
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,713 |
تعداد مقالات | 72,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 130,459,854 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,815,842 |
برآورد نیازسرمایی وگرمایی ارقام مختلف تمشک سیاه در شرایط مزرعه ای شرق مازندران | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 18، دوره 25، شماره 4، دی 1402، صفحه 1109-1124 اصل مقاله (611.97 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2023.344327.2720 | ||
نویسندگان | ||
سمیه طبری1؛ مهدی حدادی نژاد* 1؛ رضا نوروز2 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران | ||
2گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران. | ||
چکیده | ||
بهمنظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تمشک سیاه(Rubus sp.)، سه رقم خاردار(توپای، سیلوان و ماریون) و دو رقم بیخار(قرمز نارس و مرتون) پس از شروع رکود و تأمین نیاز سرمایی مختلف در سال 1398 از کلکسیون تمشک دانشگاه علوم کشاورزی ساری جمعآوری و در گلخانه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بصورت فاکتوریل در سه تکرار ارزیابی شد. سپس مدلهای نیاز سرمایی و گرمایی محاسبه گردید. نتایج حاکی از تفاوت نیاز سرمایی ارقام خاردار و بیخار در مزرعه بود. رقم خاردار و زودرس سیلوان پس از دریافت 500 ساعت نیاز سرمایی، بیشترین درصد شکوفایی اولین را جوانه داشت. اولین شکوفایی در ارقام خاردار میانرس و دیررس (ماریون و توپای) و رقم بیخارقرمزنارس در 700 ساعت سرما ولی در رقم بیخار مرتون در 900 ساعت مشاهده گردید. کمترین تعداد روزی که همه ارقام خاردار و بیخار توانستند به مرحله شکوفایی 50 درصدی جوانهها برسند وقتی بود که حداقل 700 ساعت سرما را دریافت نمودند. بااینحال تنها ارقام خاردار بودند که به شکوفایی کامل رسیدند و به همین دلیل مناسبترین ارقام جهت توسعه کشت در شرق مازندران میباشند. ارقام بیخار حتی با دریافت 900 ساعت سرما به شکوفایی کامل نرسیدند. نیاز گرمایی لازم جهت شکوفایی 50 درصد جوانهها بین 1116 GDH(رقم خاردار و دیررس توپای) تا 6324 GDH(رقم بیخار مرتون) متغیر بود. در مورد ارقام بیخار استفاده از تیمارهای تکمیلی مثل سیانامید هیدروژن جهت بهبود شکوفایی جوانه میتواند راهگشا باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
رقم بیخار؛ زودرس؛ شکوفایی؛ مزرعه؛ مدل دینامیک | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Estimation of chilling and heat requirements of different cultivars of blackberry in field conditions in East Mazandaran. | ||
نویسندگان [English] | ||
somayeh tabari1؛ Mehdi Hadadinejad1؛ reza norooz2 | ||
1Dep. Horticultural Sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari/IRAN | ||
2Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari/IRAN | ||
چکیده [English] | ||
In order to determine the chilling and heat requirements of blackberry (Rubus sp.) cultivars, three thorny (Tupy, Marion, Silvan) and two thornless (Merton and Red immature) cultivars after the onset of dormancy and after exposing the chilling requirement were collected of the Blackberries collection from Sari Agricultural Sciences University (SANRU) and evaluated in a greenhouse via RCBD at three replication at 2019. Then the chilling and heat requirement models were calculated. Results showed differences in chilling requirements of thorny and thornless blackberry cultivars in field conditions. The highest percentage of the first bud burst related to thorny cultivar Silvan after 500 hours chilling. Marion and Tupy, and Red immature burst in 700 hours of chilling but Merton thornless burst after 900 hours. Also, the minimum day number for 50% bud burst in all cultivars was obtained in 700 hours of chilling. It should be noted that only thorny cultivars have reached full bloom and therefore are the most suitable cultivars for the development in eastern of south of Caspian Sea region. Thornless cultivars did not reach full bloom even after receiving 900 hours of chilling. The heat requirement required for 50% of buds to bloom varied from 6324 GDH in thornless Merton cultivar to 1116 GDH in Tupy cultivar. Using complementary treatments like as Hydrogen cyanamide to improve bud burst can be helpful. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
bud burst, dynamic model, early ripen, field, thornless cultivar | ||
مراجع | ||
احمدی، کریم؛ عبادزاده، حمیدرضا؛ حاتمی، فرشاد؛ عبدشاه، هلدا و کاظمیان، آرزو (1397). آمارنامه کشاورزی. تهران: وزارت جهاد کشاورزی.
طبری جویباری، سمیه؛ حدادینژاد، مهدی و نوروز ولاشدی، رضا (1402). برآورد نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تمشک سیاه خاردار و بیخار در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 25 (1)، 25-16.
رضایی، مهدی (1391). برآورد نیاز دمایی شش رقم تجاری زردآلوی منطقه شـاهرود در شرایط آزمایشگاهی ومزرعهای. بهزراعی کشاورزی. 14 (1)، 21-32.
فاوست، میکلوس (1377). فیزیولوژی درختان میوه مناطق معتدله. ترجمة علیرضا طلایی. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
عابدیقشلاقی، ابراهیم؛ ربیعی، ولی؛ قاسمی، مالک؛ رضوی، فرهنگ و فتاحیمقدم، جواد (1397). برآورد نیازهای سرمایی و گرمایی برخی ارقام و ژنوتیپهای تجاری کیوی در منطقهً غرب مازندران. بهزراعی کشاورزی. 20 (1)، 85-100.
عبدی، ناهید؛ مرادی، حسین و حدادینژاد، مهدی (1399). تنوع ژنتیکی برخی از تمشک های سیاه ایران بر پایه صفات ریختشناسی. مجله علوم باغبانی ایران. 23 (4)، 915-927.
گاراژیان، مهدی؛ عشقی، سعید و قرقانی، علی (1397). نیاز سرمایی و گرمایی و همبستگی آنها با شرایط محیطی در نژادگانهای تمشک سیاه بومی ایران، مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 19 (1)، 115-126.
محمدی، امیر علی؛ نوروز ولاشدی، رضا و حدادی نژاد، مهدی (1399). بررسی نیاز گرمایی و پارامترهای رشد سه رقم تمشک سیاه (Rubus sp.) در شرایط اقلیمی ساری. نشریه هواشناسی کشاورزی. 8 (2)، 34-26.
نکونام، فاطمه؛ فتاحیمقدم، محمدرضا و زمانی، ذبیحاله (1397). برآورد نیاز سرمایی و گرمایی جوانههای گل سه رقم تجاری زردآلو با استفاده از مدلهای مختلف. علوم باغبانی ایران. 49 (1)، 25-36.
Abdi, N., Moradi, H., & Hadadinejad, M. (2021). Evaluation of Genetic Diversity in Blackberry Germplasm in Iran by Using Inter Simple Sequence Repeats (ISSR) Markers. Journal of Agricultural Science and Technology, 23(4) 915-927. (In Persian). Ahmadi, K., Ebadzadeh, H. R., Hatami., F., Abdoshah., H., & Kazemian, A. (2018). Agricultural Iran statistics. Tehran: Ministry of Jahad and Agricutlture (MAJ). (In Persian). Alburquerque, N., Garcia-Montiel,F., Carrillo,A. &. Burgos, L. (2008). Chilling and heat requirements of sweet cherry cultivars and the relationship between altitude and the probability of satisfying the chill requirements. Environmental and Experimental Botany, 64(2), 162-170. Benedikova, D. (2004). The importance of genetic resources for apricot breeding in Slovakia. Fruit Ornamental and Plant Research, 12, 107-113. Bennett, J. (1949). Temperature and bud rest period: effect of temperature and exposure on the rest period of deciduous plant leaf buds investigated. California Agriculture, 3(11), 9-12. Black, B., Frisby, J., Lewers, K., Takeda, F., & Finn, C. (2008). Heat unit model for predicting bloom. Dates in Rubus. Horticultural Science, 43(7), 2000-2004. Brown, D. S. (1957). The rest period of apricot flower buds as described by a regression of time of bloom on temperature. Plant Physiolgy, 32, 75-85. Campoy, J. A., Ruiz, D., & Egea, J. (2011). Dormancy in temperate fruit trees in a global warming context: A review. ScientiaHorticulturae, 130, 357-372 Cesaraccio, C., Spano, D., Snyder, R. L., & Duce, P. (2004). Chilling and forcing model to predict bud-burst of crop and forest species. Agricultural and Forest Meteorology, 126, 1-13. Citadin, I., Raseria, M. C. B. Herter, F. G., & Baptista da Silva, J. (2001). Heat requirement for blooming and leafing in peach. Horticultural Science, 36, 305-307. Couvillon, G. A., & Erez, A. (1985). Effect of level and duration of high temperatures on rest completion in peach. American Society for Horticultural Science, 110, 579-581. Dixon, E. K., Strik, B. C., Valenzuela-Estrada, L. R., & Bryla, D. R. (2015). Weed management, training, and irrigation practices for organic production of trailing black berry, mature plant growth and fruit production. Journal of Hortscience, 50(8), 1165-1177. Erez, A. (2000). Bud dormancy; phenomenon, problems & solutions in the tropics and subtropics. In Temperate Fruit Crops in Warm Climates. Edited by Erez, A. Netherlands: Kluwer Academic Publishers. FAO. (2019). FAOSTAT database collections. Food & Agriculture Organization of the United Nations. Rome. Access date: 2021-01-13. URL: http://faostat.fao.or. Fennell, A. (1999). Systems & approaches to studying dormancy: introduction to the workshop. Horticultural Science, 34, 1172-1173. Finetto, G. A. (1997). Effect of hydrogen cyanamide treatment after various periods of chilling on breaking endodormancy in apples bud. Acta Horticulture (ISHS), 441, 191-200. Finn, C. E., Yorgey, B. M., Strik, B. C., Hall, H. K., Martin, R. R. & Qian, M. (2005). 'Black Diamond' thornless trailing blackberry. Horticultural Science, 40(7), 2175-2178. Fishman, S., Erez, A., & Couvillon, G.A. (1987a). The temperature dependence of dormancy breaking in plants: mathematical analysis of a two-step model involving a cooperative transition. Theoretical Biology, 124, 473-483. Fishman, S., Erez, A., & Couvillon, G. A. (1987b). The temperature dependence of dormancy breaking in plants: computer simulation of processes studied under controlled temperatures. Journal of Theoretical Biology, 126(3), 309-321. Gao, Z. H., Zhuang, W. B., Wang, L. J., Shao, J., Luo, X. Y., Cai, B. H., & Zhang, Z. (2012). Evaluation of chilling and heat requirements in Japanese apricot with three models. Horticultural Science, 47(12), 1826-1831. Graham, J., & Brennan, R. (2018). Introduction to the Rubus Genus. In Raspberry. Berlin: Springer. Hauagge, R., & Cummins, J. N. (1991). Seasonal variation in intensity of bud dormancy in apple cultivars and related Malus species. American Society for Horticultural Science, 116, 107-15. Hussain, I., Roberto, S. R., Fonseca, I. C. B., de Assis, A. M., Koyama, R., & Antunes, L. E. C. (2016). Phenology of ‘Tupy’ and ‘Xavante’ blackberries grown in a subtropical area. Scientia Horticulturae 201, 78-83. Luedeling, I., Minghua, Z., Luedeling, V., & Girvetz, E. H. (2009). Sensitivity of winter chill models for fruit and nut trees to climatic changes expected in California’s Central Valley. Agriculture, Ecosystems and Environment, 133, 23-31. MAJ. (2018). Horticultural Statistics Tehran: Ministry of Agricuture and Jahad. Nekounam, F., Fattahi Moghaddam, M., & Zamani, Z. O. (2018). Evaluation of chilling and heat requirements of flower buds in three commercial apricot cultivarsby using different models.Iranian journal of Horticultural science, 49(1), 25-36. http://dx.doi.org/10.22059/ijhs.2017.141416.926. (In Persian). Richardson, E. A., Seeley, S. D., & Walker, D. R. (1974). A model for estimating the completion of rest for ‘Redhaven’ and ‘Elberta’ peach trees. Horticultural Science, 1, 331-332. Ruiz, D., Campoy, J. A., & Egea, J. (2007). Chilling and heat requirements of apricot cultivars for flowering. Environmental and Experimental Botany, 61, 254-263. Samish, R. M., & Lavee, S. (1982, March). The chilling requirement of fruit trees. In Proceedings of the XVI International Horticultural Congress. 372-388. Saur, M. C. (1985). Dormancy release in deciduous fruit trees. Horticultural Reviews, 7, 239-299. Scorza, R., & Okie, W. R. (1990). Peaches (Prunus persica L. Batsch). Acta Horticulture, 290, 177-231. Takeda, F. (2017). Climatic Requirements. In Blackberries and their hybrids. Edited by Hall, H. K., & Funt, R. C. Ohio: CABI International. Miklos, F. (1998). Physiology of temperate zone fruit trees. Translated by Talaei, A. R. Tehran: University of Tehran. (In Persian). Tabari, S., Hadadinejad, M. & Norooz Valashedi, R. (2022). Investigation of the Chilling Requirement of Thorny and Thornless Blackberry Cultivars. Master Thesis. Sari: Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. (In Persian). Wall, C., Dozier, W., Ebel, R. C., Wilkins, B., Woods, F., & Foshee, W. (2008). Vegetative and floral chilling requirements of four new kiwi cultivars of Actinidiachinensis and A. deliciosa. Horticultural Science, 43(3), 644-647. Walser, R. H., Walker, D. R., & Seeley, S. D. (1981). Effect of temperature, fall defoliation, and gibberellic Acid on the rest period of peach leaf bud. American Society for Horticultural Science, 106, 91-94. Zhuang, W., Binhua, C., Zhihong, G., & Zhen, Z. (2016). Determination of chilling and heat requirements of 69 Japanese apricot cultivars. European Journal of Agronomy, 74, 68-74. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 184 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 255 |