تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,085,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,189,070 |
ارزیابی ویژگیهای بیوشیمیایی و زراعی نخود دیم در کشت مخلوط بالنگوی شهری در سقز | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 211-226 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.357149.654996 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هیوا نیکدل1؛ جلیل شفق کلوانق* 2؛ صفر نصرالله زاده2؛ یعقوب راعی3؛ همایون کانونی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه اکوفیزولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، گرایش اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، گرایش اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشیار، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
این پژوهش به منظور ارزیابی ویژگیهای بیوشیمیایی و زراعی نخود دیم تحت شرایط کشت مخلوط با گیاه بالنگو در شرایط دیم شهرستان سقز (استان کردستان) به صورت طرح کرتهای خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400-1401 اجرا شد. عامل نخست شامل سه زمان کاشت (پاییزه، انتظاری، بهاره)، عامل دوم در سه سطح شامل رقمهای نخود ) سارال، نصرت ، آنا( و عامل سوم نیز در پنج الگوی کشت شامل کشت خالص نخود، (25 % بالنگو: 100% نخود)، (50 % بالنگو: 100% نخود)، (75 % بالنگو: 100 % نخود) و کشت خالص بالنگو (100% بالنگو) بودند. بر اساس نتایج بیشترین میزان کلروفیل a و b در زمستان در کشت مخلوط (100 % نخود نصرت + 50 % بالنگو) و در نسبت کشت (100 % نخود آنا + 25 % بالنگو) بهدست آمدند. بیشترین میزان کارتنوئید برگ در فصل بهار و در نسبت کاشت (100 % نخود سارال + 75 % بالنگو ) بهدست آمد. با توجه به مقایسه میانگین اثرات متقابل (رقم * زمان * الگوی کاشت)، بیشترین میزان کارایی مصرف آب در فصل زمستان و در رقم نصرت و در کشت خالص بهدست آمد. نسبت برابری زمین در تمامی الگوهای کشت مخلوط بیشتر از یک بود که نشاندهنده برتری الگوی کشت مخلوط نخود و بالنگو نسبت به کشت خالص است. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دیم؛ فاکتوریل؛ کارایی مصرف آب؛ کشت انتظاری؛ کشت خالص | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عنوان مقاله [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Evaluation of Biochemical and Agronomic Traits of Dryland Chickpea Intercropped with Dragon’s Head (Lallemantia iberica) in Saqqez | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hiwa Nikdel1؛ Jalil Shafagh-Kolvanagh2؛ Safar Nasrollahzadeh2؛ Yaegoob Raei3؛ Homayoun Kanouni4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1Department of Plant Ecophysiology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2Department of Plant Ecophysiology, Department of Crop Ecology, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3,Department of Plant Ecophysiology, Department of Crop Ecology, Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4Agricultural Research, Education and Extension Organization | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
This research was carried out in order to evaluate the biochemical and agronomic traits of dryland chickpea intercropped with dragon’s head in Saqqez city (Kurdistan province). It was conducted as a factorial split-plot experiment, arranged in a randomized complete block design, with three replications during the 2021-2022 cropping year. Treatments included three planting times (autumn, expecting, and spring) as first factor, three chickpea cultivars (Saral, Nosrat, and Anna) as second factor and five cultivation patterns [(pure chickpea), (25% L. iberica: 100% chickpea), (50% L. iberica: 100% chickpea), (75% L. iberica: 100% chickpea), and pure L. iberica cultivation (100% L. iberica). The highest leaf chlorophyll a and b contents were obtained in winter with intercropping of %100 Nosrat chickpea + %50 L. iberica and planting ratio (%100 chickpea +% 25 L. iberica), respectively. The highest leaf carotenoid content was obtained in spring with planting ratio of %100 Saral chickpea + %75 L. iberica. The highest water use efficiency was obtained in winter, in the Nosrat variety, and in pure cultivation. The land equivalent ratio in all intercropping patterns was more than one, which showed the superiority of L. iberica and chickpea intercropping compared to pure cropping. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها [English] | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Expecting cultivation, factorial, pure cultivation, rainfed, water use efficiency | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گیاه دارویی بالنگوی شهری یا قرهزرک (Lallemantia Iberica Fischer & C.A. Meyer) با نام انگلیسی Lallemantia یا Dragon’s head از تیره نعناع میباشد. این گیاه با توجه به خواص دارویی، صنعتی و نقش آن در کشاورزی، گیاهی چندمنظوره محسوب میشود (Gunes et al., 2005). بالنگوی شهری در مناطق خشک بهخوبی رشد میکند. بنابراین، از این گیاه میتوان بهعنوان گیاهی جایگزین برای محصولات زراعی رایج در مناطق خشک استفاده کرد (Katayoun, 2006). با توجه به آب و هوای سرد و معتدل منطقه سقز و مواجهشدن دوره رشد گیاهان این منطقه با گرمای آخر فصل و همچنین دماهای پایین در فصل زمستان، هدف از انجام این پژوهش دستیابی به مناسبترین الگوهای کشت مخلوط و تاریخ کاشت مناسب نخود در کشت مخلوط با بالنگو در راستای تولید پایدار این گیاهان در شرایط آب و هوایی شهرستان سقز و تغییرات بیوشیمیایی ازجمله رنگیزههای فتوسنتزی گیاه نخود بود.
تحقیق حاضر بهصورت یک آزمایش مزرعهای تحت شرایط دیم بهصورت اسپلیتپلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1401-1400 در سقز (کردستان) با موقعیت جغرافیایی 46 درجه و 15 دقیقه، عرض جغرافیایی 36 درجه و 12 دقیقه و با ارتفاع 1536 متر از سطح دریا اجرا شد. شهرستان سقز در شمال غرب ایران دارای آب و هوای سرد و معتدل در زمستان و بهار و هوای گرم وخشک در فصل تابستان میباشد. فاکتور اول شامل سه زمان کاشت (پاییزه، انتظاری، بهاره)، فاکتور دوم در سه سطح شامل ارقام نخود (سارال، نصرت و آنا) و فاکتور سوم در پنج الگوی کاشت شامل کشت خالص نخود (100% نخود)، (25 % بالنگو: 100% نخود)، (50% بالنگو: 100% نخود)، (75% بالنگو: 100 %نخود) و کشت خالص بالنگو (100% بالنگو) بود. تیمارهای مورد بررسی در این تحقیق شامل سه زمان کشت پاییزه (07/08/1400)، کشت انتظاری (09/12/1400) و کشت بهاره (05/01/1400) بود. بذرهای نخود و بالنگو از سازمان تحقیقات کشاورزی استان کردستان تهیه شد. بذر بالنگو شامل توده محلی نظر کهریزی بود. عملیات آمادهسازی زمین شامل شخم در پاییز، دیسک و تسطیح زمین و کشت بهصورت مسطح انجام شد، خطوط بهصورت دستی و با فوکا ایجاد شد. تراکم مورد استفاده نخود 30 بوته در متر مربع با فاصلۀ بین ردیف 40 سانتیمتر و فاصله روی ردیف 10 سانتیمتر بود. میزان بذر مورد نیاز برای هر هکتار بالنگو 20 کیلوگرم در نظر گرفته شد. بذور بالنگو همزمان با نخود در فاصله ردیفهای 20 سانتیمتری در بین خطوط نخود بهطور همزمان کشت شدند. با توجه به شرایط آزمایش (دیم) هیچگونه کود (آلی و معدنی) استفاده نشد و عملیات مبارزه با علفهای هرز بهصورت دستی و در چندین مورد انجام شد. همچنین برای مبارزه با آفت هلیوتیس نخود از سم فنوالریت به میزان یک لیتر در هکتار استفاده شد. نخودهای کشتشده در پاییز و زمستان در خردادماه سال 1401 برداشت شدند. ولی نخودهای کشتشده در بهار با فاصله 12 روز دیرتر در تیرماه برداشت شدند. همچنین بالنگوهای کشتشده در پاییز و زمستان تقریبا همزمان با نخود برداشت شدند. سپس در یک محیط سایه قرار داده شده و با توجه به اندازه نمونهها عملیات جدا کردن دانهها از بوته با دست صورت گرفت. از مزرعه کشتشده پیش از انجام کشت نمونه خاک برداشت شد و جهت تعیین آزمایش خاک به آزمایشگاه خاکشناسی ارسال شد. برای محاسبۀ شاخص کارایی آب از رابطۀ زیر استفاده شد (Tanner & Sinclair, 1983). رابطه 1) - WUE= Y/WC در این رابطه y عملکرد قابل فروش و wc میزان بارش در طی فصل رشد است. بارش مؤثر در طی فصل رشد با استفاده از رابطههای زیر برای هر ماه محاسبه شد .(Movaghar-Moghadam & Galmakani, 2002) PE=0.6 (PT)-10 (PT<70mm) PE=0.8 (PT)-2.4 (PT>70 mm) PT، بارش مؤثر هر ماه برحسب میلیمتر PE در این رابطه بارش کل هر ماه برحسب میلیمتر است.
جدول 1-میانگین دما و بارندگی ماهیانه منطقه در طول فصل رشد.
جدول 2- ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاک محل آزمایش.
بهمنظور اندازهگیری مقدار رنگیزههای فتوسنتزی، از برگهای سالم و بالغ نمونهگیری انجام شد و پس از عصارهگیری، میزان جذب نور نمونهها در طول موجهای 470، 645، 663 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر مدل jenway 6305 ساخت کشور آلمان، قرائت و میزان کلروفیلa ، b و کاروتنوئید بر حسب میلیگرم بر گرم وزن تر برگ محاسبه شد (Arnon, 1967). Chlorophyll a = (12/7 * A663) - (2/69* A645) V/100W Chlorophyll b = (22/9 * A645) - (4/68 * A663) V/100W Carotenoids = 100(A470) +3.27(mg chl. a) - 104 (mg chl. b)/227 bکلروفیل a +کلروفیل =کلروفیل کل =Aجذب نور در طول موجهای 663، 645 ، 470 نانومتر، = W وزن تر نمونه برحسب گرم بهمنظور ارزیابی کشت مخلوط نسبت به خالص، از شاخصهای نسبت برابری زمین[1](LER) رابطه (8) ، نسبت برابری زمین استاندارد [2](LERS) و نسبت رقابت [3](CR) استفاده شد (Yilmaz et al., 2015). رابطه 2) LER= (Ylai/Ylam)+(Yci/Ycm) در این رابطه Ylai و Ylam بهترتیب عملکرد بالنگو درکشت خالص و مخلوط و Yci و Ycm بهترتیب عملکرد ارقام نخود در کشت خالص و مخلوط میباشند. با بررسی مفهومی به نام نسبت رقابت اگر چه میزان اضافه محصول نشان داده نمیشود، ولی با اشاره به شدت رقابت بین دو گونه در تیمارهای مختلف میتوان نسبت به سودمندی کشت مخلوط قضاوت کرد (رابطه 3) CR =CRCc×CRCla CRc = (LERci/LERla)*(Zlai/Zci) CRla = (LERla/LERci)*(Zci/Zlai)
CRCc, CRCla نسبت رقابت در گیاه بالنگو و نخود میباشد. در این رابطه Zlai و Zci بهترتیب نسبت بالنگو و نخود کشتشده در الگوهای مختلف کشت مخلوط میباشد. محاسبات آماری با استفاده از نرمافزارهایSPSS-21 وSAS نسخه 4/9 انجام شد. پس از نرمالکردن دادهها با آزمون کولموگروف–اسمیرنوف، مقایسه میانگین تیمارها با استفاده از آزمون حداقل تفاوت معنیدار (LSD) در سطح احتمال پنج درصد انجام گرفت و با توجه به پراکنش دادهها جهت بهدستآوردن ضریب تغییرات از نرمافزار SAS نسخه 4/9 استفاده شد. همچنین در صفات عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف از تبدیل داده جذری از نرمافزار
1-3. محتوای کلروفیل a برگهای نخود بیشترین (93/53 میلیگرم بر گرم) و کمترین (07/26 میلیگرم بر گرم) میزان کلروفیلa برگهای نخود بهترتیب در کشت زمستان در الگوی کشت مخلوط (100 % نخود نصرت + 50 % بالنگو) و در زمستان در رقم سارال (100 % نخود) بهدست آمدند (شکلهای 1، 2 و 3). همچنین در بهار، بیشترین (43/24 میلیگرم بر گرم) و کمترین (19/71 میلیگرم بر گرم) میزان کلروفیل a بهترتیب در کشت مخلوط (100% نخود خالص + 25% بالنگو)، رقم سارال و در رقم نخود نصرت و در الگوی کاشت مخلوط (100 % نخود) حاصل شد. در پاییز، بیشترین (72/35 میلیگرم بر گرم) و کمترین (63/20 میلیگرم بر گرم) میزان کلروفیل a بهترتیب در رقم نصرت و در الگوی کاشت (100 % نخود + 50 % بالنگو) و در رقم نخود آنا و در الگوی کشت (100 % نخود + 25 % بالنگو) بهدست آمدند. با توجه به شکل 3 میانگین محتوی کلروفیل برگ نخود در فصل بهار میتوان اظهار داشت که با تغییر فصل کاشت نخود بیشترین میزان کلروفیل aبهدست آمده است. در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص ارقام نخود میزان کلروفیل برگ افزایش یافت، بررسیها حاکی از آن است که میزان جذب نور با افزایش تعداد کلروپلاستها در واحد سطح برگ و تراکم کلروفیل کلروپلاست، ازدیاد حاصل میکند که این بیشتر بودن محتوای کلروفیل برگ منجر به کارآیی بیشتر مصرف نور، جبران فقدان جذب کامل نور در کشت مخلوط و حصول عملکرد دانه بالا خواهد شد (Rohi Saralan et al., 2019). با توجه به جدول 1 بذور کشتشده در فصل پاییز نسبت به بذرهای کشتشده در زمستان و بهار از شرایط بارشی حداکثر استفاده را مینمایند. در بهار برگها حداکثر استفاده را از شرایط تابشی نور خورشید میکنند و نسبت به تکمیل مراحل رویشی خود اقدام میکنند. در حالی که بذور کشتشده در فصل بهار با توجه به کاهش تعداد روزهای رویشی و کاهش بارشها، جهت تکمیل مراحل رویشی خود انرژی بیشتری را صرف تکمیل این مراحل کرده؛ لذا این کار روی ارتفاع بوته و تعداد گلهای بارور، تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه تاثیر منفی میگذارد. 2-3. محتوی کلروفیل b برگهای نخود در زمستان، بیشترین (45/12 میلیگرم برگرم) و کمترین (28/2 میلیگرم بر گرم) میزان کلروفیل b برگهای نخود (45/12 میلیگرم بر گرم) و در الگوی کشت مخلوط (100 % نخود آنا + 25 % بالنگو) و در کشت خالص نخود، در رقم نخود آنا بهدست آمدند (شکلهای 1، 2 و 3). در فصل پاییز بیشترین (47/9 میلیگرم بر گرم) و کمترین (82/3 میلیگرم بر گرم) میزان کلروفیلb در کشت مخلوط (100% نخود سارال + 75 % بالنگو )، و کمترین میزان کلروفیل b (82/3 میلیگرم بر گرم) در فصل بهار در الگویکاشت (100 % نخود نصرت + 25 % بالنگو) بهدست آمد. در فصل پاییز نیز بیشترین میزان کلروفیل b (2/7 میلیگرم بر گرم) در الگوی کاشت (100 % نخود آنا +50 % بالنگو) بهدست آمد. در مطالعۀ روی ژنوتیپهای مختلف گیاه ذرت 3-3. محتوی کارتنویید برگهای نخود در بهار بیشترین (02/3 میلیگرم بر گرم)، کمترین (39/0 میلیگرم بر گرم) میزان کارتنویید برگهای نخود بهترتیب در الگوی کشت (100 % نخود سارال + 75 % بالنگو) و در رقم آنا در الگوی کاشت (100% نخود آنا + 25 % بالنگو) بهدست آمدند (شکلهای 1، 2 و 3). همچنین در زمستان بیشترین میزان کاروتنویید در نسبت کشت (100 نخود آنا + 25 درصد بالنگو) وجود داشت. در پاییز نیز بیشترین میزان کاروتنویید (49/1 میلیگرم بر گرم)، در رقم آنا (100% نخود آنا + 50 % بالنگو) بود. کاروتنوئیدها علاوه بر نقش قابل توجه در دریافت تابش نوری، توانایی حذف انواع گونههای اکسیژن فعال یا ممانعت از تولید آنها را نیز دارا بوده و وجود کاروتنوئید بیشتر میتواند باعث افزایش پایداری به تنش آبی شود. این توانایی بالای کاروتنوئیدها در حذف انواع گونههای اکسیژن فعال سبب شده است تا آن را در دسته آنتیاکسیدانهای غیر آنزیمی قرار دهند (Sarvajeet & Narendra., 2010). گزارش شده است که مقدار کاروتنوئیدها با تاخیر در زمان کشت در جو (Hordeum vulgare)، گندم معمولی (Triticum aestivum) و گندم دوروم
شکل 1- محتوی کلروفیل برگ نخود در فصل پاییز.
حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
شکل 2ـ محتوی کلروفیل برگ نخود در زمستان. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
شکل 3ـ محتوی کلروفیل برگ نخود در بهار. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
3-4. کارایی مصرف آب (WUE) بین تیمارهای نخود از نظر زمان کشت و رقم کشتشده تفاوت معنیداری وجود نداشت (جدول 3). همچنین با توجه به شکل 4 مشخص شد که در بین الگوهای کشتشده در سطح یک درصد اختلاف معنیداری وجود دارد، بهطوریکه در بین الگوهای کشتشده، کشت خالص نخود (94/1 کیلوگرم بر میلیمتر آب مصرفی) بیشترین و الگوهای کشت مخلوط نخود (100:75) و (100:50) کمترین میزان کارایی مصرف آب را به خود اختصاص دادند.
شکل 4. میزان کارایی مصرفی آب در الگوهای نخود (کیلوگرم بر میلیمتر آب مصرفی). حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است. اثر متقابل زمان و رقم معنیدار نشد، ولی با توجه به اثرات متقابل مشاهده شد که رقم نخود نصرت در فصل کاشت زمستان دارای بیشترین میزان کارایی مصرف آب بود (جدول 3). کمترین میزان کارایی مصرف آب در فصل بهار و در الگوی کشت (100% نخود: 75% بالنگوی شهری) ثبت شد. با توجه به اثرات متقابل ارقام نخود و الگوهای کشتشده بیشترین میزان کارایی استفاده از آب در رقم نصرت و الگوی کشت خالص) مشاهده شد. همچنین با توجه به جدول تجزیه واریانس 3، اثرات متقابل (رقم * زمان * الگوی کشت) بیشترین میزان کارایی آب در فصل زمستان در رقم نصرت و کشت خالص (18/2 کیلوگرم بر میلیمتر آب مصرفی) مشاهده شد. بهنظر میرسد تغییر زمان کشت از بهار به پاییز و دستیابی به کارایی مصرف آب نزدیک به دو برابری با استفاده از رقمهای اصلاحشده، سیاست سودمند و قابل اجرایی باشد. هرچه اتکای تولید به آب بارندگی باشد گیاه از منابع آب بهطور کارآمدتری استفاده میکند. تغییر در فصل کاشت به معنی استفاده بیشتر از آب بارندگی میباشد. همچنین با توجه به جدول تجزیه واریانس 3، اثرات متقابل (رقم* زمان* الگوی کاشت) بیشترین میزان کارایی آب در فصل زمستان در رقم نصرت و کشت خالص (18/2 کیلوگرم بر میلیمتر آب مصرفی) مشاهده شد. به نظر میرسد تغییر زمان کشت از بهار به پاییز و دستیابی به کارایی مصرف آب نزدیک به دو برابری با استفاده از رقمهای اصلاحشده سیاست سودمند و قابل اجرایی باشد (Dehghan et al., 2009).
جدول 3. تجزیۀ واریانس صفات ارتفاع بوته، غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه، وزن صددانه، شاخص برداشت، بهرهوری آب در گیاه نخود.
** و *و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال یک و پنج درصد و معنیدار نیست.
3-5. ارتفاع بوته نخود جدول تجزیه واریانس نشان داد بین تیمارهای نخود از نظر زمان کاشت بر ارتفاع بوته اختلاف معنیداری در سطح احتمال یک درصد وجود دارد؛ ولی اثر متقابل زمان و الگوی کاشت و اثر متقابل رقم و نسبت کاشت برای این صفت معنیدار نشد. بیشترین ارتفاع بوته (66/22 سانتیمتر) در فصل پاییز در رقم نصرت، الگوی کاشت (100% نخود نصرت + 75 % بالنگوی شهری) و در زمستان (7/26 سانتیمتر) در رقم نصرت با نسبت کاشت (100% نخود نصرت + 50% بالنگوی شهری) و در بهار ( 83/27 سانتیمتر) در الگوی کاشت (100% نخود آنا + 75 % بالنگو) بهدست آمد. اثر متقابل زمان کاشت و رقم بین تیمارها در سطح یک درصد بر ارتفاع بوته معنیدار بود. مقایسه میانگین الگوهای کشتشده نشان داد که رقم نخود نصرت در کشت خالص و بهصورت کشت زمستانه دارای بیشترین ارتفاع (66/28 سانتیمتر) بود. همچنین نتایج اثر متقابل زمان و رقم (شکل 6) نشاندهنده اختلاف بین ارقام در زمانهای مختلف کاشت بود. بررسی جدول مقایسه میانگین زمان کشت و ارقام کشتشده (شکل 6) برتری رقم نصرت در بین ارقام کشتشده از لحاظ ارتفاع بوته را نشان میدهد. به نظر میرسد با تأخیر در تاریخ کاشت بهدلیل کوتاهشدن طول دوره رشد نخود و کاهش رطوبت قابل دسترس گیاه، ارتفاع بوته کاهش یافت. بر اساس نتایج آزمایشهای انجامشده هنگامی که دو گونه با ارتفاع بوته، پوشش گیاهی و الگوی رشد متفاوت بهصورت همزمان در کشت مخلوط قرار میگیرند، کمترین رقابت را با یکدیگر ایجاد میکنند و این موضوع باعث افزایش عملکرد کشت مخلوط در مقایسه با تککشتی میشود (Borjaii et al., 2013). از طرفی کشت زودهنگام، باعث استقرار مناسب گیاه میشود و نهایتاً افزایش طول بوته گیاهان را در پی دارد
شکل 6. مقایسه زمان کشت بر ارتفاع ارقام نخود. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
در شرایط سایه با کاهش نسبت نور قرمز به قرمز دور (R/FR) و کاهش میزان تشعشعات فعال فتوسنتزی (PAR) افزایش ارتفاع گیاهان قابل انتظار است (Yang et al., 2014). تعدادی از پژوهشگران در بررسی ژنوتیپهای متحمل به سرما در کشت پاییز و بهاره اظهار داشتند که کشت پاییزه سبب افزایش ارتفاع بوته و تعداد شاخهها میشودMandani et al., 2018) ). 3-6. تعداد غلاف و دانه در بوته بین ارقام از نظر تعداد غلاف در بوته در سطح پنج درصد و از نظر الگوهای کشتشده در سطح یک درصد اختلاف معنیداری وجود داشت. از نظر تعداد دانه در بوته نخود بین الگوهای کشتشده در سطح یک درصد اختلاف معنیداری وجود داشت؛ ولی از نظر زمان کاشت اختلاف معنیداری مشاهده نشد. اثر متقابل نسبتهای کاشت و رقم و زمان کاشت بر این صفات معنیدار نشد. جدول مقایسه میانگین (شکل 7) نشان داد که بیشترین تعداد غلاف در بوته در رقم نصرت و در کشت خالص در بهار (276 غلاف در متر مربع) بود. همچنین رقم آنا در زمستان (278 دانه در متر مربع) بیشترین تعداد دانه در متر مربع را نشان داد. در بررسی مقایسه میانگین الگوهای کشتشده نخود با گیاه بالنگو (شکل 8) مشاهده شد که در کشت خالص نخود بیشترین تعداد غلاف در متر مربع (223 غلاف) و بیشترین تعداد دانه در غلاف (215 دانه) را به خود اختصاص داد. تغییرات تعداد غلاف در بوته در رقمهای مختلف، بهدلیل تفاوتهای ژنتیکی است. تعداد غلاف یکی از مهمترین اجزای عملکرد است که بر عملکرد دانه بسیار مؤثر است. افزایش تعداد غلاف در بوته در تاریخ کشتهای زودهنگام را میتوان ناشی از طولانیبودن دوره رشد رویشی و تولید شاخههای فرعی در بوته دانست. در پژوهش دیگری مشاهده شد در اثر طولانیبودن دورة زایشی، تعداد غلاف در هر ساقه افزایش یافت
شکل 7. مقایسه ارقام نخود از نظر تعداد غلاف و تعداد دانه. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
شکل 8. مقایسه الگوهای کشت نخود از لحاظ تعداد دانه در غلاف و تعداد غلاف در بوته. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
3-7. وزن صددانه بین ارقام کشتشده از لحاظ زمان کاشت تفاوت معنیداری وجود نداشت؛ ولی بین نسبتهای کاشت در سطح پنج درصد اختلاف معنیداری وجود داشت، همچنین اثر متقابل رقم و زمان کاشت معنیدار شد؛ به نحویکه بیشترین وزن 100 دانه نخود (64/31 گرم در متر مربع) در پاییز و در رقم نصرت بهدست آمد (جدول 3). با توجه به شکل 10 بیشترین وزن 100 دانه در زمستان مربوط به رقم نصرت (64/31 گرم در متر مربع) و در بهار مربوط به رقم آنا (94/31 گرم در متر مربع) بود. با توجه به شکل 10 میانگین بیشترین وزن صد دانه (71/33 گرم در متر مربع) در الگوی کشت خالص نخود رقم نصرت در زمستان بهدست آمد. در همین راستا Naseri et al. (2011) گزارش کردند که با تاخیر در زمان کاشت وزن صددانه نخود کاهش یافت. همچنین در تحقیق دیگر روی کشت مخلوط کنجد (Sesamum indicum) و نخود، وزن هزار دانه نخود از کشت خالص به سمت کشت مخلوط این دو گیاه زراعی، دارای شیب افزایشی بود (Pouramir et al., 2010).
شکل 9. وزن صد دانه رقمهای نخود در زمانهای متفاوت کاشت. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
شکل 10. وزن صد دانه ارقام نخود در الگوهای گوناگون کشت. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
3-8. عملکرد دانه رقمهای نخود از لحاظ عملکرد دانه و زمان کاشت تفاوت معنیداری با هم نداشتند. مقایسه میانگین عملکرد ارقام نخود نشان داد بین الگوهای کشت مخلوط تفاوت وجود داشت؛ به نحوی که عملکرد نخود در کشت خالص، 468 کیلوگرم در هکتار و در الگوی کشت 100:25، 6/269 کیلوگرم در هکتار و در الگوی کشت 100:50، 268 کیلوگرم در هکتار و در الگوی کشت 100:75، 255 کیلوگرم در هکتار بود (شکل 11 و جدول 3). بیشترین میانگین عملکرد نخود در کشت خالص، رقم سارال در فصل زمستان (61/534 کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد دانه در نسبت کاشت 100:75 ، رقم آنا و در فصل بهار (7/192 کیلوگرم در هکتار) بهدست آمد. مقایسه عملکرد دانه ارقام نخود تحت تأثیر زمان و الگوهای مختلف کشت نشان داد که کشت خالص ارقام از عملکرد دانه بیشتری برخوردار است (شکل 10). پژوهشگران گزارش کردند بالاترین عملکرد دانه سیاهدانه (Nigella sativa) از کشت خالص به دست آمده و با افزایش میزان نخود در سطوح کشت مخلوط (10% نخود + %100 سیاهدانه) و ( 20% نخود + 10% سیاهدانه ) عملکرد دانه سیاهدانه، کاهش نداشته ولی از سطوح 40% نخود + %100 سیاهدانه به بعد عملکرد گیاه اصلی را کاهش داشته است (Rezaei-Chianeh et al., 2015). نتایج پژوهش حاضر با نتایج پژوهش یادشده مطابقت دارد. محققان با بررسی اثر ترکیبهای مختلف کشت مخلوط بر خصوصیات کمی و کیفی زیره سبز (Cuminum cyminum) و نخود مشاهده کردند که با جابجایی از کشت خالص به سمت مخلوط از عملکرد دانه زیره سبز کاسته شد. آنها علت این کاهش عملکرد در تیمارهای کشت مخلوط نسبت به کشت خالص را رقابت گیاهان در سیستم کشت مخلوط بر سر منابع محیطی ذکر کردند
شکل 11. مقایسه عملکرد دانه ارقام نخود تحت تاثیر الگوهای مختلفکشت. حروف مشابه در هر ستون نشاندهنده عدم وجود تفاوت معنیدار بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد است.
3-9. شاخصهای ارزیابی کشت مخلوط 3-9-1. نسبت برابری زمین نسبت برابری زمین در تمامی الگوهای کشت مخلوط بیشتر از یک بود که نشاندهنده برتری کشت مخلوط بالنگو با نخود نسبت به کشت خالص بود (جدول 5). بیشترین مقدار LER معمولی کل (18/4) در پاییز در الگوی کشت 100% نخود آنا + 75 % بالنگو بهدست آمد. همچنین بیشترین مقدار LER استاندارد در بهار و در نسبت کشت 100:25 در رقم نصرت مشاهده شد. بنابراین بالنگو گیاه غالب بوده و از کشت مخلوط با نخود اثر مثبت پذیرفته است. به عبارت دیگر، نخود محیط را به نفع بالنگو تغییر داده است که نشان از اثر مثبت نخود بر بالنگو دارد. نسبت برابری جزیی زمین نخود و بالنگو در اکثر الگوهای کشت مخلوط بیشتر از 1/1 بود که نشاندهنده برتری این الگوهای کشت براساس کارایی استفاده از زمین میباشد (Yilmaz et al., 2015). در تحقیق دیگری مشخص شد که در کشت مخلوط زیره سبز (Cuminum cyminum) و عدس (Lens culinaris) نسبت برابری جزئی زمین در زیره سبز نسبت به عدس بالاتر بود؛ بهطوریکه بالاترین LER جزئی عدس (Lens culinaris) (84/0) و زیره سبز 3-9-2. نسبت رقابت شاخص نسبت رقابت، معیار مناسبتری برای ارزیابی توانایی رقابتی اجزای کشت مخلوط است و در مقایسه با شاخصهای دیگر مانند شاخص غالبیت (A) و ضریب تراکم نسبی (K) دقت بیشتری در ارزیابی رقابت دارد. کمتر بودن نسبت رقابت به این معنی است که آن گونه میتواند با گونه دیگر به صورت مخلوط کشت شود، ولی اگر نسبت رقابت گونهای بیشتر از یک باشد، یعنی آن گونه در کشت مخلوط از غالبیت برخوردار است (Willey et al., 1979). با توجه به جدول 5، نسبت رقابت در الگوی کشت 100:25 رقم نخود نصرت در پاییز دارای بیشترین میزان (06/13) بود. همچنین نسبت رقابت گونهای در فصول زمستان و بهار کمترین مقدار بود.
جدول 5.
با توجه به یافتههای این ارزیابی میتوان اظهار داشت که با توجه به تغییرات اقلیم جهانی، تغییر فصل کشت نخود از بهار به زمستان در شرایط زراعی دیم منجر به بهبود ویژگیهای رشدی، اجزای عملکرد و بهبود خصوصیات بیوشیمیایی این گیاه میشود. به نحوی که افزایش طول دوره رشد و همچنین عدم برخورد مراحل حساس گلدهی و غلافدهی به گرمای انتهای فصل، منجر به افزایش اجزای عملکرد و عملکرد زیستتوده و عملکرد دانه میشود. کوتاهشدن طول رشد رویشی (کشت بهار) با کاهش فرآوردههای فتوسنتزی در گیاه همراه بود و مواد فتوسنتزی کمتری به اندامهای زایشی انتقال یافت؛ بنابراین عملکرد گیاه را کاهش داد. همچنین در بین ارقام نخود مورد آزمایش، رقم نصرت از عملکرد مناسبتری برخوردار بوده است و میتوان آن را پیشنهاد کرد. همچنین در بین الگوهای کشت مخلوط نیز بعد از الگوی کشت خالص، الگوی کشت 25 درصد بالنگو و 100 درصد نخود دارای بیشترین عملکرد بود.
Adas Consulting Ltd. (2002). Calendula as Agronomic Raw Material for Industrial Application (CARMINA). (Final project report). ADAS Terrington, King, s. Lynn, Norfolk, 50p. Alisan, M., Arian, M.A., Khanzada, S., Nagvi, M.H., Lemardahal, M., & Nizamani, N.A. (2005). Yield and quality parameters of wheat genotypes as affected by sowing date and high-temperature stress. Pakistan Journal of Botany, 37(3), 576-584. Amani Machiani, M., Rezaei-Chiyaneh, E., Javanmard, A., Maggi, F., & Morshedloo, M.R. (2019). Evaluation of common bean (Phaseolus vulgaris L.) seed yield and quality-quantitative production of the essential oils from fennel (Foeniculum vulgare) and dragonhead (Dracocephalum moldavia) in the intercropping system under the humic acid application. Journal of Cleaner Production, 235, 112-122. (In Persian). Arnon, A.N. (1967). Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23, 112-121. Banik, B., Midya, A., Sarkar, B.K., & Ghose, S.S. (2006). Wheat and chickpea intercropping systems in an additive series experiment: Advantages and weed smothering. European Journal of Agronomy, 24(4), 325-332. Bashir, M.U., Akbar, N., Iqbal, A., & Zaman, H. (2010). Effect of different sowing dates on yield and yield components of direct seed coarse rice. Pakistan Journal of Agriculture Science, 74(4), 361-365. Benjamin, J.G., & Nielsen, D.C. (2006). Water deficit effects on root distribution of soybean, field pea, and chickpea. Field Crops Research, 97, 248–253. Borghi, E., Crusciol, C.A.C., Nascente, A.S., Sousa, V.V., & Martins, P.O. (2013). Sorghum grain yield, forage biomass production, and revenue as affected by intercropping time. European Journal of Agronomy, 51, 130-139. Dadkhah, N.A., Ebadi, G., Parmoon, E., Gholipoori, E., & Jahanbakhsh, S. (2014). Effect of spraying zinc on photosynthetic pigments and grain yield of chickpea under level different irrigation. Iranian Agriculture Drought Journal, 2(2), 141-161. (In Persian). Dehghan, A., Zabihi-Afrouz, R., & Hosseini, M. (2009). Water use efficiency of crops for Iran and compare it with countries of the world. Research Institute of Planning, Economics and Rural Development, Ministry of Agriculture, Tehran, 82 pp. (In Persian). FAO, Statistical Yearbook (2021). World Food and Agriculture. Gunes, A., Cicek, N., Inal, A., Alpaslan, M., Eraslan, F., Guneri, E., & Guzelordu, T.( 2006). Genotypic response of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars to drought stress implemented at pre-and post an thesis stages and its relations with nutrient uptake and efficiency. Plant Soil Environment, 52, 868-876. Hadley, P., & Summer Field, R.J. (1983). Effect of temperature and photoperiod on the reproductive development of selected grain legume. Field Crops Abstract, 19, 43. Hamzei, J., Seyedi, M., Ahmadvand, G., & Abutalebian, M.A. (2012). The effect of additive intercropping on weed suppression, yield, and yield component of chickpea and barley. Journal of Crop Production and Processing, 2, 43-55. (In Persian). Iravani Panah, H., Parsa Motlagh, B., Soleimani, A., & Mazaheri Tirani, M. (2021). Effect of different sowing dates on yield and some physiological traits of three chickpea cultivars (Cicer arietinum L.). Iranian Journal of Field Crop Science, 53(2), 1-16. (In Persian). Kahrizy, S., & Sepehri, A. (2019). Effect of vermicompost, nitrogen and phosphorus fertilizers on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars under terminal drought stress. Agricultural Science and Sustainable Production, 29(1), 67-83. (In Persian). Katayoun, M.S. (2006). Essential oil composition of Lallemantia iberica Fisch. et C.A. Mey. Journal of Essential Oil Research, 18(2), 164–165. (In Persian). Kremer, R.J., & Kussman, R.J. (2011). Soil quality in a pecan-kura clover alley cropping system in the Midwestern USA. Agroforest System, 93, 213-223 Lopez-Bellido, F.J., Lopez-Bellido, R.J., Kasem Khalil, S., & Lopez-Bellido, L. (2008). Effect of planting date on winter Kabuli chickpea growth & yield under rainfed Mediterranean conditions. Journal of Agronomy, 100(4), 954-964. Mandani, F., & Jalilian, A. (2018). Evaluation of the interaction between sowing date and cultivar on different traits of chickpea (Cicer arietinum L.) in Kermanshah climate conditions. Plant Production Technology, 1, 31-57. (In Persian). Mikic, A., Cupinax, B., Rubiales, D., Mihailovi, V., Sarunaitek, L., Fustec, J., Antanasovicx, S., Krsticx, D., Bedoussac, L., Zoricx, L., DorCevic, V., Peric, V., & Srebri, M. (2014). Models, developments, and perspectives of mutual legume intercropping. Journal Advances Agronomy, 130, 1-83. Mohammadi, M., Roozrokh, M., & Talebi, R. (2016). Effect of supplemental irrigation and iron foliar application on chickpea genotypes in Kermanshah. Journal of Crop Ecophysiology, 27, 103-113. (In Persian). Movaghar-Moghadam, H., & Galmakani, T. (2002). Calculation and monitoring of effective rainfall in irrigation systems. Bulletin of the Institute of Ecology, 4, 13-21. (In Persian). Naseri, R.S.A., Siyadat, A., Soleymani Fard, A., Soleymani, R., & Khosh Khabar, H. (2011). Effects of planting date and density on yield, yield components and protein content of three chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars under rainfed conditions in Ilam province. Iranian Journal of Pulses Research, 2(2), 7-18. (In Persian). Ortega, P.F., Jose Grageda, G., & Morales, G. (1996). Effect of sowing dates, irrigation, plant densities and genotypes on chickpea in Sonora, Mexico. Inter. Chickpea and Pigeon Pea Newsletter, 3, 24-26. Pouramir, F.M., Nassiri Mahallati, A., Koocheki, & Ghorbani, R. (2010). Assessment of sesame and chickpea yield and yield components in the replacement series intercropping. Iranian Journal of Field Crops Research, 5(8), 757-767. (In Persian). Raei, Y., Bolandnazar, S.A., & Dameghsi, N. ( 2011). Evaluation of common bean and potato densities effects on potato tuber yield in mono-cropping and intercropping systems. Journal Agricultural Sciences and Sustainable Production, 21(2), 131-142. (In Persian). Rezaei-Chiyaneh, E., & Gholinezhad, E. (2015). Agronomic characteristics of intercropping of additive series of chickpea (Cicer arietinum L.) and black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Agroecology, 7(3), 381-396. (In Persian). Rohi Saralan, A., Shafagh- Kolvanagh, J., Dabbagh Mohammadi Nassab, A., & Saeidi, M. (2019). Yield and fatty acid composition of dragon’s head (Lallemantia iberica Fischer & C.A. Meyer) intercropped with purslane (Portulaca oleracea L.) under mulching and biofertilizers. Journal Agricultural Sciences and Sustainable Production, 29(1), 51-66. (In Persian). Sandhu, P. (1984). Effect of sowing dates, phosphorus, levels and herbicides on the response of Rhizobium inoculation in lentil. Lens Newsletter, 11, 35. Sarvajeet, S.G., & Narendra, T. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in a biotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 3, 1-22. Soltani, A., & Sinclair, T.R. (2012). Identifying plant traits to increase chickpea yield in water-limited environments. Field Crops Research, 133, 186-196. (In Persian). Vandermeer, J.H. (1989). The Ecology of Intercropping. Cambridge University Press, 297 pp. Veghar, M.S., Noor Mohammady, R., Shams, K., Pazaki, A., & Khurbani, S. (2008). Effect of sowing time on yield and yield components of dryfarming chickpea (Cicer arientinum L.) in Kermanshah region. Plant and Ecosystem, 5(1), 1-18. (In Persian). Vrignon-Brenasa, S., Celettea, F., Amosséc, C., & David, C. (2015). Effect of spring fertilization on ecosystem services of organic wheat and clover relay intercrops. European Journal of Agronomy, 73, 73-82. Wang, Z., Zhao, X., Wu, P., He, J., Chen, X., Gao, Y., & Cao, X. (2015). Radiation interception and utilization by wheat/maize strip intercropping systems. Journal Agricultural Forest Meteor, 204, 58-66. Willey, R.W. (1979). Intercropping its importance and research needs: Part I. Competition and yield advantage. Field Crop Abstracts, 32, 1–10. Yang, F., Huang , S., Gao, R., Liu, W., Yong, T., Wang, X., Wu, X., & Yang, W. (2014). Growth of soybean seedling in relay strip intercropping systems in relation to light quantity and red: Far- red ratio. Field Crops Research, 155, 245-253. Yilmaz, S., Ozel, A., Atak, M., & Erayman, M. (2015). Effects of seeding rates on competition indices of barley and vetch intercropping systems in the eastern Mediterranean. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 39, 135-143. Zarifpour, N., Naseri Poor Yazdi, M.T., & Nassiri Mahallati, M. (2014). Effect of different intercropping arrangements of cumin (Cuminum cyminum L.) and chickpea (Cicer arietinum L.) on quantity and quality characteristic of species. Iranian Journal of Field Crops Research, 12(1), 34-43. (In Persian).
[1]. Land Equivalent Ratio
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References: Adas Consulting Ltd. (2002). Calendula as Agronomic Raw Material for Industrial Application (CARMINA). (Final project report). ADAS Terrington, King, s. Lynn, Norfolk, 50p. Alisan, M., Arian, M.A., Khanzada, S., Nagvi, M.H., Lemardahal, M., & Nizamani, N.A. (2005). Yield and quality parameters of wheat genotypes as affected by sowing date and high-temperature stress. Pakistan Journal of Botany, 37(3), 576-584. Amani Machiani, M., Rezaei-Chiyaneh, E., Javanmard, A., Maggi, F., & Morshedloo, M.R. (2019). Evaluation of common bean (Phaseolus vulgaris L.) seed yield and quality-quantitative production of the essential oils from fennel (Foeniculum vulgare) and dragonhead (Dracocephalum moldavia) in the intercropping system under the humic acid application. Journal of Cleaner Production, 235, 112-122. (In Persian). Arnon, A.N. (1967). Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23, 112-121. Banik, B., Midya, A., Sarkar, B.K., & Ghose, S.S. (2006). Wheat and chickpea intercropping systems in an additive series experiment: Advantages and weed smothering. European Journal of Agronomy, 24(4), 325-332. Bashir, M.U., Akbar, N., Iqbal, A., & Zaman, H. (2010). Effect of different sowing dates on yield and yield components of direct seed coarse rice. Pakistan Journal of Agriculture Science, 74(4), 361-365. Benjamin, J.G., & Nielsen, D.C. (2006). Water deficit effects on root distribution of soybean, field pea, and chickpea. Field Crops Research, 97, 248–253. Borghi, E., Crusciol, C.A.C., Nascente, A.S., Sousa, V.V., & Martins, P.O. (2013). Sorghum grain yield, forage biomass production, and revenue as affected by intercropping time. European Journal of Agronomy, 51, 130-139. Dadkhah, N.A., Ebadi, G., Parmoon, E., Gholipoori, E., & Jahanbakhsh, S. (2014). Effect of spraying zinc on photosynthetic pigments and grain yield of chickpea under level different irrigation. Iranian Agriculture Drought Journal, 2(2), 141-161. (In Persian). Dehghan, A., Zabihi-Afrouz, R., & Hosseini, M. (2009). Water use efficiency of crops for Iran and compare it with countries of the world. Research Institute of Planning, Economics and Rural Development, Ministry of Agriculture, Tehran, 82 pp. (In Persian). FAO, Statistical Yearbook (2021). World Food and Agriculture. Gunes, A., Cicek, N., Inal, A., Alpaslan, M., Eraslan, F., Guneri, E., & Guzelordu, T.( 2006). Genotypic response of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars to drought stress implemented at pre-and post an thesis stages and its relations with nutrient uptake and efficiency. Plant Soil Environment, 52, 868-876. Hadley, P., & Summer Field, R.J. (1983). Effect of temperature and photoperiod on the reproductive development of selected grain legume. Field Crops Abstract, 19, 43. Hamzei, J., Seyedi, M., Ahmadvand, G., & Abutalebian, M.A. (2012). The effect of additive intercropping on weed suppression, yield, and yield component of chickpea and barley. Journal of Crop Production and Processing, 2, 43-55. (In Persian). Iravani Panah, H., Parsa Motlagh, B., Soleimani, A., & Mazaheri Tirani, M. (2021). Effect of different sowing dates on yield and some physiological traits of three chickpea cultivars (Cicer arietinum L.). Iranian Journal of Field Crop Science, 53(2), 1-16. (In Persian). Kahrizy, S., & Sepehri, A. (2019). Effect of vermicompost, nitrogen and phosphorus fertilizers on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars under terminal drought stress. Agricultural Science and Sustainable Production, 29(1), 67-83. (In Persian). Katayoun, M.S. (2006). Essential oil composition of Lallemantia iberica Fisch. et C.A. Mey. Journal of Essential Oil Research, 18(2), 164–165. (In Persian). Kremer, R.J., & Kussman, R.J. (2011). Soil quality in a pecan-kura clover alley cropping system in the Midwestern USA. Agroforest System, 93, 213-223 Lopez-Bellido, F.J., Lopez-Bellido, R.J., Kasem Khalil, S., & Lopez-Bellido, L. (2008). Effect of planting date on winter Kabuli chickpea growth & yield under rainfed Mediterranean conditions. Journal of Agronomy, 100(4), 954-964. Mandani, F., & Jalilian, A. (2018). Evaluation of the interaction between sowing date and cultivar on different traits of chickpea (Cicer arietinum L.) in Kermanshah climate conditions. Plant Production Technology, 1, 31-57. (In Persian). Mikic, A., Cupinax, B., Rubiales, D., Mihailovi, V., Sarunaitek, L., Fustec, J., Antanasovicx, S., Krsticx, D., Bedoussac, L., Zoricx, L., DorCevic, V., Peric, V., & Srebri, M. (2014). Models, developments, and perspectives of mutual legume intercropping. Journal Advances Agronomy, 130, 1-83. Mohammadi, M., Roozrokh, M., & Talebi, R. (2016). Effect of supplemental irrigation and iron foliar application on chickpea genotypes in Kermanshah. Journal of Crop Ecophysiology, 27, 103-113. (In Persian). Movaghar-Moghadam, H., & Galmakani, T. (2002). Calculation and monitoring of effective rainfall in irrigation systems. Bulletin of the Institute of Ecology, 4, 13-21. (In Persian). Naseri, R.S.A., Siyadat, A., Soleymani Fard, A., Soleymani, R., & Khosh Khabar, H. (2011). Effects of planting date and density on yield, yield components and protein content of three chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars under rainfed conditions in Ilam province. Iranian Journal of Pulses Research, 2(2), 7-18. (In Persian). Ortega, P.F., Jose Grageda, G., & Morales, G. (1996). Effect of sowing dates, irrigation, plant densities and genotypes on chickpea in Sonora, Mexico. Inter. Chickpea and Pigeon Pea Newsletter, 3, 24-26. Pouramir, F.M., Nassiri Mahallati, A., Koocheki, & Ghorbani, R. (2010). Assessment of sesame and chickpea yield and yield components in the replacement series intercropping. Iranian Journal of Field Crops Research, 5(8), 757-767. (In Persian). Raei, Y., Bolandnazar, S.A., & Dameghsi, N. ( 2011). Evaluation of common bean and potato densities effects on potato tuber yield in mono-cropping and intercropping systems. Journal Agricultural Sciences and Sustainable Production, 21(2), 131-142. (In Persian). Rezaei-Chiyaneh, E., & Gholinezhad, E. (2015). Agronomic characteristics of intercropping of additive series of chickpea (Cicer arietinum L.) and black cumin (Nigella sativa L.). Journal of Agroecology, 7(3), 381-396. (In Persian). Rohi Saralan, A., Shafagh- Kolvanagh, J., Dabbagh Mohammadi Nassab, A., & Saeidi, M. (2019). Yield and fatty acid composition of dragon’s head (Lallemantia iberica Fischer & C.A. Meyer) intercropped with purslane (Portulaca oleracea L.) under mulching and biofertilizers. Journal Agricultural Sciences and Sustainable Production, 29(1), 51-66. (In Persian). Sandhu, P. (1984). Effect of sowing dates, phosphorus, levels and herbicides on the response of Rhizobium inoculation in lentil. Lens Newsletter, 11, 35. Sarvajeet, S.G., & Narendra, T. (2010). Reactive oxygen species and antioxidant machinery in a biotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 3, 1-22. Soltani, A., & Sinclair, T.R. (2012). Identifying plant traits to increase chickpea yield in water-limited environments. Field Crops Research, 133, 186-196. (In Persian). Vandermeer, J.H. (1989). The Ecology of Intercropping. Cambridge University Press, 297 pp. Veghar, M.S., Noor Mohammady, R., Shams, K., Pazaki, A., & Khurbani, S. (2008). Effect of sowing time on yield and yield components of dryfarming chickpea (Cicer arientinum L.) in Kermanshah region. Plant and Ecosystem, 5(1), 1-18. (In Persian). Vrignon-Brenasa, S., Celettea, F., Amosséc, C., & David, C. (2015). Effect of spring fertilization on ecosystem services of organic wheat and clover relay intercrops. European Journal of Agronomy, 73, 73-82. Wang, Z., Zhao, X., Wu, P., He, J., Chen, X., Gao, Y., & Cao, X. (2015). Radiation interception and utilization by wheat/maize strip intercropping systems. Journal Agricultural Forest Meteor, 204, 58-66. Willey, R.W. (1979). Intercropping its importance and research needs: Part I. Competition and yield advantage. Field Crop Abstracts, 32, 1–10. Yang, F., Huang , S., Gao, R., Liu, W., Yong, T., Wang, X., Wu, X., & Yang, W. (2014). Growth of soybean seedling in relay strip intercropping systems in relation to light quantity and red: Far- red ratio. Field Crops Research, 155, 245-253. Yilmaz, S., Ozel, A., Atak, M., & Erayman, M. (2015). Effects of seeding rates on competition indices of barley and vetch intercropping systems in the eastern Mediterranean. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 39, 135-143. Zarifpour, N., Naseri Poor Yazdi, M.T., & Nassiri Mahallati, M. (2014). Effect of different intercropping arrangements of cumin (Cuminum cyminum L.) and chickpea (Cicer arietinum L.) on quantity and quality characteristic of species. Iranian Journal of Field Crops Research, 12(1), 34-43. (In Persian). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 294 |