
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,692 |
تعداد مقالات | 72,237 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,207,081 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,035,471 |
بررسی روند پیری برگ و شاخصهای رشدی سویا تحت تأثیر اسید الاژیک و کیفیت بذر | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 7، دوره 25، شماره 4، دی 1402، صفحه 935-950 اصل مقاله (665.04 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2023.348675.2745 | ||
نویسندگان | ||
صفیه عرب1؛ مهدی برادران فیروزآبادی* 2؛ احمد غلامی2؛ مصطفی حیدری2 | ||
1دانش آموخته دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود. شاهرود. ایران | ||
2دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود. شاهرود. ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی اثر اسید الاژیک بر شاخصهای رشدی و روند پیری برگ در گیاه سویا، آزمایشی طی دو سال 1398 و 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا گردید. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کیفیت اولیه بذر در دو سطح (بذور نرمال و بذور فرسوده) و کاربرد اسید الاژیک در چهار سطح (شاهد، پرایمینگ، محلولپاشی برگی و کاربرد توأم پرایمینگ و محلولپاشی برگی با غلظت 50 میلیگرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد که پیری تسریع شده موجب کاهش میزان کلروفیل، کاروتنوئید، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و ساقه، درصد روغن و عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. استفاده از اسید الاژیک بهصورت پرایمینگ، محلولپاشی برگی و ترکیب توأم آنها، درصد روغن را به ترتیب 23/0، 24/0 و 29/0 درصد نسبت به شاهد ارتقا داد. پرایمینگ، محلولپاشی و کاربرد توأم پرایمینگ و محلولپاشی با اسید الاژیک بهترتیب عملکرد دانه را 59/23 ، 23/23 و 48/55 درصد نسبت به شاهد ارتقا دادند. کاربرد اسید الاژیک بهصورت پرایمینگ بذری و محلولپاشی برگی بهتر از سایر سطوح عمل کرد. در نهایت استفاده از این ماده به صورت پرایمینگ جهت افزایش درصد روغن و عملکرد دانه سویا توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتی اکسیدان؛ الاژیتانن؛ پرایمینگ؛ درصد روغن؛ زوال بذر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigating the process of leaf senescence and growth indices of soybean under the effect of ellagic acid and seed quality | ||
نویسندگان [English] | ||
safiye arab1؛ Mehdi Baradaran Firouzabadi2؛ Ahmad Gholami2؛ mostafa haydari2 | ||
1PhD, Department of Agriculture, Faculty of Agriculture,Shahrood university and technology/ shahrood, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Agriculture, Faculty of Agriculture, Sahrood university of technology, Shahrood.iran | ||
چکیده [English] | ||
In order to investigate the effect of ellagic acid on the growth indices and leaf aging process in soybean, an experiment was conducted during the two years of 2018 and 2019 in the research farm of Shahrood University of Technology's Faculty of Agriculture. The experiment was carried out factorial in the form of a randomized complete block design in three replications. The experimental treatments include the initial seed quality at two levels (normal seeds and aged seeds) and the application of ellagic acid at four levels (control, priming, foliar spraying and combined application of priming and foliar spraying with a concentration of 50 mg/L). The results showed that accelerated aging decreased the amount of chlorophyll, carotenoid, plant height, leaf and stem dry weight, oil percentage and seed yield compared to the control. The use of ellagic acid in the form of priming, foliar spraying and their combination in this study increased the percentage of oil by 0.23, 0.24 and 0.29%, respectively, compared to the control. Priming, foliar spraying and the combined application of priming and foliar spraying with ellagic acid improved the grain yield by 23.59, 23.23 and 55.48%, respectively. The use of ellagic acid as seed priming and foliar spraying better than other levels. Finally, it is recommended to use this material as a priming to increase the percentage of oil and yield of soybean. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
antioxidant, ellagitannin, oil percentage, priming, seed deterioration | ||
مراجع | ||
رحیمی، گلاله (1394). تأثیر پیری بذر و پیشتیمار با پیریدوکسین بر رشد و عملکرد سویا در رقابت با علفهای هرز. پایاننامه کارشناسی ارشد. به راهنمایی مهدی برادران فیروزآبادی. شاهرود: دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکده کشاورزی.
عرب، صفیه (1401). تأثیر فرسودگی بذر، محلولپاشی و پیشتیمار بذر با اسید الاژیک و عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum) بر صفات زراعی و فیزیولوژیک سویا. رساله دکتری. به راهنمایی مهدی برادران فیروزآبادی. شاهرود: دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشکده کشاورزی.
نظری، رکسانا؛ پارسا، سهیل؛ توکل افشاری، رضا و محمودی، سهراب (1399). بررسی اثر پرایمینگ بذر با سالیسیلیکاسید بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت و پراکسیداسیون چربی در بذور زوالیافته سویا. نشریه علوم و فناوری بذر ایران. 1(9)، 40-57.
Abu El Soud, W., Hegab, M. M., Abdelgavad, H., Zinta, G., & Asard, H. )2013(. Ability of ellagic acid to alleviate osmotic stress on chickpea seedlings. Journal of Plant Physiology and Biochemistry, 71(1), 173-183. https://doi.10.1016/j.plaphy.2013.07.007. Arab, S., Baradaran Firouzabadi, M., Gholami, A., & Haydari, M. (2022). Physiological responses of soybean plants to pretreatment and foliar spraying with ellagic acid and seaweed extract under accelerated aging. South African Journal of Botany, 148(1), 510-518. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2022.05.005. Arab, S. (2022). The effect of seed deterioration, foliar application and seed pretreatment with ellagic acid and seaweed extract (Ascophyllum nodosum) on agronomical and physiological traits of soybean. Doctoral dissertation. under the supervision of Mehdi Baradaran Firouzabadi. Shahrood: Shahrood University of Technology. Faculty of Agriculture. (In persian). Caverzan, A., Giacomin, R., Muller, M., Biazus, C., Langaro, N., & Chavarria, G. (2018). How does seed vigor affect soybean yield components. Crop Ecology and Physiology, 110(4), 1318-1327. https://doi.org/10.2134/agronj2017.11.0670. Ebone, L. A., Caverzan, A. Tagliari, A., Chiomento, J., Silveira, D., & Chavarria, G. (2020). Soybean seed vigor: uniformity and growth as key factors to improve yield. Agronomy, 10(545), 1-15. https://doi.org/10.3390/agronomy10040545. EL-Tayeb, M. A. (2005). Response of barley grains to the interactive effect of salinity and salicylic acid. Plant Growth Regulation, 3(2), 215-225. https://doi.org/10.1007/s10725-005-4928-1. Evtyugin, D., Magina, S., & Evtuguin, D. (2020). Recent advances in the production and applications of ellagic acid and its derivatives. A Review. Journal of Molecules, 25(1), 27-45. https://doi: 10.3390/molecules25122745. ISTA (International Seed Testing Association). (2019). Method Validation Reports on Rules Proposals for the International Rules for Seed Testing 2019 Edition. Seed Science and Technology, 49(3), 86-41. KameswaraRao, N., Dulloo, M. E., & Engels, J. M. M. (2017). A review of factors that influence the production of quality seed for long-term conservation in genebanks. Genetic Resources and Crop Evolution, 64(1), 1061–1074. https://doi.org/10.1007/s10722-016-0425-9. Khan, A., Nazar, S., Lang, I., Nawaz, H., & Hussain, M. A. (2017). Effect of ellagic acid on growth and physiology of canola (Brassica napus L.) under saline conditions. Journal Plant Interaction, 12(1), 520-525. https://doi.org/10.1080/17429145.2017.1400122. Koskosidis, A., Khah, E. M., Pavli, O. I., & Vlachostergios, D. N. (2022). Effect of storage conditions on seed quality of soybean (Glycine max L.) germplasm. AIMS Agriculture Food, 7(2), 387-402. https://doi: 10.3934/agrfood.2022025. Liu, Y., Liu, Y., Liu, H., & Shang, Y. (2018). Evaluating effects of ellagic acid on the quality of kumquat fruits during storage. Scientia Horticulturae, 227(1), 244-254. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.08.055. Mangena, P. (2021). Analysis of correlation between seed vigor, germination and multiple shoot induction in soybean (Glycine max L. Merr.), Heliyon, 7(1), 1-8. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e07913. Misal, V., & Deshmukh, S. (2020). To study the phenological stages of soybean crop for crop weather calendar. International. Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 11(1), 3324-3333. Nazari, R., Parsa, S., Tavakol Afshari, R., & Mahmodi, S. (2020). The effect of seed priming with salicylic acid on the activity of antioxidant enzymes and fat peroxidation in deteriorated seeds (Glycine max (L.) Merrill, William variety). Iranian Journal of Seed Science and Technology, 1(9), 50-57. (In Persian). https://10.22034/IJSST.2018.116566.1149. Nikolopoulos, D., Korgiopoulou, C., & Mavropoulos K. (2008) Leaf anatomy affects the extraction of photosynthetic pigments by DMSO. Talanta, 76(1), 1265–1268. https:// doi: 10.1016/j.talanta.2008.05.037. Noli, Z. A., & Aliyyanti, P. (2021). Effect of liquid seaweed extracts as biostimulant on vegetative growth of soybean. In IOP conference series, Earth and Environmental Science, 759(1), 202-221. https://doi 10.1088/1755-1315/759/1/012029. Oliveira, K. R., Sampaio, F. R., Siqueira, G. S., Galvao, I. M., Bennett, S. J., Gratao, P. L., & Barbosa, R. M. (2021). Physiological quality of soybean seeds grown under different low altitude field environments and storage time. Plant, Soil and Environment, 67(2), 92-98. https://doi: 10.17221/512/2020-PSE. Onder, S., Tonguc, M., Güvercin, D., & Karakurt, Y. (2020). Biochemical changes stimulated by accelerated aging in safflower seeds (Carthamus tinctorius L.). Journal of Seed Science, 42(1), 123-138. https://doi.org/10.1590/2317-1545v42227873. Oomah, B. D., Mazza, G., & Przyblski, R. (1995). Comparison of flaxseed meal lipids extracted with different solvent. Journal of Food Science and Technology, 29(1), 654-658. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2013.01.004. Rahimi, G. (2016). Effect of seed aging and pretreatment with pyridoxine on soybean growth and yield in competition with weeds. Master Thesis. under the supervision of Mehdi Baradaran Firouzabadi. Shahrood: Shahrood University of Technology. Faculty of Agriculture. (In persian). Santos, R. F., Placido, H. F., Bosche, L. L., Neto, H. Z., Ferando, H., & Alessandro, B. (2021). Accelerated aging methodologies for evaluating physiological potential of treated soybean seeds. Journal of Seed Science, 43(1), 41. https://doi.org/10.1590/2317-1545v43250605. Sipple Dorr, C., Lopes de Almedia, T., Panozzo, L., & Schuch, L. (2018). Treatment of soybean seeds of different levels of physiological quality with amino acids. Journal of Seed Science, 40(4), 407-414. https://doi.org/10.1590/2317-1545v40n4199311. Waqas, M., Korres, N. E., Khan, M. D., Nizami, A., Deeba, F., Ali, I., & Hussain, H. (2019). Advances in the concept and methods of seed priming. In priming and pretreatment of seeds and seedlings. Springer Nature: Singapore, 1(1), 11-41. Wang, B., Yang, R., Ji, Z., Zhang, H., Zheng, W., Zhang, H., & Feng, F. (2022). Evaluation of biochemical and physiological changes in sweet corn seeds under natural aging and artificial accelerated aging. Agronomy, 12(5), 10-28. https://doi.org/10.3390/agronomy12051028. Weerasekara, I., Sinniah, U. R., Namasivayam, P., Nazli, M. H., Abdurahman, S. A., & Ghazali, M. N. 2021. Priming with humic acid to reverse ageing damage in soybean (Glycine max (L.) Merrill.) seeds. Agriculture, 11(966), 1-18. https://doi.org/10.3390/agriculture11100966 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 152 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 242 |