابر با 3 /12 درصد، میانگین انحراف خطا برابر با 105 کیلوگرم در هکتار، شاخص توافق برابر با 99/0 و مقدار ضریب تبیین برابر 88/0 بود (Rahimi-Moghaddam et al., 2021). در شبیهسازی اثر تاریخ کاشت روی رشد و نمو ارقام نخود در شهرستان کرمانشاه با مدل CROPGRO-CHICKPEA، ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده برای ارقام و تاریخ کاشتهای مختلف برابر با 13/5 درصد گزارش شده بود (Hajishabani et al., 2020). در تحقیقی گزارش شد که مدل APSIM برای یک مجموعه داده از 12 کشور، مجموعهای از خاکها، روشهای مدیریتی و محصولات مختلف در آسیا مورد بررسی قرار گرفت که مدل عملکرد دانه محصولات مختلف از جمله گندم و ذرت را بهترتیب با ضریب تبیین 79/0 و 85/0 شبیهسازی کرد و در زمینه شبیهسازی عملکرد دانه سویا و کلزا ضریب تبیین بهترتیب برابر با 53/0 و 71/0 بود (Gaydon et al., 2017).
شکل 1. اعتبارسنجی بیوماس و عملکرد دانه برای رقم جلگه تحت تیمارهای مختلف آبیاری و نیترورژن. R2: ضریب تعیین؛ nRMSE: ریشه میانگین مربعات خطای نرمالشده؛ d-index: شاخص توافق؛ MBE: میانگین انحراف خطا؛ n: تعداد مشاهدات.
3-2. تاثیر تغییر اقلیم بر عملکرد دانه محصول جو آبی بهطور کلی عملکرد دانه محصول جو در دوره پایه در سراسر مناطق مورد بررسی برابر با 2/4 تن در هکتار بود (شکل 2). همچنین تولید گیاه جو در استان لرستان (3/4 تن در هکتار) بیشتر از استان همدان (1/4 تن در هکتار) بود. در بین مناطق مورد بررسی عملکرد دانه از 3/5 تن در هکتار در شهرستان نهاوند تا 8/3 تن در هکتار در شهرستان همدان متغیر بود. تغییرات و اختلاف عملکرد دانه در مناطق مورد بررسی در دوره پایه را میتوان به عوامل مختلفی از جمله اقلیم، خاک و عوامل مدیریتی نسبت داد. بهعنوان مثال از لحاظ تغییرات دمایی، میانگین دما در طول دوره رشد از شش درجه سانتیگراد تا 13 درجه سانتیگراد در بین مناطق متغیر بود. همچنین از لحاظ ظرفیت نگهداری آب خاک در بین مناطق این اختلاف از 134 میلیمتر تا 224 میلیمتر متغیر بود. از سوی دیگر میزان کوددهی نیتروژن در بین مناطق مختلف از 175 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تا 220 کیلوگرم نیتروژن در هکتار اختلاف داشت (جدول 1). در تحقیقی نشان داده شد که حرکت از کشت زمستانه ذرت به سمت کشت تابستانه باعث کاهش 6/2 درجه سانتیگراد در طول فصل رشد شد و به موازت آن طول دوره رشد بهمیزان 9/7 روز افزایش یافته و کارایی مصرف آب و عملکرد دانه بهترتیب 38/4 کیلوگرم در هکتار بر میلیمتر و 32/88 کیلوگرم در هکتار افزایش یافت (Rahimi-Moghaddam et al., 2019). در زمینه تاثیر خاک، بهعنوان مثال، در غرب و جنوب استرالیا با ظرفیت نگهداری آب خاک 100 میلیمتر و منطقه شرق با ظرفیت نگهداری آب خاک 150 میلیمتر از لحاظ نوع تاثیر خشکی بر عملکرد گندم دیم اختلاف قابل توجهی وجود داشت
شکل 2. عملکرد دانه در مناطق مختلف تحت دوره پایه و سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5. طول هر باکس نشاندهنده تغییرات در بین سالهای شبیهسازیشده است.
بهطور میانگین در سراسر مناطق مورد بررسی عملکرد دانه گیاه جو 7/4- درصد نسبتبه دوره گذشته کاهش خواهد یافت. این در حالی است که کاهش عملکرد دانه در سناریوهای مورد بررسی از 8/3- درصد تحت RCP4.5 تا 7/5- درصد RCP8.5 بود (شکل 2). همچنین کاهش عملکرد در استان همدان (8/7- درصد) از استان لرستان (3/2- درصد) بیشتر بود. در بین مناطق مورد مطالعه میزان کاهش از 1/1- درصد تحت سناریوی RCP8.5 در منطقه بروجرد تا 3/11- درصد تحت سناریوی RCP8.5 در شهرستان همدان متغیر بود. با وجود کاهش در اکثر مناطق در شهرستان پلدختر در استان لرستان میزان عملکرد افزایش پیدا کرد؛ بهطوریکه در این شهرستان تحت سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5 عملکرد دانه گیاه جو بهترتیب 1/3+ و 8/4+ درصد افزایش پیدا کرد (شکل 2). بهطور کلی افزایش دما باعث کاهش طول فصل رشد در مناطق مورد مطالعه شد. همانطوریکه در جدول 6 مشاهده میشود طول دوره رشد محصول جو در سراسر مناطق در دوره آینده با کاهش 83/6 درصدی مواجه میشود که این کاهش طول دوره رشد همراهبا افزایش دما بهمیزان 41/1 درجه سانتیگراد همراه است. در زمینه افزایش دما میزان افزایش دما تحت سناریوی RCP8.5 (4/1 درجه سانتیگراد) بیشتر از سناریوی RCP4.5 (9/0 درجه سانتیگراد) است کهبه موازات آن نیز طول دوره رشد در سناریو RCP8.5 (1/8- درصد) بهمیزان بیشتری نسبتبه سناریوی RCP4.5 (8/5- درصد) کاهش پیدا خواهد کرد. بسیاری از مطالعات در زمینه تغییر اقلیم نشان میدهند که افزایش دما باعث کاهش طول دوره رشد محصولات کشاورزی میشوند که به موازات آن باعث کاهش عملکرد در محصولات زراعی میشود. بهعنوان مثال در تحقیقی روی گندم آبی استان خوزستان نشان داده شد که تحت سناریوهای RCP4.5 و سناریوی RCP8.5 میانگین دما در طول دوره رشد گندم بهترتیب 6/1 و 3/2 درجه سانتیگراد افزایش پیدا میکند که طول دوره رشد گندم را 5/7 و 3/9 درصد کاهش میدهد و عملکرد گندم بهترتیب بهمیزان 9/7 و 3/9 درصد کاهش خواهد یافت (Eyni‐Nargeseh et al., 2020). در تحقیقی دیگر گزارش شده است که تغییر اقلیم و دماهای بالا باعث کاهش تعداد روزهایی میشود که 'گندم میتواند برای فرآیند فتوسنتز نور جذب کند که در نهایت باعث کاهش بیوماس و عملکرد دانه گندم میشود (Asseng et al., 2015). اگرچه عملکرد دانه در بیشتر مناطق کاهش پیدا کرد، ولی در شهرستان پلدختر میزان عملکرد دانه تحت سناریوهای اقلیمی افزایش پیدا کرد. این موضوع میتواند مربوطبه اثرات مثبت دیاکسید کربن باشد؛ بهطوریکه اثر مثبت میتواند اثرات منفی افزایش دما را کاهش دهد. در تحقیقی اثرات مثبت دیاکسید کربن بر عملکرد دانه نخود مشاهده شد؛ بهطوریکه تحت شرایط بهینه مدیریتی عملکرد دانه نخود در سراسر بومنظامهای نخود کشور بهطور میانگین نسبتبه دوره پایه بهمیزان 4/1808 کیلوگرم در هکتار افزایش پیدا میکند (Amiri et al., 2021). تاثیر دما و دیاکسید کربن میتواند در مناطق مختلف متفاوت باشد؛ بهطوریکه گزارش شده است که عملکرد گندم دیم تحت شرایط تغییر اقلیم در مناطق شمالی چین کاهش پیدا میکند؛ درحالیکه در مناطق جنوبی این کشور افزایش پیدا خواهد کرد (Lv et al., 2013). همچنین در شهرستان پلدختر ظرفیت نگهداری آب خاک نسبتبه شهرستانهای دیگر همانطورکه در جدول 2 نشان داده شده است بیشتر است. این موضوع نیز میتواند به افزایش عملکرد در دوره آینده کمک کند. بهطور کلی افزایش دما، منجر به افزایش سطح تبخیر و تعرق میشود (Hoseini et al., 2013) و در نتیجه تنش خشکی به گیاه زراعی وارد میشود. این در حالی هست که خاکی با نگهداری آب بالاتر کمتر تحت تاثیر این تنش خشکی بهواسطه افزایش دما و افزایش تبخیر و تعرق قرار میگیرد. بسیاری از مطالعات نشاندهنده تاثیر ویژگیهای خاکی بر عملکرد دانه هستند
جدول 6. میانگین دما و طول دوره رشد محصول جو در دوره پایه و تغییرات آنها سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5.
بهطور کلی نتایج نشان داد که مدل APSIM-barley بهخوبی توانست رشد و نمو محصول جو آبی را تحت تیمارهای مختلف مدیریتی شبیهسازی کند. بنابراین، مدل APSIM-barley میتواند در مطالعات مختلف از جمله بررسی تاثیر عوامل مدیریتی و تغییر اقلیم روی محصول جو مورد استفاده قرار گیرد. باتوجهبه اینکه ارزیابی مدل تحت تاریخهای مختلف کاشت، سطوح مختلف آبیاری و نیتروژن بوده است؛ بنابراین، مدل مذکور را میتوان برای شرایط محدودیت آب و نیتروژن مورد استفاده قرار داد. همچنین نتایج مشخص کرد که در استانهای همدان و لرستان بهطور کلی عملکرد محصول جو در آینده تحت سناریوهای مورد بررسی کاهش پیدا خواهد کرد. لذا برای حفظ تولید این محصول در آینده باید راهکارهای سازگاری مختلفی در نظر گرفته شود. لذا پیشنهاد میشود که در مطالعات بعدی، محققان روی بررسی راهکارهای سازگاری (مانند تغییر در روشهای مدیریتی همچون استفاده از ارقام مقاوم و تغییر در تاریخ کاشت) بر تولید محصول جو در آینده تحت شرایط تغییر اقلیم تمرکز کنند. همچنین، تنها در شهرستان پلدختر افزایش عملکرد محصول جو تحت شرایط تغییر اقلیم مشاهده شد که نشاندهنده عدم نیاز به استفاده راهکارهای سازگاری برای این منطقه میباشد و میتوان در این شهرستان از راهکارهایی برای افزایش بیشتر عملکرد تحت شرایط تغییر اقلیم از جمله ارزیابی ارقام با تولید و پاسخ بهتر به افزایش دیاکسید کربن بهره گرفت.
Ahmadi, H., Ghalhari, G.F., & Baaghideh, M. (2019a). Impacts of climate change on apple tree cultivation areas in Iran. Climatic Change, 153(1), 91-103. (In Persian). Ahmadi, M., Dadashi Roudbari, A., Akbari Azirani, T., & Karami, J. (2019b). 'The performance of the HadGEM2-ES model in the evaluation of seasonal temperature anomaly of Iran under RCP scenarios'. Journal of the Earth and Space Physics, 45(3), 625-644. (In Persian). Almorox, J., Benito, M., & Hontoria, C. (2005). Estimation of monthly angstrom–prescott equation coefficients from measured daily data in Toledo, Spain. Renewable Energy, 30, 931–936. Amiri, S., Eyni-Nargeseh, H., Rahimi-Moghaddam, S., & Azizi, K. (2021). Water use efficiency of chickpea agro-ecosystems will be boosted by positive effects of CO2 and using suitable genotype× environment× management under climate change conditions. Agricultural Water Management, 252, 106928. Anonymous (2017). Lorestan province crop statistics, Agricultural Jihad Organization of Lorestan Province. (In Persian). Archontoulis, S.V., Miguez, F.E., & Moore, K.J. (2014). Evaluating APSIM maize, soil water, soil nitrogen, manure, and soil temperature modules in the Midwestern United States. Agronomy Journal, 106(3), 1025–1040. Asseng, S., Ewert, F., Martre, P., Rötter, R.P., Lobell, D.B., Cammarano, D., Kimball, B.A., Ottman, M.J., Wall, G.W., White, J.W., & Reynolds, M.P. (2015). Rising temperatures reduce global wheat production. Nature Climate Change, 5(2), 143-147. Babaeian, I., & Kouhi, M. (2012). Agroclimatic indices assessment over some selected weather stations of Khorasan Razavi province under climate change scenarios. Water and Soil, 26(4), 953-967. (In Persian). Chenu, K., Deihimfard, R., & Chapman, S.C. (2013). Large-scale characterization of drought pattern: a continent-wide modelling approach applied to the Australian wheatbelt–spatial and temporal trends. New Phytologist, 198(3), 801–820. Deihimfard, R., Rahimi-Moghaddam, S., Javanshir, F., & Pazoki, A. (2023). Quantifying major sources of uncertainty in projecting the impact of climate change on wheat grain yield in dryland environments. Journal of Arid Land, 1-17. Deihimfard, R., Rahimi-Moghaddam, S., & Chenu, K. (2019). Risk assessment of frost damage to sugar beet simulated under cold and semi-arid environments. International Journal of Biometeorology, 63, 511-521. Dettori, M., Cesaraccio, C., Motroni, A., Spano, D., & Duce, P. (2011). Using CERES-wheat to simulate durum wheat production and phenology in southern Sardinia, Italy. Field Crops Research, 120(1), 179–188. Dietzel, R., Liebman, M., Ewing, R., Helmers, M., Horton, R., Jarchow, M., & Archontoulis, S. (2016). How efficiently do corn-and soybean-based cropping systems use water? A systems modeling analysis. Global Change Biology, 22, 666-681. Eyni‐Nargeseh, H., Deihimfard, R., Rahimi‐Moghaddam, S., & Mokhtassi‐Bidgoli, A. (2020). Analysis of growth functions that can increase irrigated wheat yield under climate change. Meteorological Applications, 27(1), e1804. Gaydon, D.S., Wang, E., Poulton, P.L., Ahmad, B., Ahmed, F., Akhter, S., Ali, I., Amarasingha, R.P., Chaki, A.K., Chen, C., & Choudhury, B.U. (2017). Evaluation of the APSIM model in cropping systems of Asia. Field Crops Research, 204, 52-75. Ghahreman, N., Tabatabaei, M., & Babaeian, I. (2015). Investigation of uncertainty in the IPCC AR5 precipitation and temperature projection over Iran under RCP scenarios. Investigation of uncertainty in the IPCC AR5 precipitation and temperature projection over Iran under RCP scenarios. In: Proceedings of common future under climate change, 7-10 Jul., Paris, France. Hajishabani, H., Mondani, F., & Bagheri, A. (2020). Simulation effects of sowing date on growth and yield of rainfed chickpea (Cicer arientinum L.) by CHICKPEA model. Iranian Journal of Field Crops Research, 18(2), 197-212. (In Persian). Holzworth, D.P., Huth, N.I., deVoil, P.G., Zurcher, E.J., Herrmann, N.I., McLean, G., Chenu, K., van Oosterom, E.J., Snow, V., Murphy, C., & Moore, A.D. (2014). APSIM–evolution towards a new generation of agricultural systems simulation. Environmental Modelling & Software, 62, 327-350. Hoseini, S.S., Nazari, M., & Araghinejad, S. (2013). Investigating the impacts of climate on agricultural sector with emphasis on the role of adaptation strategies in this sector. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 1, 1-16. (In Persian). IPCC. (2014). Climate change 2014: Synthesis report. Contribution of working groups I, II and III to the fifth assessment report of the intergovernmental panel on climate change [Core Writing Team, Pachauri, R.K., and Meyer, L.A., (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland. 151 pp. Keating, B.A., Carberry, P.S., Hammer, G.L., Probert, M.E., Robertson, M.J., Holzworth, D., Huth, N.I., Hargreaves, J.N., Meinke, H., Hochman, Z., & McLean, G. (2003). An overview of APSIM, a model designed for farming systems simulation. European Journal of Agronomy, 18(3-4), 267-288. Kholov´a, J., McLean, G., Vadez, V., Craufurd, P., & Hammer, G.L. (2013). Drought stress characterization of post-rainy season (rabi) sorghum in India. Field Crops Research, 141, 38–46. Kuchaki, A., & Nasiri Mahalati, M. (2017). Impacts of climate change and CO2 concentration on wheat yield in Iran and adaptation strategies. Iranian Journal of Field Crops Research, 1, 73-79. (In Persian). Kumagai, E., & Sameshima, R. (2014). Genotypic differences in soybean yield responses to increasing temperature in a cool climate are related to maturity group. Agricultural and Forest Meteorology, 198, 265-272. Lv, Z., Liu, X., Cao, W., & Zhu, Y. (2013). Climate change impacts on regional winter wheat production in main wheat production regions of China. Agricultural and Forest Meteorology, 171, 234-248. Madadizadeh, M., Amiri, S.R., Kambouzia, J., & Soufizadeh, S. (2022). Calibration and evaluation of APSIM model for simulation of growth and development of KSC 704 and Maxima maize hybrids under different amounts of nitrogen. Iranian Journal of Field Crops Research, 20(4), 363-379. Mendenhall, W., Sincich, T., & Boudreau, N.S. (1996). A second course in statistics: Regression analysis. Prentice Hall Upper Saddle River, New Jersey. Moghaddam, H., Oveisi, M., Mehr, M.K., Bazrafshan, J., Naeimi, M.H., Kaleibar, B.P., & Müller-Schärer, H. )2023(. Earlier sowing combined with nitrogen fertilization to adapt to climate change effects on yield of winter wheat in arid environments: Results from a field and modeling study. European Journal of Agronomy, 146, 126825. Rahimi-Moghaddam, S., & Azizi, K. (2018). Early sowing date as a strategy for improvement of maize yield and maize physiological and phenological characteristics in climate change conditions at Kermanshah province. Journal of Crop Production, 10(4), 91-105. (In Persian). Rahimi-Moghaddam, S., Dehimfard, R., Azizi, K., & Roostei, M. (2021). Characterizing spatial and temporal trends in drought patterns of rainfed wheat (Triticum aestivum L.) across various climatic conditions: A modelling approach. European Journal of Agronomy, 129, 126333. Rahimi-Moghaddam, S., Kambouzia, J., & Deihimfard, R. (2017). Risk assessment of heat stress to grain maize in Khuzestan province under climate change. Environmental Stresses in Crop Sciences, 11(3), 749-764. (In Persian). Ramazanipour, M. (2018). Predict the impact of climatic change on the agro-climatic indexes and rice yield case study: North of Iran. Journal of Regional Planning, 8(32), 69-80. (In Persian). Seifert, E. (2014). OriginPro 9.1: Scientific data analysis and graphing software—Software Review. Journal of Chemical Information and Modeling, 54(5), 1552–1552. Tan, K., Zhou, G., Lv, X., Guo, J., & Ren, S. (2018). Combined effects of elevated temperature and CO2 enhance threat from low temperature hazard to winter wheat growth in North China. Scientific Reports, 8(1), 4336. Wallach, D., & Goffinet, B. (1987). Mean squared error of prediction in models for studying economic and agricultural systems. Biometrics, 43, 561–576. Wang, B., Li Liu, D., Asseng, S., Macadam, I., Yang, X., & Yu, Q. (2017). Spatiotemporal changes in wheat phenology, yield and water use efficiency under the CMIP5 multimodel ensemble projections in eastern Australia. Climate Research, 72, 83-99. Willmott, C.J., & Matsuura, K. (2005). Advantages of the mean absolute error (MAE) over theroot mean square error (RMSE) in assessing average model performance. Climate Research, 30, 79–82. Willmott, C.J. (1982). Some comments on the evaluation of model performance. Bulletin of the American Meteorological Society, 63, 1309–1313.
[1]. United nations framework convention on climate change [2]. Intergovernmental panel on climate change [3]. The Agricultural Production Systems sIMulator [4]. The Agricultural Production Systems Research Unit [5]. Agricultural Model Intercomparison and Improvement Project
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References: Ahmadi, H., Ghalhari, G.F., & Baaghideh, M. (2019a). Impacts of climate change on apple tree cultivation areas in Iran. Climatic Change, 153(1), 91-103. (In Persian). Ahmadi, M., Dadashi Roudbari, A., Akbari Azirani, T., & Karami, J. (2019b). 'The performance of the HadGEM2-ES model in the evaluation of seasonal temperature anomaly of Iran under RCP scenarios'. Journal of the Earth and Space Physics, 45(3), 625-644. (In Persian). Almorox, J., Benito, M., & Hontoria, C. (2005). Estimation of monthly angstrom–prescott equation coefficients from measured daily data in Toledo, Spain. Renewable Energy, 30, 931–936. Amiri, S., Eyni-Nargeseh, H., Rahimi-Moghaddam, S., & Azizi, K. (2021). Water use efficiency of chickpea agro-ecosystems will be boosted by positive effects of CO2 and using suitable genotype× environment× management under climate change conditions. Agricultural Water Management, 252, 106928. Anonymous (2017). Lorestan province crop statistics, Agricultural Jihad Organization of Lorestan Province. (In Persian). Archontoulis, S.V., Miguez, F.E., & Moore, K.J. (2014). Evaluating APSIM maize, soil water, soil nitrogen, manure, and soil temperature modules in the Midwestern United States. Agronomy Journal, 106(3), 1025–1040. Asseng, S., Ewert, F., Martre, P., Rötter, R.P., Lobell, D.B., Cammarano, D., Kimball, B.A., Ottman, M.J., Wall, G.W., White, J.W., & Reynolds, M.P. (2015). Rising temperatures reduce global wheat production. Nature Climate Change, 5(2), 143-147. Babaeian, I., & Kouhi, M. (2012). Agroclimatic indices assessment over some selected weather stations of Khorasan Razavi province under climate change scenarios. Water and Soil, 26(4), 953-967. (In Persian). Chenu, K., Deihimfard, R., & Chapman, S.C. (2013). Large-scale characterization of drought pattern: a continent-wide modelling approach applied to the Australian wheatbelt–spatial and temporal trends. New Phytologist, 198(3), 801–820. Deihimfard, R., Rahimi-Moghaddam, S., Javanshir, F., & Pazoki, A. (2023). Quantifying major sources of uncertainty in projecting the impact of climate change on wheat grain yield in dryland environments. Journal of Arid Land, 1-17. Deihimfard, R., Rahimi-Moghaddam, S., & Chenu, K. (2019). Risk assessment of frost damage to sugar beet simulated under cold and semi-arid environments. International Journal of Biometeorology, 63, 511-521. Dettori, M., Cesaraccio, C., Motroni, A., Spano, D., & Duce, P. (2011). Using CERES-wheat to simulate durum wheat production and phenology in southern Sardinia, Italy. Field Crops Research, 120(1), 179–188. Dietzel, R., Liebman, M., Ewing, R., Helmers, M., Horton, R., Jarchow, M., & Archontoulis, S. (2016). How efficiently do corn-and soybean-based cropping systems use water? A systems modeling analysis. Global Change Biology, 22, 666-681. Eyni‐Nargeseh, H., Deihimfard, R., Rahimi‐Moghaddam, S., & Mokhtassi‐Bidgoli, A. (2020). Analysis of growth functions that can increase irrigated wheat yield under climate change. Meteorological Applications, 27(1), e1804. Gaydon, D.S., Wang, E., Poulton, P.L., Ahmad, B., Ahmed, F., Akhter, S., Ali, I., Amarasingha, R.P., Chaki, A.K., Chen, C., & Choudhury, B.U. (2017). Evaluation of the APSIM model in cropping systems of Asia. Field Crops Research, 204, 52-75. Ghahreman, N., Tabatabaei, M., & Babaeian, I. (2015). Investigation of uncertainty in the IPCC AR5 precipitation and temperature projection over Iran under RCP scenarios. Investigation of uncertainty in the IPCC AR5 precipitation and temperature projection over Iran under RCP scenarios. In: Proceedings of common future under climate change, 7-10 Jul., Paris, France. Hajishabani, H., Mondani, F., & Bagheri, A. (2020). Simulation effects of sowing date on growth and yield of rainfed chickpea (Cicer arientinum L.) by CHICKPEA model. Iranian Journal of Field Crops Research, 18(2), 197-212. (In Persian). Holzworth, D.P., Huth, N.I., deVoil, P.G., Zurcher, E.J., Herrmann, N.I., McLean, G., Chenu, K., van Oosterom, E.J., Snow, V., Murphy, C., & Moore, A.D. (2014). APSIM–evolution towards a new generation of agricultural systems simulation. Environmental Modelling & Software, 62, 327-350. Hoseini, S.S., Nazari, M., & Araghinejad, S. (2013). Investigating the impacts of climate on agricultural sector with emphasis on the role of adaptation strategies in this sector. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 1, 1-16. (In Persian). IPCC. (2014). Climate change 2014: Synthesis report. Contribution of working groups I, II and III to the fifth assessment report of the intergovernmental panel on climate change [Core Writing Team, Pachauri, R.K., and Meyer, L.A., (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland. 151 pp. Keating, B.A., Carberry, P.S., Hammer, G.L., Probert, M.E., Robertson, M.J., Holzworth, D., Huth, N.I., Hargreaves, J.N., Meinke, H., Hochman, Z., & McLean, G. (2003). An overview of APSIM, a model designed for farming systems simulation. European Journal of Agronomy, 18(3-4), 267-288. Kholov´a, J., McLean, G., Vadez, V., Craufurd, P., & Hammer, G.L. (2013). Drought stress characterization of post-rainy season (rabi) sorghum in India. Field Crops Research, 141, 38–46. Kuchaki, A., & Nasiri Mahalati, M. (2017). Impacts of climate change and CO2 concentration on wheat yield in Iran and adaptation strategies. Iranian Journal of Field Crops Research, 1, 73-79. (In Persian). Kumagai, E., & Sameshima, R. (2014). Genotypic differences in soybean yield responses to increasing temperature in a cool climate are related to maturity group. Agricultural and Forest Meteorology, 198, 265-272. Lv, Z., Liu, X., Cao, W., & Zhu, Y. (2013). Climate change impacts on regional winter wheat production in main wheat production regions of China. Agricultural and Forest Meteorology, 171, 234-248. Madadizadeh, M., Amiri, S.R., Kambouzia, J., & Soufizadeh, S. (2022). Calibration and evaluation of APSIM model for simulation of growth and development of KSC 704 and Maxima maize hybrids under different amounts of nitrogen. Iranian Journal of Field Crops Research, 20(4), 363-379. Mendenhall, W., Sincich, T., & Boudreau, N.S. (1996). A second course in statistics: Regression analysis. Prentice Hall Upper Saddle River, New Jersey. Moghaddam, H., Oveisi, M., Mehr, M.K., Bazrafshan, J., Naeimi, M.H., Kaleibar, B.P., & Müller-Schärer, H. )2023(. Earlier sowing combined with nitrogen fertilization to adapt to climate change effects on yield of winter wheat in arid environments: Results from a field and modeling study. European Journal of Agronomy, 146, 126825. Rahimi-Moghaddam, S., & Azizi, K. (2018). Early sowing date as a strategy for improvement of maize yield and maize physiological and phenological characteristics in climate change conditions at Kermanshah province. Journal of Crop Production, 10(4), 91-105. (In Persian). Rahimi-Moghaddam, S., Dehimfard, R., Azizi, K., & Roostei, M. (2021). Characterizing spatial and temporal trends in drought patterns of rainfed wheat (Triticum aestivum L.) across various climatic conditions: A modelling approach. European Journal of Agronomy, 129, 126333. Rahimi-Moghaddam, S., Kambouzia, J., & Deihimfard, R. (2017). Risk assessment of heat stress to grain maize in Khuzestan province under climate change. Environmental Stresses in Crop Sciences, 11(3), 749-764. (In Persian). Ramazanipour, M. (2018). Predict the impact of climatic change on the agro-climatic indexes and rice yield case study: North of Iran. Journal of Regional Planning, 8(32), 69-80. (In Persian). Seifert, E. (2014). OriginPro 9.1: Scientific data analysis and graphing software—Software Review. Journal of Chemical Information and Modeling, 54(5), 1552–1552. Tan, K., Zhou, G., Lv, X., Guo, J., & Ren, S. (2018). Combined effects of elevated temperature and CO2 enhance threat from low temperature hazard to winter wheat growth in North China. Scientific Reports, 8(1), 4336. Wallach, D., & Goffinet, B. (1987). Mean squared error of prediction in models for studying economic and agricultural systems. Biometrics, 43, 561–576. Wang, B., Li Liu, D., Asseng, S., Macadam, I., Yang, X., & Yu, Q. (2017). Spatiotemporal changes in wheat phenology, yield and water use efficiency under the CMIP5 multimodel ensemble projections in eastern Australia. Climate Research, 72, 83-99. Willmott, C.J., & Matsuura, K. (2005). Advantages of the mean absolute error (MAE) over theroot mean square error (RMSE) in assessing average model performance. Climate Research, 30, 79–82. Willmott, C.J. (1982). Some comments on the evaluation of model performance. Bulletin of the American Meteorological Society, 63, 1309–1313. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 289 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 164 |