تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,084,585 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,788 |
اثرات کمپوست و کود گوسفندی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 105-117 اصل مقاله (1.03 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.353778.654971 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ابوالفتح مرادی* 1؛ کریم شهبازی2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2بخش آزمایشگاهها، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
افزودن کودهای آلی به خاک باعث افزایش قابلیت جذب، توان نگهداری آب، فعالیت بیولوژیک و محتوای عناصر غذایی خاک و درنتیجه بهبود حاصلخیزی خاک و افزایش عملکرد گیاهان میشود. بهمنظور بررسی اثر کمپوست زباله شهری و کود گوسفندی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار مصرف کود گوسفندی (3/17 کیلوگرم در متر مربع)، کمپوست (6/15 کیلوگرم در متر مربع) و شاهد (عدم مصرف کود) در سه تکرار طی سه سال زراعی 1394تا 1397 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان در استان فارس اجرا شد. نتایج نشان داد که کودهای آلی تاثیر معنیداری بر تعداد پنجه بارور در واحد سطح، ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت داشت، ولی وزن کاه و کلش تحت تاثیر کودهای آلی قرار نگرفت. در هر سه سال آزمایش، کود گوسفندی و کمپوست عملکرد دانه گندم را نسبتبه شاهد بهطور معنیداری افزایش دادند. بهطور میانگین، عملکرد دانه در تیمارهای کمپوست و کود گوسفندی بهترتیب 9/63 و 1/46 درصد در سال اول، 2/29 و 7/53 درصد در سال دوم و 4/37 و 9/26 درصد در سال سوم نسبت به تیمار عدم مصرف کود آلی بیشتر بود. با این وجود، در اغلب موارد تفاوت معنیداری بین کود گوسفندی و کمپوست مشاهده نشد. بنابراین، کشاورزان میتوانند برای افزایش عملکرد گندم از کودهای گوسفندی یا کمپوست حاصل از زباله شهری که بایستی مقدار آن بر اساس میزان کربن آلی خاک مزرعه تعیین شود، استفاده کنند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مواد آلی؛ گندم؛ کمپوست زباله؛ کود گوسفندی؛ عملکرد | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Effects of Compost and Sheep Manure on Yield and Yield Components of Wheat | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Abolfath Moradi1؛ Karim Shahbazi2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Soil and Water Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Shiraz, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Laboratories Department,, Soil and Water Research Institute, Agricultural Research, Education, and Extension Organization, Karaj, Iran | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Adding organic amendments to the soil increases permeability, water-holding capacity, biological activity, and nutrient content, and consequently increases the soil fertility and the yield of plants. In order to evaluate the effects of municipal waste compost and sheep manure on yield and yield components of wheat, a three-year field experiment was conducted as a randomized complete block design with three treatments, including the application of sheep manure (17.3 kg m-2), compost (15.6 kg m-2), and control (no organic amendment) in three replications in Agricultural Research Station of Zarghan, Fars province, during 2015-2018. The results showed that organic amendments had a significant effect on the number of fertile tillers per area, plant height, ear length, grain number per ear, thousand-grain weight, grain yield, biological yield, and harvest index; however, straw weight was not significantly affected by organic amendments. In all three years of the experiment, sheep manure and compost significantly increased wheat grain yield compared to the control treatment. On average, compost and sheep manure increased wheat grain yield by 63.9% and 46.1% in the first year, 29.3 and 53.7% in the second year, and 37.4 and 26.9% in the third year, respectively, compared to the no-amendment treatment. However, in the most cases, no significant difference was observed between sheep manure and compost. Therefore, farmers can use any of the sheep manure or solid-waste compost to increase wheat yield, the amount of which should be determined based on the amount of organic carbon in the farm soil. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Municipal compost, organic matter, sheep manure, wheat, yield | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. مقدمه ماده آلی خاک نقش کلیدی و مهمی در حفظ و بهبود وضعیت حاصلخیزی و قدرت باروری خاک داشته و بهدلیل تاثیر مثبت آن بر بسیاری از ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک خاک بهعنوان شاخص باروری و کیفیت خاک شناخته میشود گندم با سطح زیر کشت 27/6 میلیون هکتار و تولید 138/11 میلیون تن در سال مهمترین محصول استراتژیک کشور است (Anonymous et al., 2022) و سهم بسزایی در امرار معاش و تامین درآمد کشاورزان دارد. دستیابی به تولید پایدار گندم مستلزم حفظ و تقویت حاصلخیزی خاک و تامین بهموقع نهادههای مورد نیاز است. براساس گزارش Keshavarz et al. (2013) بهازای افزایش هر یک گرم کربن آلی در کیلوگرم خاک در نتیجه کاربرد کودهای آلی، عملکرد دانه گندم بهطور میانگین 286 کیلوگرم در هکتار افزایش مییابد. Shehzadi et al. (2017) در تحقیقی منابع مختلف ماده آلی از قبیل بقایای گیاهی، ضایعات صنعتی حاصل از تولید نیشکر و کود گاوی را به خاک افزوده و دو سال پس از آن اقدام به کشت گندم نموده و عنوان کردند که افزودن کودهای آلی به خاک، عملکرد گندم را بهمیزان 29 تا 42 درصد افزایش داد. Eghball et al. (2004) افزایش عملکرد دانه گندم و ذرت در نتیجه افزایش حاصلخیزی خاک بهعلت افزودن کودهای حیوانی به خاک را گزارش کردند. Gyapong & Ayisi (2015) در آزمایشی نتیجه گرفتند که افزودن کودهای مرغی و گاوی هر یک بهمیزان 4 تن در هکتار منجر به افزایش ارتفاع گیاه ذرت شد؛ اما تاثیر معنیداری بر فسفر قابل جذب، کربن آلی و نیتروژن کل خاک نداشت. Ibrahim et al. (2008) در آزمایشی نتیجه گرفتند که استفاده از کود دامی و کمپوست بهترتیب عملکرد دانه گندم را بهمیزان 28 و 33 درصد افزایش داد؛ اما بر طول سنبله تاثیر معنیداری نداشت. کود دامی و کمپوست عملکرد بیولوژیک را بهترتیب بهمیزان 27 و 42 درصد افزایش دادند. هرچند کمپوست تاثیر معنیداری بر وزن هزاردانه نداشت؛ اما کود دامی وزن هزار دانه گندم را بهمیزان 12 درصد افزایش داد. کاربرد کمپوست ارتفاع گیاه را بهمیزان 16 درصد افزایش داد؛ اما اثر کود دامی بر ارتفاع گیاه معنیدار نبود. Helgason et al. (2007) در آزمایشی نتیجه گرفتند که تنها پنج درصد از نیتروژن آلی موجود در کمپوست حاصل از کود گاوی در 425 روز اول بعد از مصرف معدنی شده و به داخل خاک رهاسازی میشود. Adeleke (2020) گزارش کرد که مصرف 50 تن در هکتار کمپوست (بر اساس وزن ماده خشک) تنها بعد از سه سال کربن آلی و نیتروژن کل خاک، فعالیت میکروبی خاک و عملکرد دانه گندم را در مقایسه با شرایط عدم مصرف کود و تیمار مصرف کود شیمیایی افزایش داد، ولی تا 22 سال بعد از مصرف دارای اثر باقیمانده و مفید بر ویژگیهای خاک بود. از آنجایی که تنها بخشی از عناصر غذایی موجود در کودهای آلی در سال اول پس از مصرف آزاد میشود و مابقی در طول سالهای بعد رهاسازی و در دسترس گیاه قرار میگیرد؛ استفاده از این کودها میتواند ضمن پیشگیری از زوال قدرت تولیدی خاک و پایداری تولید، تا چند سال پس از مصرف عملکرد گیاه را در سطح مناسبی حفظ کند (Dubey et al., 2022). این موضوع و همچنین نگرانیهای زیستمحیطی از بابت آلودگی منابع آبی زیرزمینی و شورشدن خاکها در اثر مصرف بالای کودهای شیمیایی، اهمیت استفاده از کودهای آلی را دوچندان کرده است. تاثیر کودهای دامی و کمپوست بر عملکرد گیاهان گوناگون در مناطق مختلف بستهبه مقدار، نحوه و زمان مصرف، روش تهیه، ترکیب شیمیایی و شدت پوسیدگی کود، و همچنین ویژگیهای خاک مانند میزان ماده آلی، حاصلخیزی، بافت و شوری متفاوت است. بنابراین، برای تصمیمگیری درست در مورد کارایی کاربرد کودهای آلی بایستی حداقل تحقیقات دو تا سه ساله در هر منطقه و برای هر گیاهی بهطور مستقل انجام و نتیجهگیری شود. همه این مسائل باعث شد تا این تحقیق با هدف بررسی اثر کود گوسفندی و کمپوست حاصل از زباله شهری بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در زرقان فارس در طول سه سال اجرا شود.
این آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار مصرف کود دامی، کمپوست و شاهد (عدم مصرف کود) در سه تکرار طی سالهای 1394تا 1397 بهمدت سه سال زراعی در اراضی ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان به طول جغرافیایی 52 درجه و 43 دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی 29 درجه و 47 دقیقه شمالی و ارتفاع 1596 متر بالاتر از سطح دریا در شهر زرقان، استان فارس اجرا شد. شهرستان زرقان دارای میانگین سالانه بارندگی 2/308 میلیمتر، میانگین سالانه دمای هوا 4/16 درجه سانتیگراد و میانگین سالانه رطوبت نسبی هوا 43 درصد میباشد. بافت خاک محل آزمایش در عمق صفر تا 30 سانتیمتری لوم رسیسیلتی میباشد. قبل از آزمایش، یک نمونه مرکب از خاک مزرعه در عمق 0 تا 30 سانتیمتری برداشته و خصوصیات آن از قبیل درصد رس، شن و سیلت، هدایت الکتریکی (EC)، اسیدیته (pH)، کربن آلی، فسفر، پتاسیم، آهن، روی، منگنز و مس قابل استفاده، ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC)، و جرم مخصوص ظاهری اندازهگیری شد (جدول 1). همچنین از کودهای آلی مورد استفاده نمونهبرداری و ویژگیهای شیمیایی آن اندازهگیری شد (جدول 2). در شروع آزمایش از آب مورد استفاده برای آبیاری گیاه نیز نمونهبرداری و خصوصیات شیمیایی آن اندازهگیری شد (جدول 3). اطلاعات پارامترهای اقلیمی نیز از ایستگاه کلیماتولوژی موجود در محل آزمایش بهدست آمد (جدول 4).
جدول 1. برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل آزمایش.
BD: جرم مخصوص ظاهری؛ TNV: کل مواد خنثیشونده (درصد آهک خاک)؛ ECe: هدایت الکتریکی عصاره اشباع؛ CEC: ظرفیت تبادل کاتیونی؛ و OC: کربن آلی.
جدول 2. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی مواد آلی مورد استفاده در کرتهای آزمایشی.
EC: هدایت الکتریکی؛ OC: کربن آلی.
در مهر ماه و پیش از کاشت، زمین شخم و دیسک زده شد و کرتهایی به مساحت نه متر مربع (ابعاد 3×3 متر مربع) تهیه شد. بر اساس مقدار ماده آلی لازم برای افزایش کربن آلی خاک به میزان یک درصد، مقدار کود گوسفندی و کمپوست برای هر متر مربع محاسبه شد. کمپوست زباله شهری از شهرداری شیراز تهیه و مورد آزمایش قرار گرفت که نتایج آن در جدول 2 ارائه شده است. این مقادیر بهترتیب 3/17 کیلوگرم در متر مربع کود گوسفندی و 6/15 کیلوگرم در متر مربع کمپوست بودند. پیش از کشت بذرها و در نیمه دوم آبانماه، کودهای گوسفندی و کمپوست شهری پس از عبور از الک دو میلیمتری به هر کرت اضافه و بهصورت دستی تا عمق 30 سانتیمتری با خاک مخلوط شد. در سال اول و سوم آزمایش بهترتیب در تاریخهای 27 و 28 آبانماه و در سال دوم در سوم آذرماه برای کاشت گندم رقم سیروان در داخل کرتها اقدام شد. کشت بهصورت دستی و ردیفی و بر اساس تراکم 250 بذر در متر مربع انجام و بلافاصله آبیاری صورت گرفت. در طول فصل رشد 10 مرتبه آبیاری انجام گرفت. در طول آزمایش مبارزه با علفهای هرز بهصورت وجین دستی انجام شد، و بیماری و آفت خاصی در حد بحرانی و نیازمند کنترل در طول فصل رشد مشاهده نشد. شایان ذکر است که هیچگونه کود شیمیایی در کرتهای تحقیقاتی مصرف نشد.
جدول 4. پارامترهای اقلیمی در طول سالهای آزمایش.
در سال اول و سوم آزمایش، برداشت گیاه بهترتیب در تاریخهای 29 و 27 خرداد و در سال دوم در تاریخ یکم تیرماه مصادف با رسیدگی محصول انجام و اجزای عملکرد و میزان عملکرد دانه و بیولوژیک اندازهگیری شد. در زمان برداشت رطوبت دانه بین 12 تا 14 درصد بود. در مرحله پرشدن دانه، از هر کرت پنج بوته بهطور تصادفی انتخاب و تعداد سنبلهها (بهعنوان صفت تعداد پنجه بارور) و ارتفاع بوتهها اندازهگیری شد. برداشت گیاه بهصورت کفبر از مساحت دو متر مربع در وسط هر کرت با رعایت اثر حاشیهای انجام شد. تعداد سنبلههای موجود در هر نمونه شمارش و برای یک متر مربع تعیین شد. برای تعیین وزن هزار دانه پنج نمونه صدتایی بذر بهطور تصادفی از هر کرت انتخاب و توزین شدند. تعداد دانههای پرشده در 10 سنبله گندم شمارش و میانگین آنها بهعنوان صفت تعداد دانه در سنبله در نظر گرفته شد. وزن کل نمونهها بهعنوان عملکرد بیولوژیک و وزن دانهها بهعنوان عملکرد دانه اندازهگیری و تفاوت آنها بهعنوان وزن کاه و کلش محاسبه شد. قبل از انجام تجزیه آماری دادهها، بهمنظور اطمینان از یکنواختی واریانس اشتباه آزمایشی از آزمون بارتلت استفاده شد. بر اساس نتایج آزمون بارتلت (جدول 5)، متجانسبودن واریانس خطاها در سه سال آزمایش مورد تایید قرار گرفت، و بنابراین تجزیه مرکب دادههای سه سال با فرض تصادفیبودن اثر سال و ثابتبودن اثر تیمارهای آزمایشی صورت گرفت. میانگینها با استفاده از آزمون حداقل تفاوت معنیدار (LSD) در سطح احتمال پنج درصد و برآورد خطای استاندارد (±SE) مقایسه شدند. در مواردی که اثر متقابل سال و تیمار معنیدار شد، مقایسه میانگین هر سال برای بررسی بهتر بهصورت جداگانه و بهروش برشدهی (Slicing) انجام شد. همچنین ارتباط بین ویژگیهای اندازهگیریشده از طریق برآورد ضرایب همبستگی بهدست آمد. تجزیه آماری دادهها با استفاده از نرمافزارهای آماری SAS و Minitab انجام گرفت.
3. یافتههای پژوهش و بحثنتایج تجزیه واریانس مرکب دادهها نشان داد که اثر سال و اثر متقابل سال و تیمار بر ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد پنجه بارور در واحد سطح و تعداد دانه در سنبله معنیدار نبود، ولی بر وزن هزار دانه معنیدار بود (جدول 6). همچنین تیمار کودهای آلی بر همه صفات مذکور تاثیر معنیداری داشت. بین این تیمارهای مختلف از نظر ویژگیهای مورفولوژیک شامل ارتفاع بوته و طول سنبله گندم از نظر آماری تفاوت معنیداری مشاهده شد (جدول 7). گیاهان رشدکرده در تیمارهای کمپوست و کود گوسفندی ضمن اینکه تفاوت معنیداری از نظر ارتفاع با یکدیگر نداشتند، از ارتفاع بیشتری در مقایسه با تیمار شاهد برخوردار بودند. بهطور میانگین، بوتههای گندم در تیمارهای کود آلی به مقدار هفت درصد ارتفاع بوته بیشتری نسبتبه تیمار شاهد بدون کود داشتند (جدول 7). طول سنبله نیز در تیمارهای کود آلی شامل کود گوسفندی و کمپوست بهطور معنیداری بیشتر از تیمار شاهد بود، ولی تفاوت معنیداری بین دو تیمار کود آلی مشاهده نشد (جدول 7). بوتههای گندم در تیمارهای کود کمپوست و گوسفندی بهترتیب دارای 2/14 و 0/10 درصد طول سنبله بیشتری نسبتبه تیمار شاهد بودند. کودهای آلی تاثیر مثبتی بر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک دارند که باعث بهبود رشد و عملکرد گیاهان میشود. علاوهبراین، کودهای آلی با قابلیت جذب و آزادسازی تدریجی رطوبت دارای نقش مثبت و موثری در جلوگیری از هدررفت و آبشویی عناصر غذایی به لایههای زیرین خاک هستند و با افزایش تجمع و فعالیت میکروارگانیسمها در لایه سطحی خاک موجب کاهش اسیدیته و افزایش حلالیت فسفر تثبیتشده در سطح کلوئیدهای رس میشوند (Shahdikumleh et al., 2021).
تفاوتهای معنیدار و قابل توجهی در اجزای عملکرد دانه گندم بین دو تیمار کود آلی مشاهده نشد؛ اما این کودها اجزای عملکرد دانه را بهطور معنیداری در مقایسه با تیمار شاهد افزایش دادند (جدول 7). بیشترین تعداد پنجه بارور از تیمار کود گوسفندی حاصل شد که البته تفاوت معنیداری با تیمار کمپوست حاصل از زباله شهری نداشت؛ اما بهطور معنیداری بیشتر از تعداد پنجه بارور در تیمار شاهد بود (جدول 7). تعداد دانه در سنبله نیز روند تقریبا مشابهی داشت؛ بهطوریکه بیشترین تعداد دانه در سنبله در تیمار کودهای آلی گوسفندی و کمپوست بهدست آمد که بهطور معنیداری بیشتر از تعداد دانه در تیمار شاهد بدون کود آلی بود (جدول 7). تعداد دانه در سنبله در تیمارهای کود کمپوست و گوسفندی بهترتیب به مقدار 5/14 و 4/13 درصد بیشتر از تعداد دانه در سنبله در تیمار بدون کود آلی بود.
وزن هزار دانه پاسخ مثبتی به تیمارهای کود دامی در سه سال با اندکی تفاوت نشان داد (شکل 1). بیشترین میانگین وزن هزار دانه (1/38 گرم) از تیمار کود گوسفندی در سال دوم آزمایش بهدست آمد که تفاوت معنیداری با وزن هزار دانه تیمار کمپوست (4/35 گرم) نداشت؛ اما بهطور معنیداری از میانگین وزن هزار دانه تیمار شاهد (8/31 گرم) بیشتر بود. در هر سه سال، وزن هزار دانه در تیمار کودهای آلی بیشتر از تیمار بدون کود بود؛ با این تفاوت که در سال دوم تفاوت معنیداری بین تیمارهای کمپوست و شاهد (بدون کاربرد کود) مشاهده نشد (شکل 1). همچنین در هر سه سال، دو تیمار کود گوسفندی و کمپوست تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند. وزن هزار دانه در تیمار کود گوسفندی بهمیزان 3/21، 9/19 و 7/9 درصد بیشتر از تیمار شاهد بهترتیب در سالهای اول تا سوم بود. این افزایشها برای تیمار کمپوست زباله شهری بهترتیب 1/19، 5/11 و 9/22 درصد نسبتبه تیمار شاهد بود (شکل 1). محتوای بالای عناصر غذایی رهاسازیشده از کودهای آلی باعث رشد بهتر برگها و سطوح سبز گیاه شده که با بهبود فتوسنتز، تولید مواد پرورده را افزایش میدهد (Dubey et al., 2022) که در نتیجه میانگین وزن دانه و وزن هزار دانه افزایش مییابد. در پژوهش حاضر مشخص شد که کودهای آلی استفادهشده دارای سطوح بالایی از عناصر غذایی از جمله نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منگنز، روی، مس و آهن بودند. باتوجهبه میزان عناصر غذایی موجود در کود گوسفندی و کمپوست زباله شهری مورد استفاده در این تحقیق (جدول 2) در نتیجه افزودن 3/17 کیلوگرم کود گوسفندی به هر متر مربع زمین، 5/4 کیلوگرم کربن، 190 گرم نیتروژن، 22 گرم فسفر، 345 گرم پتاسیم، 171 گرم آهن، چهار گرم منگنز و 1/1 گرم روی به خاک اضافه میشود. بهطور مشابهی افزودن 6/15 کیلوگرم کمپوست زباله شهری به هر متر مربع زمین نیز منجر به افزایش 8/4 کیلوگرم کربن، 172 گرم نیتروژن، 72 گرم فسفر، 277 گرم پتاسیم، 139 گرم آهن، 2/6 گرم منگنز و 9/5 گرم روی و 7/0 گرم مس به خاک میشود. افزایش عناصر یادشده به خاک تدریجی و در طی فرآیند تجزیه کودهای آلی در طول چند سال اتفاق میافتد. علاوهبراین، کاربرد مقادیر مناسب کودهای دامی با افزایش تجمع و فعالیت موجودات میکروبی خاک در لایههای سطحی موجب تسریع و تشدید انجام فرآیند معدنیشدن و تبدیل فرم آلی نیتروژن به فرمهای قابل جذب نیترات و آمونیوم گیاه میشود (Shahdikumleh et al., 2021). بخش قابل توجهی از این نیتروژن بهطور تدریجی در طی فرآیندهای مختلف رشد و نمو در اختیار گیاه قرار گرفته و در افزایش عملکرد نهایی گیاه مورد استفاده قرار میگیرد. افزایش عملکرد و اجزای عملکرد گندم در نتیجه مصرف کود گوسفندی و کمپوست میتواند ناشی از افزایش ماده آلی و بهبود شرایط فیزیکی از قبیل ساختمان و تهویه خاک و در نتیجه توسعه بیشتر ریشه در خاک، افزایش حاصلخیزی و ظرفیت نگهداری آب خاک، آزادسازی تدریجی عناصر غذایی از این کودها و جذب آنها توسط گیاه بهمنظور استفاده در فرآیندهای گیاهی باشد (Zemikhael & Dechassa, 2018). این نتایج با یافتههای پژوهشهای پیشین (Pozesh Shirazi, 2011; عملکرد دانه تحت تاثیر اثرات سال، تیمار کود آلی و برهمکنش سال با کود آلی قرار گرفت (جدول 8). درحالیکه تنها اثر سال بر وزن کاه و کلش معنیدار بود، اثر سال و تیمار کود آلی بر عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت معنیدار بود (جدول 8). میانگین عملکرد دانه، وزن کاه و کلش، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در دو سال اول آزمایش (95-1394 و 96-1395) از نظر آماری تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند؛ اما بهطور معنیداری بیشتر از میانگین این صفات در سال سوم بودند (شکل 2 تا 5). کاهش معنیدار صفات یادشده در سال سوم آزمایش را میتوان به شرایط اقلیمی بهتر در سالهای اول و دوم نسبت داد. در سال سوم نسبتبه سالهای اول و دوم، میزان بارندگی کمتر، رطوبت نسبی هوا پایینتر و تبخیر بالاتر بود (جدول 4). میزان بارندگی در سال سوم آزمایش بهمیزان 8/42 درصد در مقایسه با سال اول و 6/57 درصد نسبتبه سال دوم کاهش یافت. کاهش بارندگی علاوهبر کاهش رطوبت قابل دسترس خاک برای گیاه میتواند منجر به کاهش شدت تجزیه و آزادسازی عناصر غذایی از کودهای آلی و در نتیجه کاهش فراهمی عناصر غذایی ضروری برای رشد گیاه و دستیابی به عملکرد مطلوب آن شود
شکل 1. اثر کودهای آلی بر وزن هزار دانه گندم. میانگینهای با حداقل یک حرف مشترک در هر سال بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیدار ندارند.
در هر سه سال آزمایش، کود گوسفندی و در سالهای اول و سوم کمپوست عملکرد دانه گندم را نسبتبه تیمار شاهد بدون مصرف کود بهطور معنیداری افزایش دادهاند (شکل 2). با این حال، در هر سه سال تفاوت معنیداری بین این دو نوع کود آلی از نظر تاثیر بر عملکرد دانه گندم مشاهده نشد. عملکرد دانه در تیمارهای کمپوست و کود گوسفندی بهترتیب 9/63 و 1/46 درصد در سال اول، 2/29 و 7/53 درصد در سال دوم و 4/37 و 9/26 درصد در سال سوم نسبتبه تیمار شاهد (عدم مصرف کود آلی) بیشتر بود. ازآنجاییکه کود گوسفندی و کمپوست بهطور معنیداری باعث افزایش هر سه جزء عملکرد دانه از جمله تعداد پنجه بارور در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه شده است (جدول 7)، میتوان گفت که این کودهای آلی با تاثیر مثبت بر صفات یادشده عملکرد دانه گندم را بهطور معنیداری افزایش دادهاند (شکل 2). این فرضیه توسط نتایج تجریه همبستگی نیز تایید شد؛ بهطوریکه عملکرد دانه با هر سه جزء عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنیداری داشت (جدول 9) و بیشترین همبستگی مربوط به وزن هزار دانه (**776/0+) بود.
در هر سه سال آزمایش، کود گوسفندی و در سالهای اول و سوم کمپوست عملکرد دانه گندم را نسبتبه تیمار شاهد بدون مصرف کود بهطور معنیداری افزایش دادهاند (شکل 2). با این حال، در هر سه سال تفاوت معنیداری بین این دو نوع کود آلی از نظر تاثیر بر عملکرد دانه گندم مشاهده نشد. عملکرد دانه در تیمارهای کمپوست و کود گوسفندی بهترتیب 9/63 و 1/46 درصد در سال اول، 2/29 و 7/53 درصد در سال دوم و 4/37 و 9/26 درصد در سال سوم نسبتبه تیمار شاهد (عدم مصرف کود آلی) بیشتر بود. ازآنجاییکه کود گوسفندی و کمپوست بهطور معنیداری باعث افزایش هر سه جزء عملکرد دانه از جمله تعداد پنجه بارور در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه شده است (جدول 7)، میتوان گفت که این کودهای آلی با تاثیر مثبت بر صفات یادشده عملکرد دانه گندم را بهطور معنیداری افزایش دادهاند (شکل 2). این فرضیه توسط نتایج تجزیه همبستگی نیز تایید شد؛ بهطوریکه عملکرد دانه با هر سه جزء عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنیداری داشت (جدول 9) و بیشترین همبستگی مربوط به وزن هزار دانه (**776/0+) بود.
شکل 2. اثر کودهای آلی بر عملکرد دانه گندم. میانگینهای با حداقل یک حرف مشترک در هر سال بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیداری با هم ندارند.
اثر کودهای آلی بر وزن کاه و کلش معنیدار نبود، ولی بهدلیل شرایط اقلیمی بهتر در سالهای اول و دوم، وزن کاه و کلش در این دو سال بهطور معنیداری نسبتبه سال سوم بیشتر بود (شکل 3). وزن کاه و کلش در سال اول و دوم بهترتیب به مقدار 2/16 و 4/26 درصد بیشتر از سال سوم بود. وزن کاه و کلش از 7835 کیلوگرم در هکتار در سال سوم تا 9906 کیلوگرم در هکتار در سال دوم متغیر بود (شکل 3). سال و کودهای آلی تاثیر معنیداری بر عملکرد بیولوژیک داشتند (شکل 4). عملکرد بیولوژیک گندم در سالهای اول و دوم آزمایش تفاوت معنیداری بایکدیگر نداشتند؛ ولی بهطور معنیداری بیشتر از عملکرد بیولوژیک در سال سوم بودند. میزان بارندگی بیشتر و شرایط اقلیمی مساعدتر برای تولید گندم در سالهای اول و دوم نسبتبه سال سوم دلیل این امر بوده است. گرچه بین کمپوست و کود گوسفندی تفاوت آماری معنیداری از نظر تاثیر بر عملکرد بیولوژیک وجود نداشت، ولی هر دو نوع کود عملکرد بیولوژیک گندم را بهطور معنیداری در مقایسه با شاهد افزایش دادند (شکل 4). میزان افزایش عملکرد بیولوژیک در نتیجه استفاده از کودهای آلی کمپوست و گوسفندی در مقایسه با تیمار شاهد (عدم مصرف کود آلی) بهترتیب 7/14 و 1/15 درصد بود. علت افزایش معنیدار عملکرد بیولوژیک در نتیجه مصرف کودهای آلی اثرات مفید آنها بر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک است. در مطالعهای با بررسی تحقیقات انجامشده در خصوص تاثیر کودهای آلی بر ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک خاک این نتیجه حاصل شد که کودهای آلی علاوهبر بهبود ویژگیهای شیمیایی خاک از قبیل میزان و قابلیت جذب عناصر غذایی ضروری برای رشد گیاه باعث بهبود ویژگیهای فیزیکی و بیولوژیک خاک نظیر ظرفیت نگهداری آب خاک، پایداری خاکدانهها، تخلخل خاک، جمعیت و میزان فعالیت موجودات زنده مفید خاک که همگی بر رشد و عملکرد گیاه تاثیر مثبت دارند نیز میشوند (Rayne & Aula, 2020).
شکل 3. وزن کاه و کلش گندم در سالهای مختلف. میانگینهای با حروف مشترک بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیدار ندارند.
میزان تأثیرپذیری عملکرد دانه و بیولوژیک از کودهای آلی بهمراتب بیشتر از تأثیر آنها بر کاه و کلش بوده است (شکلهای 2، 3 و 4). افزایش عملکرد دانه و بیولوژیک گندم تحت تاثیر کاربرد کودهای آلی میتواند احتمالا بهدلیل افزایش اکسایش بیولوژیک گوگرد در خاکهای آهکی توسط میکروارگانیسمهای دگرپرور و محتوای بالای عناصر غذایی در کودهای آلی باشد که بهتدریج آزاد شده و در اختیار گیاه قرار میگیرد (Dubey et al., 2022). باتوجهبه غلظت عناصر غذایی در کودهای آلی (جدول 2)، کود گوسفندی و کمپوست در مقادیر مورد استفاده در تحقیق حاضر بهترتیب منجر به آزادسازی تدریجی 4130 و 3739 کیلوگرم نیتروژن، 223 و 724 کیلوگرم فسفر و 3446 و 2771 کیلوگرم پتاسیم در هر هکتار خاک میشوند. بهعبارت دیگر، کود گوسفندی و کمپوست در مقادیر استفادهشده بهترتیب معادل 83 و 75 کیسه پنجاه کیلوگرمی کود اوره، 21 و 69 کیسه پنجاه کیلوگرمی سوپرفسفات تریپل و 160 و 129 کیسه پنجاه کیلوگرمی سولفات پتاسیم میباشد. این کودها علاوهبر عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم حاوی عناصر ریزمغذی از قبیل آهن، منگنز، مس و روی نیز میباشند که میتواند بهتدریج در طول چند سال آزاد شده و در دسترس گیاه قرار گیرد. علاوهبر رهاسازی عناصر غذایی، مصرف کودهای آلی با بهبود ویژگیهای فیزیکی مانند ساختمان خاک و پایداری خاکدانهها، چگالی ظاهری، تخلخل و ظرفیت نگهداری آب خاک موجب افزایش رشد، اجزای عملکرد و عملکرد اقتصادی محصول میشود (Shahdikumleh et al., 2021). نتایج یک مطالعه نشان داد مصرف کود دامی باعث افزایش عملکرد دانه و همچنین بهبود ویژگیهای خاک از جمله کاهش pH، کاهش جرم مخصوص ظاهری و افزایش کربن آلی خاک شد (Jalili, 2017). شاخص برداشت گندم در سالهای اول و دوم آزمایش تفاوت آماری معنیداری با یکدیگر نداشتند؛ اما بهطور معنیداری بیشتر از شاخص برداشت در سال سوم آزمایش بود (شکل 5). علت این امر افزایش بیشتر عملکرد دانه در مقایسه با وزن کاه و کلش در سالهای اول و دوم آزمایش بوده است. افزایش میانگین عملکرد کاه و کلش در سال اول نسبتبه سال سوم آزمایش 2/16 درصد بوده (شکل 3)؛ درحالیکه افزایش میانگین عملکرد دانه 2/23 درصد بوده است (شکل 2). در سال دوم میانگین وزن کاه و کلش نسبتبه سال سوم 4/26 درصد افزایش یافت (شکل 3)، درحالیکه میانگین عملکرد دانه 1/29 درصد افزایش نشان داد (شکل 2). تفاوت معنیداری بین تأثیر کود گوسفندی و کمپوست بر شاخص برداشت مشاهده نشد (شکل 5)، اما هر دو نوع کود آلی موجب افزایش معنیدار شاخص برداشت نسبتبه تیمار شاهد شدند. افزایش شاخص برداشت توسط این کودها در نتیجه تأثیر بیشتر آنها بر افزایش وزن دانهها در مقایسه با وزن کاه و کلش گندم بوده است. بنابراین، عدم تغییر معنیدار وزن کاه و کلش بهعنوان بخشی از عملکرد بیولوژیک و افزایش معنیدار عملکرد دانه تحت تاثیر کودهای آلی موجب شد تا شاخص برداشت در تیمارهای کاربرد کودهای آلی در مقایسه با شاهد افزایش یابد (جدول 8).
شکل 4. عملکرد بیولوژیک گندم در تیمارهای مختلف کودی و در سالهای مختلف. میانگینهای با حروف مشترک بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیدار ندارند.
باتوجهبه نتایج بهدستآمده از این تحقیق میتوان گفت که اگرچه هدایت الکتریکی کودهای آلی مورد استفاده بهعلت فراهمی عناصر غذایی در آنها بالا بود (جدول 2)، ولی هیچگونه تاثیر منفی بر رشد و عملکرد گندم نداشتند. باتوجهبه اینکه کودهای دامی سرشار از عناصر کاتیونی و املاح میباشند، با تجزیه آنها این املاح به محلول خاک اضافه شده و باعث افزایش میزان املاح خاک و در نتیجه هدایت الکتریکی خاک میشوند (Jalili, 2017)؛ ولی بهعلت آزادسازی تدریجی عناصر غذایی و املاح موجود در این کودها، میزان افزایش هدایت الکتریکی خاک بهاندازهای نیست که خاک را شور کند. در یک پژوهش مشخص شد که کاربرد 20 و 40 تن در هکتار کود دامی بهترتیب باعث افزایش هدایت الکتریکی خاک از 92/0 به 02/1 و 20/1 دسیزیمنس بر متر شد (Jalili, 2017) که همچنان خاک غیر شور به حساب میآید. بنابراین، برای استفاده از کودهای آلی یادشده، نه تنها نگرانی از بابت افزایش شوری خاک وجود ندارد، بلکه بهعلت اثرات مثبت آن بر عملکرد گندم (شکل 2) استفاده از آنها توصیه میشود.
شکل 5. شاخص برداشت گندم در تیمارهای مختلف کودی و در سالهای مختلف. میانگینهای با حروف مشترک بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیدار ندارند.
4. نتیجهگیرینتایج نشان داد که کاربرد کودهای آلی گوسفندی و کمپوست زباله شهری با افزایش عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم همراه بود و این نتیجه در هر سه سال مشاهده شد. باتوجهبه افزایش رشد، اجزای عملکرد و عملکرد گندم در تیمارهای کاربرد کودهای آلی نسبتبه شرایط عدم مصرف کود، کاربرد هریک از کودهای گوسفندی یا کمپوست حاصل از زباله شهری برای افزایش عملکرد گندم توصیه میشود که البته مقدار آن باید بر اساس نیاز گیاه، سابقه کشت زمین (تناوب) و ویژگیهای خاک بهویژه میزان کربن آلی خاک تعیین شود.
5. منابعAdeleke, K.A. )2020(. Assessment of compost on dryland wheat yield and quality, soil fertility and water availability in Utah. MSc Thesis. 7954. Utah State University. https://doi.org/10.26076/1a3d-b335. Aliakbari, M., Saed-Moucheshi, A., Hasheminasab, H., Pirasteh-Anosheh, H., Asad, M.T., & Emam, Y. (2013). Suitable stress indices for screening resistant wheat genotypes under water deficit conditions. International Journal of Agronomy and Plant Production, 4(10), 2665-2672. Anonymous (2022). Agricultural statistics, Volume 1. Field Crops. The Ministry of Jihad-e- Agriculture. 100 pp. (In Persian). Cosentino, D.J. (2006). Organic matter contribution to aggregate stability in silty loam cultivated soils. Carbon input effects. Sciences of the Universe. AgroParisTech, English. NNT: 2006INAP0041. Pastel-00004754f. Dubey, P.K., Singh, A., Chaurasia, R., Pandey, K.K., Bundela, A.K., Singh, G.S., & Abhilash, P.C. (2022). Animal manures and plant residue-based amendments for sustainable rice-wheat production and soil fertility improvement in eastern Uttar Pradesh, North India. Ecological Engineering, 177, 106551. Eghball, B., Ginting., D., & Gilley, J.E. (2004). Residual effects of manure and compost applications on corn production and soil properties. Agronomy Journal, 96, 442-447. Gregory, A.S., Ritz, K., McGrath, S.P., Quinton, J.N., Goulding, K.W.T., Jones, R.J.A., Harris, J.A., Bol, R., Wallace, P., Pilgrim, E.S., & Whitmore, A.P. (2015). A review of the impacts of degradation threats on soil properties in the UK. Soil Use and Management, 31(Suppl. 1), 1–15. Gyapong, K.A.B., & Ayisi, C.T. (2015). The effect of organic manures on soil fertility and microbial biomass, carbon and nitrogen and phosphorous under maize-cowpea intercropping system. Discourse Journal of Agriculture and Food Sciences, 3(4), 65-77. Helgason, B.L., Larney, F.J., Janzen, H.H., & Olson, B.M. (2007). Nitrogen dynamics in soil amended with composted cattle manure. Canadian Journal of Soil Science, 87, 43–50. Huang, B., Sun, W.X., Zhao, Y.C., Zhu, J., Yang, R.Q., Zou, Z., Ding, F., & Su, J.P. (2007). Temporal and spatial of soil organic matter and total nitrogen in an agricultural ecosystem as affected by farming practices. Geoderma, 139, 336–345. Ibrahim, M., Ul-Hasan, A., & Valeem, E.E. (2008). Response of wheat growth and yield to various levels of compost and organic manure. Pakistan Journal of Botany, 40(5), 2135-2141. Jalili, F. (2017). Effects of sulfur and manure on wheat yield and some physical-chemical properties of soil. Water and Soil Science, 27(3), 199-209. (In Persian). Jiao, S., Li, J., Li, Y., Xu, Z., Kong, B., Li, Y., & Shen, Y. (2020). Variation of soil organic carbon and physical properties in relation to land uses in the Yellow River Delta, China. Scientific Reports, 10, 20317 Karaman, M. (2020). Evaluation of yield and quality performance of some spring bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under rainfall conditions. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, 4(1), 19-26. Keshavarz, P., Zangiabadi, M., & Abbaszadeh, M. (2013). Relationship between soil organic carbon and wheat grain yield as affected by soil clay content and salinity. Iranian Journal of Soil Research, 27(3), 359-371. (In Persian). Lal, R., Kimble, J., & Follett, R. (1997). Soil quality management for carbon sequestration. Pp. 1–8. In R. Lal et al. (ed.) Soil properties and their management for carbon sequestration. United States Department of Agriculture, Natural Resources Conservation Services, National Soil Survey Center, Lincoln, NE. Lupwayi, N.Z., Lea, T., Beaudoin, J.L., & Clayton, G.W. (2005). Soil microbial biomass, functional diversity and crop yields following application of cattle manure, hog manure and inorganic fertilizers. Canadian Journal of Soil Science, 85, 193-201. Majidi, A., & Shahbazi, K. (2020). Comparison of sheep and cow manures residual effects on some quantitative and qualitative traits of winter wheat. Iranian Journal of Soil Research, 34(2), 155-168. (In Persian). Miller, J.J., Sweetland, N.J., & Chang, C. (2002). Hydrological properties of a clay loam soil after long-term cattle manure application. Journal of Environmental Quality, 31, 989-996. Montemuro, F., Maiorana, M., Ferri, D., & Convertini, G. (2006). Nitrogen indicators, uptake and utilization efficiency in a maize and barley rotation cropped at different levels and source of N fertilization. Field Crops Research, 99, 114-124. Pozesh Shirazi, M., Samavat, S., Zolfi Bavariani, M., Fakhri, F., & Moradi, G. (2011). Effects of organic matter from different sources on soil physico-chemical properties and crop yield in Boushehr province. Iranian Journal of Soil Research, 25(4), 285-293. (In Persian). Rayne, N., & Aula, L. (2020). Livestock manure and the impacts on soil health: A review. Soil Systems, 4(4), 64. Shahdikumleh, A., Seyedi S.R., & Haghighi, A. (2021). Effect of organic fertilizer use on the yield of Hashemi and Gilaneh rice cultivars. Shalizar, 4, 34-39. (In Persian). Shehzadi, S., Mohammad, W., & Shah, Z. (2017). Residual effect of organic wastes and chemical fertilizers on wheat yield under wheat-maize cropping sequence. Soil Environment, 33(2), 88-95. Tarkalson, D.D., Brown, B., Kok, H., & Bjorneberg, D.L. (2009). Irrigated small-grain residue management effects on soil chemical and physical properties and nutrient cycling. Soil Science, 174, 303-311. Wan, J., Wang, X., Yang, T., Wei, Z., Banerjee, S., Friman, V.P., Mei, X., Xu, Y., & Shen, Q. (2021). Livestock manure type affects microbial community composition and assembly during composting. Frontiers in Microbiology, 12, 621126. Widowati, W., Sutoyo, S., Karamina, H., & Fikrinda, W. (2020). Soil amendment impact to soil organic matter and physical properties on the three soil types after second corn cultivation. AIMS Agriculture and Food, 5, 150-168. Yang, Y., Wu, J., Du, Y., Gao, C., Tang, D.W.S., & Ploeg, M.V.D. (2022). Effect on soil properties and crop yields to long-term application of superabsorbent polymer and manure. Frontiers in Environmental Science, 10, 859434. Zemikhael, B., & Dechassa, N. (2018). Effect of mineral fertilizer, farmyard manure, and compost on yield of bread wheat and selected soil chemical properties in Enderta district, Tigray regional state, Northern Ethiopia. East African Journal of Sciences, 12, 29-40. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References: Adeleke, K.A. )2020(. Assessment of compost on dryland wheat yield and quality, soil fertility and water availability in Utah. MSc Thesis. 7954. Utah State University. https://doi.org/10.26076/1a3d-b335. Aliakbari, M., Saed-Moucheshi, A., Hasheminasab, H., Pirasteh-Anosheh, H., Asad, M.T., & Emam, Y. (2013). Suitable stress indices for screening resistant wheat genotypes under water deficit conditions. International Journal of Agronomy and Plant Production, 4(10), 2665-2672. Anonymous (2022). Agricultural statistics, Volume 1. Field Crops. The Ministry of Jihad-e- Agriculture. 100 pp. (In Persian). Cosentino, D.J. (2006). Organic matter contribution to aggregate stability in silty loam cultivated soils. Carbon input effects. Sciences of the Universe. AgroParisTech, English. NNT: 2006INAP0041. Pastel-00004754f. Dubey, P.K., Singh, A., Chaurasia, R., Pandey, K.K., Bundela, A.K., Singh, G.S., & Abhilash, P.C. (2022). Animal manures and plant residue-based amendments for sustainable rice-wheat production and soil fertility improvement in eastern Uttar Pradesh, North India. Ecological Engineering, 177, 106551. Eghball, B., Ginting., D., & Gilley, J.E. (2004). Residual effects of manure and compost applications on corn production and soil properties. Agronomy Journal, 96, 442-447. Gregory, A.S., Ritz, K., McGrath, S.P., Quinton, J.N., Goulding, K.W.T., Jones, R.J.A., Harris, J.A., Bol, R., Wallace, P., Pilgrim, E.S., & Whitmore, A.P. (2015). A review of the impacts of degradation threats on soil properties in the UK. Soil Use and Management, 31(Suppl. 1), 1–15. Gyapong, K.A.B., & Ayisi, C.T. (2015). The effect of organic manures on soil fertility and microbial biomass, carbon and nitrogen and phosphorous under maize-cowpea intercropping system. Discourse Journal of Agriculture and Food Sciences, 3(4), 65-77. Helgason, B.L., Larney, F.J., Janzen, H.H., & Olson, B.M. (2007). Nitrogen dynamics in soil amended with composted cattle manure. Canadian Journal of Soil Science, 87, 43–50. Huang, B., Sun, W.X., Zhao, Y.C., Zhu, J., Yang, R.Q., Zou, Z., Ding, F., & Su, J.P. (2007). Temporal and spatial of soil organic matter and total nitrogen in an agricultural ecosystem as affected by farming practices. Geoderma, 139, 336–345. Ibrahim, M., Ul-Hasan, A., & Valeem, E.E. (2008). Response of wheat growth and yield to various levels of compost and organic manure. Pakistan Journal of Botany, 40(5), 2135-2141. Jalili, F. (2017). Effects of sulfur and manure on wheat yield and some physical-chemical properties of soil. Water and Soil Science, 27(3), 199-209. (In Persian). Jiao, S., Li, J., Li, Y., Xu, Z., Kong, B., Li, Y., & Shen, Y. (2020). Variation of soil organic carbon and physical properties in relation to land uses in the Yellow River Delta, China. Scientific Reports, 10, 20317 Karaman, M. (2020). Evaluation of yield and quality performance of some spring bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under rainfall conditions. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, 4(1), 19-26. Keshavarz, P., Zangiabadi, M., & Abbaszadeh, M. (2013). Relationship between soil organic carbon and wheat grain yield as affected by soil clay content and salinity. Iranian Journal of Soil Research, 27(3), 359-371. (In Persian). Lal, R., Kimble, J., & Follett, R. (1997). Soil quality management for carbon sequestration. Pp. 1–8. In R. Lal et al. (ed.) Soil properties and their management for carbon sequestration. United States Department of Agriculture, Natural Resources Conservation Services, National Soil Survey Center, Lincoln, NE. Lupwayi, N.Z., Lea, T., Beaudoin, J.L., & Clayton, G.W. (2005). Soil microbial biomass, functional diversity and crop yields following application of cattle manure, hog manure and inorganic fertilizers. Canadian Journal of Soil Science, 85, 193-201. Majidi, A., & Shahbazi, K. (2020). Comparison of sheep and cow manures residual effects on some quantitative and qualitative traits of winter wheat. Iranian Journal of Soil Research, 34(2), 155-168. (In Persian). Miller, J.J., Sweetland, N.J., & Chang, C. (2002). Hydrological properties of a clay loam soil after long-term cattle manure application. Journal of Environmental Quality, 31, 989-996. Montemuro, F., Maiorana, M., Ferri, D., & Convertini, G. (2006). Nitrogen indicators, uptake and utilization efficiency in a maize and barley rotation cropped at different levels and source of N fertilization. Field Crops Research, 99, 114-124. Pozesh Shirazi, M., Samavat, S., Zolfi Bavariani, M., Fakhri, F., & Moradi, G. (2011). Effects of organic matter from different sources on soil physico-chemical properties and crop yield in Boushehr province. Iranian Journal of Soil Research, 25(4), 285-293. (In Persian). Rayne, N., & Aula, L. (2020). Livestock manure and the impacts on soil health: A review. Soil Systems, 4(4), 64. Shahdikumleh, A., Seyedi S.R., & Haghighi, A. (2021). Effect of organic fertilizer use on the yield of Hashemi and Gilaneh rice cultivars. Shalizar, 4, 34-39. (In Persian). Shehzadi, S., Mohammad, W., & Shah, Z. (2017). Residual effect of organic wastes and chemical fertilizers on wheat yield under wheat-maize cropping sequence. Soil Environment, 33(2), 88-95. Tarkalson, D.D., Brown, B., Kok, H., & Bjorneberg, D.L. (2009). Irrigated small-grain residue management effects on soil chemical and physical properties and nutrient cycling. Soil Science, 174, 303-311. Wan, J., Wang, X., Yang, T., Wei, Z., Banerjee, S., Friman, V.P., Mei, X., Xu, Y., & Shen, Q. (2021). Livestock manure type affects microbial community composition and assembly during composting. Frontiers in Microbiology, 12, 621126. Widowati, W., Sutoyo, S., Karamina, H., & Fikrinda, W. (2020). Soil amendment impact to soil organic matter and physical properties on the three soil types after second corn cultivation. AIMS Agriculture and Food, 5, 150-168. Yang, Y., Wu, J., Du, Y., Gao, C., Tang, D.W.S., & Ploeg, M.V.D. (2022). Effect on soil properties and crop yields to long-term application of superabsorbent polymer and manure. Frontiers in Environmental Science, 10, 859434. Zemikhael, B., & Dechassa, N. (2018). Effect of mineral fertilizer, farmyard manure, and compost on yield of bread wheat and selected soil chemical properties in Enderta district, Tigray regional state, Northern Ethiopia. East African Journal of Sciences, 12, 29-40. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 374 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 194 |